Рентабельність вирощування картоплі в Україні впала у 9 разів за рік - до 1,7% у 2020-му проти 15,4% у 2019 році. Найбільш прибутковим у 2020 році було виробництво гречки. Про це повідомила пресслужба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, передає УНН.
Деталі
Як поінформував директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” академік НААН Юрій Лупенко, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства у таких підприємствах очікується на рівні 17,4%. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8%, є однак нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції склала 22,8%.
Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2% у 2019 році до 22,3% торік. При цьому тваринництво, яке у 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1%), у 2020 році стало збитковим — рівень рентабельності склав (-4,7%), зазначив науковець.
За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, у 2020 році рентабельність виробництва гречки у сільськогосподарських підприємствах очікується на рівні 63%. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції і майже на порядок вище рівня 2019 року у 6,6%.
Високий рівень рентабельності очікується на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4%), вівса (43,7%), ягід (41,6%), жита (41,3%), сої (37,5%) та пшениці (33%).
Рентабельність виробництва соняшника, яка у 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5%), у 2020 році становить близько 29 %, зауважив Юрій Лупенко.
Меншою порівняно з показниками 2019 року очікується рентабельність вирощування:
кукурудзи на зерно — 12,8 % проти 17,8 %,
проса — 4,2 % проти 20,2 %,
картоплі — 1,7 % проти 15,4 %,
овочів відкритого ґрунту — 2,2 % проти 7 %.
Збитковим залишилось вирощування гороху, сорго, овочів закритого грунту.
Рентабельним у тваринництві очікується лише виробництво молока (21,4%), тоді як інші види продукції галузі були збитковими, зазначив науковець
Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7%, продукцію баштанних продовольчих культур — на 50,1%, пшеницю — на 24,4%. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін (по сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, підсумував Юрій Лупенко.
Доповнення
Україна за рік майже на третину наростила імпорт картоплі - ввезення Україною свіжої або охолодженої картоплі у 2020 році сягнуло 62,71 млн дол., що у грошовому виразі майже утричі більше проти показника 2019 року.
Коментуючи питання, заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка нещодавно констатував, що "два роки ми спостерігаємо значно більший імпорт картоплі, ніж раніше". З його слів, "головна проблема картоплярства в Україні давно відома - слабкий розвиток промислового картоплярства".
Юлія Шрамко
Источник: УНН
e-finance.com.ua