• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Четверта промислова революція та «Industry 4.0»
    2020-04-16 16:01:22

    В останнє десятиліття можна часто почути такі поняття, як Smart, Digital Factory, Digitalization, Digital Economy. В США та інших країнах-інноваторах говорять про такі технології, як ІоТ, Big Data, Cloud Computing, Remote & Mobile access, Wireless communication, 3D printing та інші. Наша команда наголошує на цих трендах починаючи з 2013 року. Чи можна віднести ці технології до трендів 4.0?

    Industry 4.0

    Про «Industry 4.0»

    Вперше поняття «Industry 4.0» з'являється в українському інфо-полі після нашої поїздки в Ганновер у 2014 році. Німецький уряд, в рамках хай-тек стратегії до 2020 року, визначив це поняття як державну ініціативу по прискоренню технологічних змін з  використанням національних ресурсів та безумовним німецьким лідерством. Сьогодні проект «Industry 4.0» включає в себе тисячі компаній та розповсюджується за межі промислової сфери. 

    Активна диджитализация, тобто інтеграція цифрових технологій з усіма сферами життя, почалась ще в минуломи столітті та називається «Промислова революція 3.0.» або «Третя промислова революція». Цей процес триває і досі. Тим не менш, американські та німецькі спеціалісти зараз розробляють новий підхід до ведення бізнесу. Саме ці зміни отримали назву «Четверта промислова революція». Це пов’язано з фактом, що новітні технології ще глибше проникають у більшість сфер життя людини — міську інфраструктуру, охорону здоров’я, освіту тощо.

    У зв’язку з мовними особливостями, ми рекомендуємо розрізняти поняття «Четверта промислова революція» та «Industry 4.0». Перший термін відноситься до всіх сфер життя, в які інтегруються новітні технології. Другий — про інноваційні моделі виробництва та технології. Обидві категорії об'єднують чотири області: IoT, Data Driven Decision (Big Data), Connected machines, Artificial Intelligence.

    Переваги діджиталізації

    Клаус Шваб, розповідаючи в своїй статті про переваги діджиталізації, виділив декілька важливих тез, які допоможуть нам відрізнити «Четверту промислову революцію» від «3-ої»: 

    1. Інтенсивне зростання інновацій (по експоненті). Збільшення їх швидкості, впливу та об’єму. Також зростає ефективність, продуктивність та економія;

    2. Колосальний ріст даних та можливостей їх застосування для технологій. Розвиток та збагачення відносин розробник-користувач-клієнт;

    3. Активна розробка технологій штучного інтелекту. Масова роботизація, біотехнології та інші інноваційні проекти.

     

    Ризики нових трендів 

    Клас Шваб виділяє проблеми, які пов’язані з активним впровадженням новітніх технологій:

    1. Зростання безробіття та неадекватний розподіл світового багатства. Слабо розвинені країні можуть стате біднішими. Багаті країні, по причині роботизації, стикнуться з потряссінями у сфері зайнятості;

    2. Вербовка кадрів багатими країнами. Бідні країні стають лише кадровою базою, або сировинним придатком;

    3. Проблеми кібербезпеки. Збільшення випадків кібер-атак, пошкодження даних, тощо. 

    Зміни в Україні 

    В АППАУ ми вже обговорили такі інновації, як: 

    • Здешевлення та прискорення інтеграції – горизонтальної та вертикальної. Це безумовно здатно покращити показнити ефективності та контролю підприємств в Україні; 

    • Заміна серверів на “хмари”. Зберігання даних з допомогою “хмар” значно здешевлює обслуговування різних систем управління. 

    • Розвиток та створення нових ніш. З актуальних — безпілотне управління та аналітика даних;

    • Зростання деяких традиційних сегменів. Промисловість розвивається у бік впровадження ще більшої автоматизації за рахунок “розумних пристроїв” (smart devices);

    • Прискорення розвитку учасників ринку АСУ ТП. Конкуренція з IT та тренди 4.0 спричинять активізацію українського ринку;

    • Розвиток вітчизняних виробників та експорту — як наслідок попереднього пункту;

    • Реформи системи освіти. ВНЗ та інші навчальні заклади поступо переорієнтовуються на інтерактивне навчання та масове впровадження інновацій. 

    Багато прогресивних країн вже почали шлях 4-ої революції. Штати давно розвивають Digital-напрямок, з меншим втручанням держави (якщо порівнять з Німеччиною). Франція запустила The Industry of the Future на державном рівні. Подібні проекти запускаються в Індії та Китаї. Конференції по діджитал-тематиці проводяться у східній Європі і Туреччині. Навіть в Африці стає питання вирішення нагальних проблем за допомогою новітніх технологій.

     Що стосується України, то тренди 4.0 поки не охопили ринок. Більшість промисловців не поспішає вводити інновації. Інноватори з металургійної та харчової сфери дають невтішні оцінки, та наголошують на необхідності прогресивних рішень. Перш за все це стосується самої культури розвитку та співпраці. 

     

    Необхідність об’єднання хай-тек спільнот 

    Вітчизняний IT-сектор не має повного розуміння виробництва та промисловості. Тим не менш, IT-компанії мають необхідні передумови та освітню інфраструктуру, яка здатна поповнювати кадри. АСУ ТП (як і більшість промислових секторів) постійно втрачають кадри і поступово знижують свій потенціал. Лідерам АСУ притаманна зайва консервативність та неготовність оперативно реагувати на зміни та тренди. 

    Що стосується держави, то наступні декілька років наврядчи можна буде спостерігати кардинальні зміні. Система поки що не готова до впровадження інновацій та підтримки технологічних рішень. У зв’язку з цим доволі помітним є значне відставання України в промисловому секторі. Якщо говорит прямо, то Україна вже є сировинним придатком. Це твердження справедливе і для IT-сфери. Багато цінних кадрів “відтікає” на Захід. З іншої сторони, це говорить про те, що в країні є досить велика кількість талановитих спеціалістів. 

    Головний меседж спільноти «Індустрія 4.0» — об’єднання з IT-сектором та хай-тек спільнотами, масове впровадження технології 4.0, швидка модернізація промисловості. «Індустрія 4.0» — неформальна спільнота, до якої приєднуються бренди, підприємства, асоціації та інші учасники ринку. Україна тільки починає свій шлях у напрямку «Четвертої промислової революції». Тема 4.0 потребує постійного освітлення та обговорення. 

    Дізнайтеся більше на сайті

     

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.