• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Борги України. Кому і скільки винна держава
    2020-11-17 14:45:00

    У Міністерстві фінансів розповіли про структуру державного боргу України.

    За даними Міністерства фінансів, державний борг України у доларовому еквіваленті – $72,9 млрд, а найбільшу частку в структурі боргу (37%) складають внутрішні гривневі зобов'язання, тобто гривневі держоблігації. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Мінфіну.

    Такі боргові папери знаходяться в обігу на суму, еквівалентну $26,9 млрд.

    Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП або держоблігації) – це цінні папери, які випускає Мінфін, розміщує їх на ринку та залучає таким чином кошти для фінансування дефіциту держбюджету.

    З чого ще складається держборг
    Друга за розміром частка в структурі держборгу (31%) – це єврооблігації, тобто зовнішні боргові папери, які теж емітуються Мінфіном, але на відміну від ОВДП вони номіновані в іноземній валюті та розміщуються на зовнішньому ринку. Такі папери знаходяться в обігу на $22,6 млрд.

    22% в структурі держборгу України ($16,1 млрд) – це кредити міжнародних фінансових організацій (Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку).

    Ще 6% ($4,1 млрд) – це внутрішній валютний борг (внутрішні боргові облігації, номіновані в іноземній валюті, але розміщені на внутрішньому ринку), а 4% ($3,2 млрд) – інший зовнішній борг.

    Що таке державний борг
    Державний борг – це загальна сума боргових зобов'язань держави з повернення отриманих та непогашених кредитів (позик) у звітну дату.

    Держборг має суттєвий вплив на стан державних фінансів, інвестиційного клімату, грошового обігу, розвиток міжнародного співробітництва.

    У сучасних умовах потреба у запозиченнях з боку держави зумовлена тим, що держава витрачає більше, ніж генерує.

    "Задовольнити потреби суспільства, які постійно зростають, за рахунок податків та зборів досить проблематично, оскільки при підвищенні податкових ставок у певний момент досягається занадто високий рівень оподаткування, після чого подальша політика податкової експансії призведе до розширення тіньового сектору, відпливу капіталу. Таким чином виникає дефіцит державного бюджету, тобто перевищення видатків над доходами", – пояснюють у Мінфіні.

    Джерела покриття дефіциту бюджету
    Основні джерела покриття дефіциту – це державні запозичення (кредити міжнародних фінансових організацій, облігації внутрішньої та зовнішньої держпозики), а також кошти, що надходять від приватизації державного майна.

    Як формується план запозичень
    Мінфін формує план запозичень на кожен рік з огляду на два фактори: погашення існуючого боргу та фінансування дефіциту держбюджету.

    Щорічно Мінфін перезапозичує суму, необхідну для погашення боргу. Для погашення не використовуються кошти від податків, щоб не скорочувати видатки на інші важливі бюджетні напрямки.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.