• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Доступні фінанси: можливості для невеликих фермерів
    2019-06-26 15:43:50

    Залучення кредитних спілок до агрокредитування матиме позитивний ефект для розвитку сегменту мікро та малих фермерських господарств. На практиці вагома роль у цьому процесі відведена інструменту аграрних розписок, які можуть використовуватися як забезпечення за наданими кредитами в умовах нестачі «твердої» застави у позичальника. Мікро та малі фермерські господарства зацікавлені в аграрних розписках, однак наразі обмежена кількість кредиторів готова надавати фінансування підприємствам з цього сегменту. Зі свого боку для кредитних спілок це перспективний напрямок, в якому вони можуть ефективно працювати та залучати нових клієнтів. Завдяки законодавчим змінам з минулого року кредитні спілки можуть працювати з аграрними розписками, і перші практичні результати не змусили на себе чекати. Наприклад, кредитні спілки, які вже використовували аграрні розписки, цього року отримали значно більшу кількість заявок на кредити від аграріїв у порівнянні з попередніми періодами. Інші ж підприємства уважно вивчають та поступово також долучаються до роботи з інструментом.

    30 травня 2019 року кредитна спілка «БЕБКО ФІНАНС» (Херсон) вперше для себе використала фінансову аграрну розписку як забезпечення за кредитом фермеру. Кредит отримав аграрій з Херсонської області, який вирощує озиму пшеницю. Рішення про приєднання до «клубу» кредитних спілок, що застосовують аграрні розписки у своїй кредитній діяльності, у «БЕБКО ФІНАНС» прийняли після ретельного вивчення даного інструменту. Спочатку керівництво спілки ознайомилося з методикою використання аграрних розписок. Згодом вже працівники спілки долучилися до процесу та пройшли спеціалізовані тренінги Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні», а також Проекту USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників». Наступним етапом було ознайомлення з даним інструментом потенційних позичальників – сільськогосподарських виробників Херсонської області. На сьогодні це вже четверта кредитна спілка, яка використала аграрну розписку як інструмент забезпечення за кредитами. Всього кредитними спілками станом на 1 червня 2019 року надано 7 кредитів із використанням фінансових аграрних розписок на загальну суму 2,64 млн. гривень.

    Віталій Гавриш, заступник голови правління КС «БЕБКО ФІНАНС»:
    - Ми дуже гнучкі та готові до різних інновацій, прагнемо пробувати нові інструменти. В аграрних розписках нас зацікавив чітко прописаний механізм повернення коштів та можливість отримати виконавчий напис одразу у нотаріуса, без звернення до суду, якщо боржник прострочить виконання зобов’язання.

    Першу для спілки аграрну розписку ми прийняли як додаткове забезпечення за кредитом. Фермер раніше вже отримав кредит під сільгосптехніку, а йому потрібна була додаткова сума, яку й вирішили оформити під аграрну розписку, адже член спілки надійний і сплачує за кредитом вчасно.

    Розписку посвідчували у нотаріуса, з яким вже мали досвід співпраці під час використання інших видів застави. Оформлення коштувало  близько 4 тис. гривень і таку ціну приблизно пропонували й інші херсонські нотаріуси.

    Дане оформлення для нас - це пілотний проект, і ми хочемо побачити, як буде відбуватися виконання аграрної розписки. Якщо цей процес пройде нормально, то зможемо працювати в цьому напрямку й далі, адже інструмент дуже корисний.

    Кілька фермерів уже звернулися з приводу оформлення кредиту під аграрну розписку, і ми розглянемо ці заявки і проведемо оцінку ризиків.

    За матеріалами Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні»

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.