• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Як зміняться ціни на газ: прогнози на 2022 рік
    2022-01-05 10:00:26

    Ціни на природний газ в Європі за останній рік зросли приблизно в п'ять разів, а на піку в грудні 2021 року перевищували 2000 доларів за 1 тисячу кубометрів. Різке зниження очікується після закінчення опалювального сезону.

    Про те, як можуть змінитися ціни на газ в 2022 році, в матеріалі РБК-Україна.

    Базовий сценарій економічного і соціального розвитку України передбачає середньорічну ціну імпортного газу в 2022 році на рівні 220 доларів за тисячу кубометрів. Це значно нижче, ніж поточні ціни (близько 1000 доларів).

    Національний банк України очікує стрімкого зниження цін на газ після закінчення опалювального сезону в Європі навесні 2022 року. Водночас середня ціна за рік буде досить високою - 460 доларів за тисячу кубометрів.

    Прогнози аналітиків
    За прогнозами українських аналітиків, вартість газу на європейському ринку залишатиметься дуже високою протягом усього опалювального сезону 2021-2022 років. Потім ціни можуть знизитися, проте значного падіння не очікується.

    Для ринку природного газу, на думку директора аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитра Чуріна, на європейському континенті істотну роль буде грати погодний фактор в січні і лютому. Якщо зима буде більш теплою, то і перехідні з сезону в сезон залишки запасів природного газу в сховищах будуть вище. Крім того, важливі і геополітичні фактори, в тому числі запуск або не запуск "Північного потоку-2".

    "Це залишається в центрі уваги всіх учасників енергетичного ринку. Але, як відомо, не існує проблеми з транзитом газу з Росії в Європу, існує проблема з позицією Росії не збільшувати транзит газу по українській газотранспортній системі", - говорить Чурін.

    На європейському ринку газу напруга, швидше за все, спаде лише із закінченням зимового опалювального сезону, і це допоможе збити ціни, вважає глава департаменту з корпоративного аналізу групи ICU Олександр Мартиненко.

    Але перед регіоном будуть як і раніше стояти проблеми низьких запасів в сховищах, конкуренція за обсяги морських поставок СПГ з азіатськими покупцями. "Дії російських постачальників можуть залишитися непередбачуваними аж до запуску СП-2", - міркує Мартиненко.

    За ф'ючерсами на природний газ в Європі зараз видно два періоди, говорить аналітик ІК Сoncorde Capital Дмитро Хорошун. Перший - це все ще надзвичайно високі ціни до березня - близько 1100 доларів/тисячу кубометрів. Другий - просто високі ціни з квітня - близько 550-650 доларів/тисячу кубометрів.

    "Потрібно враховувати, що ринки ф'ючерсів дуже мінливі і на них сильно впливає те, що відбувається в моменті. Тобто, якщо спотова ціна сильно впаде, то буде сильно переоцінені і віддалені періоди", - уточнив Хорошун.

    Нагадаємо, світові ціни на нафту в 2021 році зросли на 50%. Проте в 2022 році очікується корекція, і, за прогнозами, вартість палива може знизитися.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Инф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.