• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Акциз на алкоголь зріс з 1 січня, ціни на міцні напої переглянуть протягом двох місяців
    2016-01-18 09:02:43

    Завідувач сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Нікопольської ОДПІ Леонід Бабкін розповів про нововведення у сфері оподаткування підакцизних товарів.

    - Яким чином підвищилися ставки акцизного податку та яких цін на алкогольні напої та тютюнові вироби слід чекати споживачу?

    - З 1 січня 2016 року підвищуються ставки акцизного податку:

    - на спирт – в 1,5 рази - та складе 105,80 грн. за 1 літр;

    - на пиво – в 2 рази – 2,48 грн. за 1 літр;

    - на слабоалкогольні напої міцністю  до 8,5 відсотки – в 3 рази – 211,59 грн. в розрахунку за 1 літр 100-відсоткового  спирту.

    З 1 березня 2016 року підвищуються ставки акцизного податку на алкогольні напої, які маркуються марками акцизного податку – тобто міцністю вище 8,5 відсотки:

    - на горілку та лікеро-горілчані  напої – в півтора рази –  та складе 105,80 грн. в розрахунку  за 1 літр 100-відсоткового спирту;

    - на кріплені вина та вермути – в 2 рази – 7,16 грн. за 1 літр напою;

    - на вина ігристі, вина газовані, шампанське – в 2 рази - 10,40 грн. за 1 літр напою.

    Незмінною ставка акцизного податку залишилась тільки на вина виноградні натуральні.

    Підвищення акцизів, безперечно, призведе до підвищення цін на алкоголь. Слід зазначити, що мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на алкогольну продукцію встановлюються Кабінетом Міністрів України, який зобов’язаний це зробити протягом двох місяців.

    - Як зросла ставка акцизу на тютюнові вироби?

    - Зміни в податковому законодавстві  торкнулись також тютюнових виробів, специфічна ставка на які зросла  на 40 відсотків. Адвалорна ставка  залишається на попередньому  рівні – 12 відсотків, хоча при  цьому вартість тютюнових виробів, що оподатковується акцизним податком, буде включати ПДВ, що також вплине на подорожчання тютюнової продукції.

    Нововведенням є те, що Кабінет Міністрів України зобов’язаний встановити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни також на тютюнові вироби (раніше мінімальні ціни діяли лише на алкогольні напої).

    - Чи підвищаться акцизи на пальне та як це вплине на ціни?

    - З 1 січня передбачено підвищення  акцизного податку на пальне:

    - тимчасово до 1 березня 2016 року - на 13 -16 відсотків.

    Для бензинів ставка зросте з 202 євро до 228 євро за тонну, на дизельне пальне – зі 100 – 132 євро до 113 – 149 євро за тонну, на скраплений газ – з 50 до 57 євро за тонну.

    Слід зазначити, що з 1 березня 2016 року розрахунок акцизного податку на пальне буде проводитись в євро не за 1 тонну, як це є зараз, а за 1000 літрів (при температурі + 15 градусів). Така одиниця обліку обсягів пального повинна застосовуватись в первинних бухгалтерських документах, акцизних накладних, деклараціях акцизного податку. такі нововведення пов’язані з уніфікацією підходів та із запровадженням євро стандартів.

    Що стосується підвищення цін на пальне, то ціни на пальне формуються під впливом двох протилежних тенденцій – підвищення акцизів з одного боку та падіння цін на нафту на світовому ринку – з іншого. До речі, днями зафіксована найнижча ціна на нафту за останні 12 років.

    - Що це за нововведення – акцизна накладна?

    - Вимоги Податкового кодексу  щодо запровадження акцизних  накладних набирає чинності з 1 березня 2016 року.

    Платник податку при реалізації пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

    Форму такої накладної та порядок її заповнення буде затверджено на центральному рівні, реквізити такої накладної - по аналогії з податковою накладною.

    Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

    Разом із введенням акцизних накладних з 1 березня запроваджується електронне адміністрування реалізації пального, яке буде здійснюватися на центральному рівні.

    Порядок електронного адміністрування реалізації пального буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

    Разом з цим, скасовуються податкові пости на підприємствах-виробниках пального, в тому числі скрапленого газу, які нині встановлені на підприємствах-виробниках пального та скрапленого газу.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.