• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • НДУ розпочав процес впровадження європейських стандартів посттрейдінгу на фондовому ринку України
    2017-09-20 15:48:22

    Почалася друга фаза відбору постачальників програмного забезпечення для створення ефективної інфраструктури фондового ринку в рамках розробленої стратегії розвитку НДУ та фондового ринку України. Відібрано п'ять компаній з США, Великобританії, країн Західної Європи.

    Провідні розробники програмного забезпечення з різних країн конкурують за право поставити свій програмний продукт, який дозволить організувати бізнес процеси відповідно до загальноприйнятої європейської практики посттрейдінгу і розвивати портфель продуктів і послуг НДУ. Програмне забезпечення, яке наразі працює в НДУ, вже давно вимагає заміни, неможливо ввести додаткові функції, які б допомогли забезпечувати зручну роботу для фінансових установ, що дозволило б їм розвивати свої послуги і впроваджувати нові послуги для своїх клієнтів. Також, як повідомляє Міндаугас Бакас, Голова Правління Національного депозитарію України, це одна зі змін, на яку очікують багато іноземних інвесторів. Міжнародні стандарти обліку цінних паперів допоможуть створити прозорі процедури взаємодії між учасниками фондового ринку України та інших країн.

    «Ми постійно стикаємося з обмеженим функціоналом ІТ-платформи депозитарної системи. Наше ПЗ вимагає оновлення. Нам важливо змінювати бізнес процеси, для того щоб реалізувати реформування інфраструктури фондового ринку України відповідно до норм класичної європейської практики посттрейдінгу, як було вироблено в рамках стратегії розвитку фондового ринку України та закріплено меморандумом між НКЦБФР і Національним банком України, підготовленим на підставі аудиту Oliver Wyman, проведеного за підтримки ЄБРР», - зазначає Міндаугас Бакас, Голова Правління Національного депозитарію України.

    Стандарти передбачають, що центральний депозитарій є ядром інфраструктури, а гравці ринку мають свій комплекс інформаційних рішень, який обробляє їх внутрішні бізнес процеси і враховує цінні папери клієнтів, при цьому комунікує з ПЗ центрального депозитарію. Зміни бізнес процесів означають зміни правил взаємодії учасників ринку і масштабні зміни технічної бази.

    Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимур Хромаєв наголосив, що оновлення програмного комплексу з депозитарного обслуговування є частиною визначеної стратегії і відбувається відповідно до плану дій, який узгоджено з Радою фінансової стабільності. «Програмний комплекс з депозитарного обслуговування та клірингу – це головна складова Центрального депозитарію, і вона повинна відповідати міжнародним стандартам, що сприятиме більш швидкій інтеграції нашої депозитарної системи до інфраструктури глобальних фінансових ринків», - зауважив Тимур Хромаєв.

    «Зараз ми вивчаємо можливості програмних продуктів кожного з постачальників ПЗ, які подали пропозиції, тестуємо, збираємо відгуки. Ми розуміємо, що впровадження нового програмного забезпечення - це не тільки великі інвестиції з боку Національного депозитарію України, а й активна участь і готовність змінювати свої бізнес процеси всіх учасників фондового ринку України. Ми розуміємо, що все має відбуватися вчасно, і зараз той момент, коли такі великі зміни провести простіше. Є проактивна позиція з боку гравців ринку, є сильна підтримка з боку регуляторів ринку, НКЦПФР та Національного банку України. Поточні обсяги операцій на ринку дозволять зробити це максимально безболісно і з мінімальними витратами для фінансових установ. Тому НДУ стає дискусійним майданчиком для найбільш активних фінансових установ, консолідуючи їх побажання і розробляючи бізнес процеси, що враховують інтереси всіх учасників», - повідомляє Міндаугас.

    Нагадаємо, що було отримано вісім пропозицій від компаній зі світовими іменами, які мають досвід впровадження IT-платформ для депозитарного обслуговування в таких країнах як Італія, Бельгія, Австрія, країни Балтії, Туреччина, Сінгапур, Грузія, Вірменія та інших. На першому етапі компанії проходили відбір відповідно визначеним критеріям (посилання). Озвучити результати і назву компанії, з якою буде підписаний договір, планується в жовтні. Очікується, що нову IT-платформу, яка замінить існуючу систему обробки інформації Центрального депозитарію України, буде введено до експлуатації в 2019 році.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.