• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Чи зможе Україна повернути статус провідного експортера цукру?
    2016-09-15 13:00:49

    Андрій Дикун, голова національної асоціації "Укрцукор", розповів, куди експортують свою продукцію вітчизняні цукровики і які перспективи росту експортних поставок.

    Українська цукрова галузь має шалений потенціал, але реалізувати його на повну не дає комплекс факторів. Попит і ціна на внутрішньому ринку, наявність експортних каналів та стабільність валютного ринку, якісні показники та, в решті решт, погодні умови — всі ці фактори в сукупності визначають і передумовлюють об"єми виробництва на наступний маркетинговий рік.

    В не такі далекі 90-ті ми мали 192 цукрових заводи, близько 2 млн га цукрових буряків та 5 млн т цукру. Шалені цифри, але чи потрібні нам такі об"єми зараз? Якщо ми подивимось на графік, побачимо, що останні сім років спостерігається низхідна тенденція до споживання "солодкого продукту".

    Що ми маємо на сьогоднішній день? Попит на цукор падає, ціни внутрішнього ринку межують на рівні собівартості виробництва. Перед виробником постає питання — чи виготовляти взагалі?

    Впродовж останніх двох десятиліть кількість цукрових заводів в Україні зменшувалася в тому числі і через відсутність ринків збуту, адже передумовою розвитку будь-якої галузі економіки є наявність каналів збуту, в тому числі експортних — з їх зростанням зростатиме і вся галузь в цілому.

    Відтак, за результатами минулого маркетингового року маємо 36 працюючих заводів загальною потужністю понад 134,97 тис. т/добу, які виготовили 1,43 млн тонн цукру, плюс 562 тис. перехідних залишків. Такого обсягу більш ніж достатньо для забезпечення внутрішніх потреб країни. Куди ж діти решту?

     


    В новий сезон цукроваріння ми ввійшли досить динамічно: наразі запущено 21 завод, очікуємо 43 працюючих, вироблено 100 тис. т цукру, посівні площі збільшені на 19%, які виготовлять близько 2 млн т цукру.

    Девальвація національної валюти знизила вартість українського цукру в доларовому еквіваленті і він стає більш привабливим на міжнародному ринку. Більше того, український буряковий цукор є конкурентним як за ціною так і за якістю. Така популярна в усьому світі цукрова тростина, що займає 80% світового ринку цукру вже майже зрівнялась в ціні з цукровим буряком. Відтак, на сьогоднішній день ми маємо 440 $/т за тростинний цукор сирець (потребує рафінування) на Нью-Йоркській торговій біржі і 500 $/т (з урахуванням ПДВ) за український буряковий цукор. Тобто, ми можемо вільно конкурувати на ринках азійських та африканських країн, що є великими виробниками і споживачами тростинного цукру, але цей ринок для українського виробника допоки майже недосліджений.

    За 2014/2015 МР українські виробники експортували 110 тис. т цукру закордон, з яких основні поставки здійснювались в Киргизію (44,2 тис. т), Румунію (17 тис. т) та Казахстан (12 тис. т). За вересень-червень 2015/2016 МР основні поставки здійснювались вже до європейський країн та звичних нам країн СНД. Виробники кожного року шукають нові експортні канали, оскільки вже до кінця цього календарного року ми плануємо експортувати 250 тис. т цукру.

    Ринок ЄС — один з найбільш цікавих напрямків для українських виробників — масштабний як за обсягом, так і за потенціалом росту, із вигідною логістикою. Проте, виділені нам квоти є досить низькими — лише 20 тис. тонн. Примітно, в цьому році українські виробники закрили цю квоту в перших два місяці від початку поставок. Асоціація "Укрцукор" неодноразово зверталась з проханням збільшити квоти на поставки цукру в ЄС в 15 раз, але ніяких змін не відбулося. Наприкінці вересня ми очікуємо рішення Єврокомісії, щодо збільшення квот.

    Не лише на Європу покладають сподівання вітчизняні виробники. Серед пріоритетних напрямків для залишаються: Грузія, Ізраїль, Азербайджан та країни Азії.

    Розглянувши динаміку експорту бурякового цукру за останні два місяці, можемо побачити позитивну тенденцію — з кожним місяцем поставки збільшуються і ми впевнено заходимо на бажані ринки. Відтак, за повідомленням аналітичної служби "Укрцукру" у серпні Україна експортувала 32,9 тис. т цукру, що на 17,9% більше, ніж у липні. Поставки здійснювались до Грузії (21%), Шрі-Ланки (19%), Азербайджану (15%), М"янми (15%) та Киргизії (5,9%). А от попереднього місяця експорт відбувався до Грузії (35%), Ізраїлю (11%), Таджикистану (11%), Шрі-Ланки (9%), Албанії (9%) та Азербайджану (6%).

    Враховуючи світовий дефіцит цукру та вигідне географічне положення, наш цукор є привабливим для країн Азії, Європи та СНД. А низька ціна, досить великий об"єм перехідних залишків та прогноз значного виробництва, стимулюють українських виробників активно нарощувати експортні поставки. Тому, якщо в світі і надалі буде зберігатись висхідна цінова динаміка, ми будемо активно нарощувати потужності, адже потенціал для цього є.

    При сьогоднішніх реаліях, ми можемо вільно експортувати 500 тис. т за рік, тим самим повернувшись до рівня 1997-98 років, але навіть це не дасть нам змоги ввійти в ТОП-10 світових постачальників цукру. Як бачимо, ринок готовий приймати український цукор, тому справа за виробниками.

    Андрій Дикун
    голова національної асоціації "Укрцукор"

    Инф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.