• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Незважаючи на побоювання із-за Ель-Ніньо світові прогнози на зернові сприятливі, але ситуація по продовольчій небезпеці викликає стурбованість
    2015-07-09 14:54:57

    Світовий індекс цін продовольчих товарів впав у червні завдяки хорошому врожаю.

    Природні умови вирощування для зернових культур виявилися сприятливішими, ніж очікувалося, по всьому світу. Незважаючи на постійні побоювання, викликані Ель-Ніньо. Але стурбованість викликає різкий спад очікуваного урожаю кукурудзи в Африці на південь від Сахари, а також в інших “гарячих точках” продовольчої небезпеки.  

    Згідно останнього щомісячного звіту по Світовому індексу цін продовольчих товарів ФАО (FPI) та нової щоквартальної доповіді “Прогнози на урожай та продовольча ситуація” (CPFS), опубліковані сьогодні, виробництво зернових в світі цього року складе 2.527 млн. тонн.

    Даній рівень на 1,1% відсотка менше рекордного урожаю 2014 року, але результати показали поліпшення в порівнянні з прогнозами минулого місяця.

    В той же час в червні індекс цін продовольчих товарів впав на 0,9 відсотка з травня місяця. Актуальний рівень у 165,1 пункти на 21 відсоток нижче, ніж рік тому, і знаходиться на найнижчому рівні в період з вересня 2009 року.

    Падіння Індексу цін продовольчих товарів ФАО  в першу чергу було спричинене 6,6 відсотковим падінням ціни на цукор, та 4,1 відсотковим падінням цін на молочні продукти, що в повній мірі компенсують підвищення котирування на пальмову олію та зерно. Підвищення попиту на корми у всьому світі, і особливо в Бразилії, Китаї та Сполучених Штатах, підтримуючи рівень цін на фуражне зерно, в тому числі кукурудзу. 

    Тим не менш, як зазначається у сьогоднішньому виданні CPFS, ці світові тренди щодо ціни продовольчих товарів являються сприятливими тільки по зерновим, і тим самим маскують локалізовані “гарячі точки” продовольчої небезпеки.

    Також зазначено, що 34 країни по всьому світі, включаючи 28 африканських держав, в яких перебуває велика кількість біженців, потребують зовнішньої допомоги щодо продовольства.

    Багато проблемних аспектів в Африці

    В загальному в Африці очікується спад виробництва в 2015 році в порівнянні з високими показниками минулого року. При цьому очікується зменшення врожаю у всіх регіонах, окрім Центральної та Північної Африки.

    В Південній Африці  прогнозується зниження виробництва зернових в сукупному на 17 відсотків, в основному через нерегулярні сезонні дощі та тривалого сухого періоду. Прогнозований сукупний обсяг виробництва кукурудзи – основна частина виробництва зернових в субрегіоні – складає 20,6 млн. тонн, що на 26 відсотків нижче рекордного урожаю 2014 року.

    Очікуваний урожай кукурудзи, що являється основним чинником спаду, в Південній Африці складає 10,5 млн. тонн — це являється різким, 30-відотковим зниженням урожаю в порівнянні з високими результатами минулого року.

    Згідно прогнозів в Замбії та Малаві урожай кукурудзи цього року буде нижче відповідно на 21 та 26 відсотків від 2014 року, а відсутність дощів сильно погіршила ситуацію по вирощуванню кукурудзи в таких імпортозалежних країнах, як Лесото, Намібія, Ботсвана та Свазіленд зі спадом від 13 до 43 відсотка.

    Згідно очікувань, ці тенденції негативно позначаться на доступності експорту зернових в сусідні країни, що відчувають їх дефіцит, таких як Зімбабве, де виробництво кукурудзи, як очікується, скоротиться наполовину. У порівнянні з низьким рівнем минулого року, число людей, які потребують продовольчої допомоги, збільшиться.

    У Західній Африці в цілому хороший врожай в регіоні Сахеля прикриває багато проблем, пов'язаних із забезпеченням продовольчої безпеки – також наголошується в доповіді.

    Згідно з останніми оцінками, сукупне виробництво зернових в дев'яти країнах Сахеля в 2014 році склало 21 млн. тонн, що на 7% вище середнього показника за останні п'ять років, завдяки хорошим врожаям в Малі та інших прибережних країнах.

    Тим не менш, значне падіння виробництва через несприятливі погодні умови було зафіксовано у великих частинах Сахеля, зокрема, в країнах, розташованих у західній частині субрегіону. Виробництво зернових там в порівнянні з середнім показником останніх п’яти років знизилася в 2014 році на 83% в Кабо-Верде, 28% в Гамбії, 33% в Гвінеї-Бісау та 17% в Сенегалі. Також постраждали великі території в Чаді, Мавританії і Нігері.

    У Центральній Африці, незважаючи на сприятливі погодні умови в Центральноафриканській Республіці, тривалі громадянські заворушення можуть негативно позначитися на поточному посівному сезоні. Боротьба в східній частині Демократичної Республіки Конго також викликає заклопотаність, наголошується в доповіді.

    У Східній Африці пізні і нестабільні опади з початку посівного сезону в березні вплинуть на урожай.

    Сьогоднішня доповідь, зокрема, підкреслює “тривожні” умови для забезпечення продовольчої безпеки в конфліктних районах у Південному Судані, де кількість людей, що зазнають гострого продовольчого дефіциту, за оцінками, майже подвоїлася до 4,6 млн. осіб з початку 2015 року.

    Незважаючи на поліпшення прогнозу, Близький Схід може зіткнутися з ескалацією гуманітарної кризи. 

    Виробництво зернових в 2015 році на Близькому Сході, згідно з прогнозами, відновиться після торішньої посухи. Прогнозується 18-відсоткове збільшення виробництва в Туреччині. Однак конфлікти продовжують “серйозно” впливати на сільське господарство, а Іраку, Ємену та Сирії загрожує подальша “ескалація гуманітарної кризи”.

    Особливої уваги привертає Ємен, де з 12,9 млн. людей, що зазнають дефіцит продовольства, 6,1 млн. знаходяться в “надзвичайній” ситуації, а 6,8 млн. осіб знаходяться в “кризової” ситуації, що на 21% вище в порівнянні з аналогічними показниками минулого року.

    Азія: рекордні врожаї в Китаї і Пакистані, але проблеми все ще налічуються

    В Азії прогнозований рекордний урожай в Китаї і Пакистані компенсує спади в інших країнах, головним чином в Індії в результаті неврожаю пшениці.

    У Непалі через землетрус спостерігається спад виробництва продовольства, а в Корейській Народно-Демократичній Республіці очікується, що серйозна посуха призведе до скорочення виробництва зернових в 2015 році.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.