• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Стратегічне партнерство Асоціації «Дунайська соя» та Австрійської агенції з розвитку щодо не-ГМ та сталого виробництва сої в Україні
    2017-04-14 14:57:51

    Міжнародна асоціація «Дунайська соя» і Австрійська агенція з розвитку (ADA) розпочали стратегічне партнерство з розбудови сталих, інтегрованих та ефективних ланцюгів створення доданої вартості для не-ГМ та органічної сої в Україні, Сербії, Боснії і Герцеговині та Молдові. Протягом п’яти років проект розміром у 9 мільйонів євро (по 4,5 млн. євро - частка внеску у проекті «Дунайської сої» та АDA) розвиватиме національний ринок, стане корисним для виробників продуктів харчування та споживачів, позитивно вплине на навколишнє середовище в Україні, а також сприятиме зміцненню міжнародних торгово-економічних відносин між Західною та Східною Європою.

    Агровиробники та сільські території Європи виграють від покращеної сівозміни з більшою кількістю бобових
    Соя – один з основних інгредієнтів кормів для тварин та щоразу більше використовується в раціоні харчування людини. Відповідно, дана культура відіграє важливу роль у гарантуванні продовольчої безпеки. Європейці споживають в середньому близько 61 кг сої на рік опосередковано через продукти тваринного походження, при виробництві яких у відгодівлі використовувалась соя. Однак 85% усієї сої, що використовується в Європі, імпортується з-за кордону, в основному з Бразилії та Аргентини. Інтенсивне вирощування сої в даних країнах асоціюється з рядом екологічних проблем, таких як деградація лісів та грунтів, спричиняючи високі показники викидів CO2. Напротивагу цьому, на європейських фермах майже не вирощується така бобова культура як соя. У той час як збільшення локального вирощування сої буде сприяти покращенню сівозміни, зменшенню використання азотних добрив та сприятиме інвестиціям в переробку та виробництво сої, й, відповідно, розвитку економіки регіонів та сільської місцевості.

    Європейський комітет з сільського господарства і розвитку сільських регіонів та окремі держави-члени ЄС звертають увагу на важливість скорочення дефіциту протеїну в Європі. «Ми вважаємо, що в Європі є потреба в більш збалансованому попиті і споживанні місцево вирощених протеїнових культур, що є частиною комплексної стратегії реагування на такі нові виклики, як зміна клімату, втрата біорізноманіття, виснаження родючості грунтів і забруднення підземних вод. Це також допоможе подолати волатильність цін на сільгосппродукти на світовому ринку. Водночас збільшення виробництва сої в Європі сприятиме забезпеченню існуючих і створенню нових робочих місць в Україні та в інших країнах в рамках даного стратегічного партнерства», - зазначив Флоріан Кольфюрст, Аташе посольства Австрії в Києві.

    Україна відіграє головну роль у забезпеченні більш сталого постачання сої до Європи
    Україна посідає важливе місце в стратегії збалансованого європейського ринку протеїну, оскільки Україна є країною-«номером один» з виробництва сої в Європі з потенціалом подвоїти виробництво та переробку в наступні 5 років. Використовуючи даний потенціал, Україна може зміцнити свою регіональну економіку, а також розвинути експорт високоякісних соєвих продуктів з доданою вартістю на ринки Західної Європи.

    «В 2016/17 МР в Україні з площі 1,9 млн га було зібрано 4,3 млн. тонн сої, що є рекордним показником за роки незалежності. Середня урожайність становила 23 ц/га та є найвищою за останні 27 років. – зазначила Олена Ковальова, заступник міністра аграрної політики та продовольства України. – В контексті прогнозів світових організацій щодо подальшого глобального зростання попиту на протеїнові корми, а, крім того, значного дефіциту на географічно близьких ринках Західної Європи, соєва галузь має всі шанси через ефективне виробництво та переробку згенерувати додатковий прибуток в Україні».

    Щоразу більше європейських споживачів виявляють попит на локально та стало вирощені не-ГМО продукти.

    «Ми спостерігаємо зростаючий попит на безпечні та стало вирощені продукти в Україні. Однак, споживачам часто не вистачає надійних інструментів для того, щоб ідентифікувати безпечного, відповідального і сталого виробника та легко впізнати на полиці його продукцію. Соя як важливе джерело протеїну для тварин і людей, потребує кращого висвітлення в Україні. З маркуванням і системою сертифікації Europe Soya («Європейська соя») та Donau Soja («Дунайська соя») ми можемо підтримати найкращих сільгоспвиробників та переробників та допомогти їм досягти нового рівня впізнаваності в очах споживачів в плані сталого й відповідального виробництва та європейської якості продуктів харчування, що також сприятиме поліпшенню іміджу українського бізнесу за кордоном та задовольнить існуючий локальний попит в Україні», - додає Інна Ільєнко, представник «Дунайської сої» в Україні.

    Понад  10 000 бенефіціарів отримають вигоду від 5-річного проекту
    «Стратегічне партнерство між «Дунайською соєю» і Австрійською агенцією з розвитку - це важливий внесок у покращення місцевого і регіонального економічного розвитку в сільських і структурно слабких регіонах, що призведе до надійних інвестицій в межах ланцюгів створення доданої вартості сої. Таким чином, багато учасників отримають вигоду: споживачі зможуть розраховувати на гарантовану якість і кількість продукції. Виробники і переробники отримають ряд економічних переваг в плані підвищення конкурентоспроможності, виходу на нові ринки, довгострокових угод щодо закупівель і вищої ринкової ціни. Орієнтовно 10 000 людей отримають вигоду від даного партнерства. Ми раді, що завдяки цьому стратегічному партнерству ми можемо внести свій вклад в економічний розвиток України, скорочуючи масштаби бідності і створюючи перспективи для народу України!», - додав Мартін Ледолтер, керуючий директор Австрійської агенції з розвитку (ADA).

    Стандарти «Дунайська соя» і «Європейська соя» гарантують високу якість, відсутність ГМО та стале вирощування сої в Україні
    «Дунайська соя» - міжнародна не прибуткова організація, яка тісно співпрацює з виробниками, а також організаціями з охорони навколишнього середовища та захисту прав споживачів, забезпечує ефективні інструменти, щоб відповісти на зростаючий попит на стало вирощені продукти харчування та корми. Маркування та система сертифікації Europe Soya / Donau Soja базуються на наступних засадах: без ГМО, дотримання законодавства ЄС щодо використання пестицидів, заборона на десикацію (жодного гліфосату чи диквату перед збиранням врожаю), європейське походження.

    «У відповідь на зростаючий попит споживачів на продукти харчування, що вироблялися на засадах сталого сільського господарства, очікується, що у Європі у 2017 році обсяги сертифікованої не-ГМ сої зростуть на 10% і до 2019 року досягнуть 8 мільйонів тонн (на даний час 6,5 млн). Зростання попиту на не-ГМ сою стимулюється споживачами та роздрібними мережами Європи - особливо Німеччини, Австрії та Швейцарії, а також галуззю тваринництва Угорщини та Сербії, які формують також значний попит на продукти тваринництва, при виробництві яких не використовувалися ГМ корми. Виробництво сої в ЄС-28 на 100% не-ГМ і може забезпечити лише 1/3 загальноєвропейського попиту. Це і є вагомим аргуменом для розвитку експорту з України. Асоціація «Дунайська соя» ставить перед собою дві мети: 1. Допомогти українським виробникам розвинути загальноєвропейський ланцюг створення доданої вартості для традиційної не-ГМ та органічної сої контрольованого (сертифікованого) походження і 2. Підтримати розвиток регіональних і місцевих ланцюгів створення доданої вартості для українських виробників - від високоякісної сої до високоякісних кормів та продуктів тваринного походження. Для досягнення цієї мети «Дунайська соя» пропонує стратегію як для постачальників (виробники сої, переробники і харчова промисловість), так і споживачів (враховуючи інтереси тваринницької галузі та споживачів). Ми сподіваємося допомогти українським виробникам вивести якість продуктів харчування і виробництво кормів на рівень контрольованої якості, що стимулюватиме розвиток галузі рослинництва і тваринництва», - коментує Маттіас Крьон, президент Асоціації «Дунайська соя».

    Асоціація «Дунайська соя» розпочала свою діяльність в Україні з підписання у 2015 році Декларації з Міністерством аграрної політики і продовольства України. З того часу 6 українських компаній, таких як ATK, Grain Alliance, Сварог Вест Груп, Агропродсервіс, Дунай Агро, Агросем, а також дві громадські організації (Українська асоціація виробників та переробників сої та Спілка «Органічна Україна») приєдналися до Асоціації. За 1,5 роки було сертифіковано за стандартом «Donau Soja» близько 40 тисяч тонн соєвих бобів, з яких понад 12 тисяч тонн були експортовані з України до Угорщини.

    «Наша компанія вже понад 5 років напрацьовує експертизу у виробництві не-ГМ сої. Ми пропонуємо наші знання та технології багатьом малим та середнім виробникам сої в Україні. Окрім того, ми також спеціалізуємося на експорті не-ГМ сої власного виробництва та від наших партнерів із щорічим загальним обсягом експорту близько 200 тис. тонн. Забезпечуючи жорсткий контроль по всьому ланцюгу постачання і нульовий  рівень забруднення ГМО, ми можемо гарантувати статус «Без ГМО» та високу якість продукції від і для наших партнерів. Наше зобов'язання - це не просто стверджувати, що наші продукти «Без ГМО», як це зазвичай робиться в Україні, але підтвердити дане маркування сертифікацією «Europe Soya». Із запуском цього року нових потужностей з переробки сої (1500 тонн на добу), а також дотримуючись високих вимог щодо сталого вирощування сої та у співпраці з Асоціацією «Дунайська соя» в якості нашого партнера, ми допомагатимемо українським виробникам сої у формуванні доданої вартості з доступом на західноєвропейський ринок. Нелегальна присутність ГМ насіння в Україні на разі залишається безконтрольною і безкарною, що ускладнює та знижує конкурентоспроможність таких, як наш, проектів в Україні, - коментує Дмитро Мотузко, комерційний директор «AdamPolSoja», ATK. - Ми вважаємо, що географічна близькість України до західноєвропейських країн і зростаючий попит на не-ГМ сою в Європі, а також в інших країнах, можуть підвищити додану вартість для українського агробізнесу. Однак ми повинні забезпечити високі стандарти і якість».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.