• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Через рік ринок ЖКП обсягом 14 млрд грн може опинитися в приватних руках
    2015-07-03 14:47:40

    Новий Закон про ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), який вступив у дію з 1 липня 2015 року, передбачає занадто складний порядок самоорганізації мешканців будинку, а також можливу передачу в приватні руки ринку житлово-комунальних послуг обсягом щонайменше 14 млрд грн у рік. На це вказують результати дослідження фахівців ГО «Публічний аудит».

    «Власне, найбільшого інтересу викликає пункт 5 статті 13, за яким місцеві ради передадуть комерційним структурам ринок житлово-комунальних послуг, якщо до 1 липня 2017 року мешканці самостійно не зорганізуються в ОСББ. Причому, отримання згоди співвласників багатоквартирних будинків для таких угод абсолютно не передбачено. У той же час, як підрахували аудитори, навіть за мінімальними оцінками цей ринок сягає 14 млрд грн у рік», – вказує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    За словами фахівця, при нинішніх темпах створення ОСББ, коли за місяць реєструється 33 об’єднання, а за 2015 рік їх має бути понад 58 тис., Україні знадобиться майже 150 років для повного переходу від комунальних та приватних жеків до ОСББ. «Головне, що порядок реєстрації об’єднань законодавці абсолютно не спростили. Тобто, ініціативні мешканці мають на добровільних началах, ще й вкладаючи власні кошти, ув’язуватися в бюрократичну тяганину, на яку буде витрачено від 3-х до 9-ти тис. гривень із власної кишені та 20–30 днів особистого часу, щоби дотриматися всіх передбачених Законом процедур. Так, ініціатор проведення зборів повинен буде реалізувати запропонований порядок за свої власні кошти та у свій вільний час, адже до проведення зборів та створення ОСББ у будинку відсутні будь-які спільні грошові фонди та штатні посади», – зауважує спеціаліст.

    На думку законодавців, ініціативній групі мешканців, яка бажає провести загальні збори в своєму будинку, недостатньо розмістити в загальнодоступному місці оголошення про збори. Потрібно у письмовій формі під розписку кожному співвласникові вручити відповідне повідомлення або ж надіслати поштою рекомендованим листом.

    Прийняття основних рішень співвласниками багатоквартирних будинків потребує 75% голосів, і якщо їх не наберуть, ініціативна група за власний рахунок та у свій вільний час буде змушена здійснювати письмове опитування. До слова, навіть при обранні Президента законодавство вимагає значно менший відсоток голосів.

    «Із дуже важливих змін – тепер Закон покладає на мешканців обов’язок забезпечувати технічне обслуговування будинків та проводити їх поточний і капітальний ремонт. Це вперше держава переклала обов’язки щодо проведення ремонту та обслуговування будинків на власників та співвласників квартир. Не забули законодавці передбачити й відповідальність за невиконання цих вимог, що відображено в статті 8 Закону. Для розуміння ситуації: мешканці можуть отримати в управління будинок, збудований ще в середині минулого століття. І, незважаючи на його стан, обсяги робіт, що необхідні для його поновлення та реєстрації, відповідальність за пошкодження та руйнування будинку нестимуть саме співвласники – Закон не має жодної норми, яка б передбачала участь держави у фінансуванні ремонтних робіт житлового фонду», – зазначає Максим Гольдарб.

    З огляду на вищевказані проблеми спеціалісти «Публічного аудиту» запропонували запровадити спрощену безкоштовну процедуру реєстрації ОСББ за принципом єдиного вікна. Причому, така реєстрація має відбуватися протягом 10 днів із моменту подання відповідної заяви.

    «Публічний аудит» наполягає на скасуванні норми, яка фактично нав’язує мешканцям Управителів з боку виконавчих органів місцевих рад. Крім того, пропонує передбачити участь держави у фінансуванні відновлення та реставрації будинків.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.