• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Деклараційна компанія - 2017: актуальні питання
    2017-03-01 09:03:48

    Начальником управління податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у Центральному районі м.Дніпра Бабкіною Оксаною Валентинівною проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань  порядку декларування доходів громадян, отриманих  у 2016 році.
    Наводимо найбільш актуальні запитання та відповіді на них, які були порушені у ході проведення заходу.

    Питання : Чи має право громадянин реалізувати право на  податкову знижку за  наслідками 2016 року на суму коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу ?
    Відповідь: Згідно з положеннями ст. 166 Кодексу платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
    Зокрема, згідно п.п.166.3.7 п. 166.3 ст. 166 Кодексу  до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, пов'язані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути  перереєстрований у відповідних органах.   Витрати повинні підтверджуватися відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:  квитанціями;  платіжними дорученнями; фіскальними або товарними чеками; прибутковими касовими ордерами; меморіальними ордерами; копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
    Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію до 31 грудня року наступного за звітним, тобто за 2016 рік – до 31 грудня 2017 року.
    Питання : Чи необхідно громадянину подавати декларацію  про майновий стан і доходи за 2016 рік, якщо у 2016 році  ним отримано у спадщину будинок від рідного брата ? 
    Відповідь: Відповідно до пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Кодексу членами сім’ї першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
    Отож, платником податків відповідно до норм Кодексу отримано доходи у вигляді майна, що успадковується спадкоємцем, який не є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення та які підлягають декларуванню з відповідним оподаткуванням податком на доходи фізичних осіб  за ставкою 5 відс. (п. 167.2 ст. 167 Кодексу) і військовим збором – 1,5 відсотків.
    Останній день подання декларації за 2016 рік – 3 травня 2017 року.
    Питання : Чи визначаються фізичною особою при поданні декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік податкові зобов’язання з військового збору  ?
    Відповідь: З набранням чинності з 01.01.2015 р. норми Закону України від  28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» щодо поширення на фізичних осіб порядку оподаткування доходів військовим збором, за результатами 2016 року фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.
    Відповідно до пп. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу. Ставка збору - 1,5 відс. об'єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу. Підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
    За результатами звітного податкового року платник податку - фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. З 1 січня 2017 року запроваджено нова форма декларації, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
    Питання : Які ставки податку на доходи фізичних осіб застосовуються до доходів, отриманих у 2016 році ?
    Відповідь: До доходів, отриманих у 2016 році застосовуються ставки:
    18 відсотків бази оподаткування  щодо:  доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у п. 167.2 - 167.5 ст. 167 Податкового кодексу України, далі - Кодекс) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом; пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у п.п. 167.5.2 п. 167 ст. 167 Кодексу);
    5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу;
    0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу.
    При декларуванні доходів за результатами 2016 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становить 1378 гривень.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.