• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Про деякі особливості функціонування системи електронного адміністрування ПДВ
    2015-07-31 15:47:16

           ДПІ у Солом’янскому районі ГУ ДФС у м.Київ  у зв’язку запровадженням з 1 липня 2015 року системи електронного адміністрування податку на додану вартість ( далі - ПДВ) у звичайному режимі повідомляє.
             Відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України ( далі - Кодекс) з 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних ( далі – ЄРПН ) підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі, які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів / послуг, які звільнені від оподаткування ) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній / розрахунку коригування.
             Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання ( пункту 201.10 статті 201 Кодексу).
              За порушення платниками ПДВ зазначених термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, що підлягають наданню покупцям – платникам ПДВ, тягнуть за собою накладання штрафу ( який встановлюється у відсотках від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних / розрахунках коригування ), у розмірах:
    - 10 відс. - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
    - 20 відс. -  у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30  календарних днів;
    - 30 відс. - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60  календарних днів;
    - 40 відс. - у разі порушення терміну реєстрації на  61 і більше календарних днів ( пункт 120 1.1  статті 120 1 Кодексу ).
    Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладання штрафу в розмірі 50 відсотків від суми ПДВ , зазначеної в таких податкових  накладних / розрахунків коригування ( пункт 120 1.2  статті 120 1 Кодексу ).
    При цьому  пункт 200 1.3  статті 200 1 Кодексу  визначено, що платник податку має право зареєструвати податкові  накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму податку (ΣНакл), обчислену за такою формулою:
     (ΣНакл) = ΣНакл отр + Σмитн + Σпоп рах - ΣНакл вид - Σвідшкод – Σперевищ, де 6
    ΣНакл отр –  загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН;
    Σмитн – загальна сума податку, сплаченого платником при ввезені товарів на митну територію України;
    Σпоп рах – загальна сума поповнення рахунку в системі електронного адміністрування податку з поточного рахунку платника;
    ΣНакл вид  – загальна сума податку за виданими платником податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН;
     Σвідшкод – загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань;
    Σперевищ  - загальна сума перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН.
    Детальний порядок формування вказаних показників визначено Порядком електронного адміністрування ПДВ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569.
    Згідно з пунктом 35 підрозділу 2 розділу XX  Кодексу:
    Період з 01 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року був перехідним, протягом якого реєстрація податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН здійснювалося без обмеження сум податку, обчислених за формулою, визначеною пунктом 200 1.3  статті 200 1 Кодексу.
    Норми абзацу другого пункту  120 1.2  статті 120 1 Кодексу не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН  податкових накладних / розрахунків коригування, складених у період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року.
    Отже, з 00 год. 00 хв. 1 липня 2015 року закінчився перехідний період (тестовий режим) системи електронного адміністрування ПДВ і така система запрацювала в звичайному режимі.
    З вказаної дати реєстрація податкових накладних в ЄРПН здійснюється виключно на суму податку, обраховану за формулою, зазначеною  пунктом 200 1.3  статті 200 1 Кодексу ( далі – реєстраційна сума ).
    Таким чином з 1 липня 2015 року при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.
    Якщо така реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладній або розрахунку коригування буде відмовлено.
    У такому випадку ( в тому числі якщо реєстраційна сума має від’ємне значення ) з моменту отримання можливості зареєструвати  податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:
    - отриманих податкових накладних або розрахунків коригування (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника в ЄРПН;
    - сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;
    - поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі ( електронний рахунок).
    Наприклад: якщо платнику необхідно зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, в якій сума ПДВ становить 20 тис.грн., при цьому його реєстраційна сума має від’ємне значення і становить - 5 тис.грн., то платнику податку для отримання можливості зареєструвати таку податкову накладну необхідно збільшити реєстраційну суму на 25 тис.грн..
    Крім того, реєстраційну суму платників податку автоматично збільшено:
    01.07.2015 на так звану суму «овердрафту»: середньомісячний розмір податку, задекларований та погашений платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців;
    08.07.2015 на суму надміру зарахованих ними до бюджету коштів, сформованих станом на 1 липня 2015 року.
    Одночасно інформуємо, що термін реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ у звичайному режимі залишився без змін та становить 15 календарних днів з дати складання відповідного документа.  При цьому слід мати на увазі, що з 01.07.2015 за порушення вказаного терміну реєстрація в ЄРПН від 1 до 15 календарних днів застосовується штраф у розмірі 10 відсотків від суми ПДВ, зазначеної у  податкових накладних / розрахунків коригування.
    Звертаємо Вашу увагу, що на офіційному порталі ДФС України на головній сторінці розміщенно розділ «Податкові зміни 2015», який містить підрозділ «Електронне адміністрування ПДВ», який містить актуальну інформацію, пов’язану із функціонуванням системи електронного адміністрування ПДВ.
                 Шановні платники! За отриманням додаткової інформації або у разі виникнення питань пропонуємо зателефонувати за номерами  245-91-95, 245-91-97.
    ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.