• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Сплата податку на майно платниками єдиного податку, питання яке було розглянуто під час зустрічі в податковій Дарницького району
    2015-08-12 13:15:06

    Під час зустрічі в.о. начальника ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві Олександр Лавров повідомив платникам податків що перелік податків і зборів, від обов’язку нарахування, спла­ти та подання податкової звітнос­ті за якими звільняються платники єдиного податку, наведено у п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу. Зо­крема, платники єдиного податку не є платниками податку на майно (в частині земельного податку), але за умови, що земельні ділянки ви­користовуються платниками єдино­го податку третьої групи для про­вадження господарської діяльності, а платниками четвертої групи — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Тобто платники єдиного податку повинні звертати увагу на категорію земельної ділянки, яку вони використовують, її цільове призначення.

    Нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у п. 297.1 ст. 297 По­даткового кодексу, здійснюються плат­никами єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені цим Кодексом.

    Водночас Олександр Лавров звернув увагу на особливості справляння плати за землю (земельного податку) плат­никами єдиного податку третьої групи у разі, якщо між суб’єктами господарювання виникають орендні відносини.

    Так, відповідно до статей 269 та 270 Податкового кодексу платниками зе­мельного податку є власники земель­них ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом опо­даткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або корис­туванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

    Згідно зі ст. 796 Цивільного ко­дексу України від 16.01.2003 р. № 435-ІУ (далі — Цивільний ко­декс) одночасно з правом найму бу­дівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві на­дається право користування земель­ною ділянкою, на якій вони знахо­дяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, що передається наймачеві.

    Якщо його у договорі не визначено, наймачеві надається право корис­тування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

    Якщо земельну ділянку в оренду не надано, орендар отримує лише право користування зазначеною земельною ділянкою відповідно до ст. 796 Цивільного кодексу.

    Для звільнення від сплати зе­мельного податку в оренду має бути надано саме земельну ділянку. Су­путнє використання земельної ді­лянки орендарем при оренді будівлі або споруди не дає підстав для звіль нення орендодавця від сплати зе­мельного податку.

    Враховуючи викладене, влас­ник земельної ділянки — платник єдиного податку третьої групи за земельну ділянку під будівлями (їх частинами), що передані в орен­ду іншим суб’єктам господарюван­ня, не звільняється від подання до контролюючого органу за міс­цезнаходженням земельної ділян­ки податкової декларації з плати за землю та є платником земель­ного податку з урахуванням при- будинкової території на загальних умовах і, зокрема, якщо надання в оренду нерухомого майна є осно­вним або одним із видів діяльності суб’єкта господарювання.

     

     ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

     

     

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.