• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • НКЦПФР ПОДАЛА ПОЗОВ НА РІШЕННЯ МІН’ЮСТУ ПРО СКАСУВАННЯ ДЕРЖРЕЄСТРАЦІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТУ РЕГУЛЯТОРА
    2016-09-21 08:15:09

    НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на рішення Міністерства юстиції України про  скасування державної реєстрації нормативно-правового акту, а саме рішення НКЦПФР «Про затвердження Положення про встановлення ознак фіктивності емітентів цінних паперів та включення таких емітентів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності» від 10.07.2015 року №980.
     
    Норми Положення про встановлення ознак фіктивності були дієвим інструментом протидії торгівлі цінними паперами емітентів з ознаками фіктивності. Включення цінних паперів до списку емітентів, що мають ознаки фіктивності, і зупинення їх обігу було спрямовано на захист прав інвесторів, які вводилися в оману щодо реальної вартості таких цінних паперів, і недопущення зловживань на ринку.
     
    Протидія зловживанням з цінними паперами і очищення фондового ринку відносяться до пріоритетних напрямків реагування Комісією в рамках Програми співпраці України з МВФ.
     
    Зазначений нормативний акт було оскаржено в судовому порядку емітентом цінних паперів ПАТ «Імпульс плюс», якого було включено до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності. За позовом цього емітента Окружним адміністративним судом м. Києва 29.03.2015 року було визнано незаконними та нечинними підпункти 1, 6, 7, 8, 10 пункту 4 вищезазначеного Положення. Київським апеляційним адміністративним судом ухвалою від 30.06.2016 року апеляційну скаргу Комісії залишено без задоволення, а постанову Окружного адмінсуду залишено без змін. Розгляд касаційної скарги Комісії ще не відбувся.
     
    Незважаючи на судовий процес, який досі триває, і те що судом визнано нечинними лише декілька ознак фіктивності емітентів цінних паперів, Мінюст скасував державну реєстрацію нормативно-правового акту НКЦПФР в цілому. В тому числі скасовані норми, які судом визнані такими, що відповідають законодавству.
     
    Серед іншого це стосується норми про механізм виключення емітентів з даного списку та інше. На сьогодні 39 емітентів цінних паперів залишаються включеними до Списку емітентів, що мають ознаки фіктивності. Своїм рішенням Міністерство юстиції призвело до ситуації, коли неможливо поновити обіг їх цінних паперів.
     
    Значний обсяг важливих питань функціонування ринку цінних паперів втратив своє нормативне врегулювання у зв’язку зі скасування зазначеного рішення Комісії.
     
    Рішення Міністерства юстиції «де-юре» позбавляє регулятора фондового ринку можливості виконувати свої повноваження, встановлені законодавчими актами, та захищати права інвесторів. Ситуація яка склалась демонструє, що Мін'юст через процес реєстрації нормативно-правових актів втручається в сферу регулювання ринку цінних паперів, що обмежує операційну незалежність регулятора ринку та позбавляє його можливості ефективно виконувати свої функції.
     
    Це вкотре підтверджує висновки міжнародних партнерів України, IOSCO, МВФ, рекомендацій фахівців Комісії з цінних паперів і бірж США, що НКЦПФР позбавлена можливості повноцінно здійснювати регулювання через втручання інших державних органів в її роботу, в тому числі Міністерства юстиції.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.