• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • 5 факторів девальвації гривні
    2016-12-06 08:33:10

    Попереду каскад новорічних свят і українці вже затамували подих у приготуванні. Чи зможуть наші співвітчизники відсвяткувати «на широку ногу», відповідно до традицій та ментальності нашого народу Новий рік та Різдво, що буде з гривнею у коротко строковій та довгостроковій перспективах, чому шанси гривні девальвувати значно вищі, аніж зміцнитись та стабілізуватись? Читайте аналітику від екпертів ФорексПриват:

    Вірогідність невиплати чергового траншу МВФ
     
    Як зазначила голова НБУ Валерія Гонтарєва минулого тижня Україна може встигнути отримати 1,3 млрд. доларів до кінця року лише у випадку прийняття збалансованого  державного бюджету. На перший погляд ця передумова не викликає жодних побоювань. Однак, при детальному аналізі, стає зрозумілим, що справа не лише в ухваленні бюджету. Зі слів екс-заступника голови НБУ Олександра Савченко щодо загрози невиплати чергового траншу від МВФ розумієм, що : «Це може статися через погану ситуацію в банківському секторі: не виконується програма рекапіталізації і зниження питомої маси проблемних кредитів. Також, немає прогресу у земельній, пенсійній реформах. І поки під питанням бюджет, точніше те, чи буде він збалансований. При цьому, МВФ поки ще підраховує наслідки збільшення розміру мінімальної зарплати вдвічі».

    Пильної уваги заслуговує саме останнє речення екс-заступника голови НБУ. Адже, мінімальну заробітну плату в країні планують підвищити саме удвічі, однак, який результат принесе ця зміна? Влада переконує, що це дозволить збільшити витрати населення і при цьому, не сильно вдарить по показниках інфляції. Але як щодо нових комунальних тарифів, які повністю «з’їдають» це підвищення? Крім того, така реформа може загнати український бізнес ще більше в тінь, що навряд чи сильно допоможе економіці країни. Тому МВФ детально вивчає можливі наслідки таких дій.

    Пан Савченко також оцінив вірогідність нового кредиту: «Якщо ми несподівано виконаємо більшу частину узгоджених з МВФ реформаторських дій, можемо і отримати черговий транш кредиту. Але я думаю, що сьогодні домінує популізм. Тому шанси на подальшу успішну співпрацю з Фондом в рамках цього кредиту невеликі».
    Ажіотаж довкола долара
     
    НБУ власноруч скуповує долар на міжбанківському ринку, щоб поповнити свої запаси і виконати необхідні вимоги по міжнародних резервах, чим зменшує пропозицію на ринку і збільшує дефіцит, який, в свою чергу, піднімає ціну на долар.
    Негативне торгівельне сальдо України

    Ще одним фактором «проти» гривні виступає негативне торгівельне сальдо, яке за період з січня по жовтень збільшилося до -4,9 млрд. доларів. Таким чином або Україна отримує транш від МВФ (маловірогідний сценарій), або НБУ буду змушене «тягти» із золото-валютного запасу для покриття дефіциту.
    Зміцнення долара

    95%! Така вірогідність підвищення процентної ставки в США на засіданні ФРС (федеральна резервна система), яке відбудеться 13-14 грудня. Навіть змішанні данні по ринку праці, які були опубліковані 02.12 не повинні змінити настрій учасників ринку: американська економіка зараз показує відмінну динаміку, а ріст інфляції до цільового рівня тільки підштовхує регулятора до активних дій.

    Також треба звернути увагу на слова майбутнього президента США Дональда Трампа, який завжди критикував політику низьких процентних ставок. Тому не виключена можливість їх підвищення ще і у 2017 році.

    Такий сценарій розвитку подій зміцнить долар ще більше і  негативно позначиться на курсі гривні проти американської валюти. Отож, уважно спостерігаємо за рішення ФРС.
    Що стосується більш довгострокового прогнозу, то тут треба дочекатися 20 січня, коли новий президент США прийме свої обов’язки. Поки що, дуже рано робити якісь висновки з його передвиборчих обіцянок, тим паче, що Трамп славиться своєю «послідовністю».
     
    «Європейська невизначеність» або невже на черзі Італія?

    В Європі згущуються хмари: якщо в неділю населення Італії проголосує «проти» (по оцінках аналітиків, це більш вірогідний сценарій) пакету реформ, запропонованих прем’єр міністром країни, це може наблизити популістську партію до реальної влади, яка, нагадуємо, виступає за вихід країни зі стану ЄС (вслід за Великобританією). Це може стати поворотним моментом в історії Євросоюзу, адже запуститься ефект «доміно» у Франції і Німеччині в 2017 році.
    В такому випадку зовсім скоро ми можете побачити паритет євро проти долара США, як наслідок, євро втратить частину позицій проти гривні.
     
    Заради балансу слід зазначити, що підтримати гривню можуть новорічні свята, під час яких попит на національну валюту підвищується (тим самим, частина населення буде міняти свою іноземну валюту), і збільшаться витрати населення у передсвяткових приготуваннях. Але ця підтримка, через підвищення тарифів та погіршення фінансового стану населення, не повинна сильно змінити "розклад" сил, крім того, її ефект дуже короткотерміновий.

    Инф. fx-private.com

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.