• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Інфляція зростає повільніше, ніж прогнозував НБУ
    2022-09-12 10:00:29

    У липні інфляція прискорилася до 22,2% у річному обчисленні. За попередніми оцінками НБУ, у серпні вона становила близько 23%. Цінова динаміка загалом була стриманішою, ніж прогнозував Національний банк. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

    Подробиці
    Це пов'язано насамперед із швидшим, ніж очікувалося, зниженням вартості пального внаслідок здешевлення нафти на світових ринках та налагодження внутрішньої логістики.

    Найменшими темпами, ніж очікувалося, зростали й ціни на окремі овочі, зокрема завдяки сезонному збільшенню пропозиції, перш за все з боку домогосподарств.

    Попри це, інфляційний тиск залишається значним. Ефекти війни, зокрема руйнування виробництв і логістики, й надалі визначають вплив на ціни майже всього споживчого набору товарів та послуг.

    Погіршення інфляційних очікувань також чинить тиск на ціни у бік зростання. Це, зокрема, відбивається у досить високому попиті на товари довгострокового використання та іноземну валюту.

    Додатковий внесок в інфляційний розвиток мало і липневе коригування офіційного курсу гривні, зумовлене необхідністю зберегти стійкість економіки та фінансової системи у більш тривалій перспективі.

    Інфляційні процеси залишатимуться керованими
    Забезпечення курсової стабільності залишається важливою умовою для стабілізації очікувань та збереження керованості інфляційними процесами.

    За словами НБУ, разове коригування офіційного курсу гривні та додаткові заходи, вжиті Нацбанком для зниження девальваційного тиску, сприяли зменшенню дисбалансів на валютному ринку. Про це свідчить зниження обсягу інтервенцій Національного банку із продажу валюти в останні місяці.

    Разом зі значними обсягами міжнародної фінансової допомоги це забезпечило зростання рівня золотовалютних резервів у серпні до $25,4 млрд. Обсяг міжнародних резервів достатній для фіксації обмінного курсу на поточному рівні.

    Утриманню інфляції під контролем у середньостроковій перспективі сприятиме і нормалізація фіскальної політики. Зокрема, повернення податків на імпорт у липні збільшило спроможність уряду України фінансувати витрати воєнного часу за рахунок власних надходжень.

    Також дивіться: Інфляція топить фінансові ринки. Заява Пауелла та рецесія у світовій економіці (відео)

    «Це послабило тиск на міжнародні резерви і знизило потреби уряду в емісійному фінансуванні з боку Національного банку — щомісячні обсяги монетизації бюджету в липні та серпні знизилися до 30 млрд грн зі 105 млрд грн у червні», — повідомляє регулятор.

    Стримування інфляції
    Значну роль у стримуванні інфляції й надалі відіграватиме фіксація тарифів на послуги ЖКГ. Попри високі світові ціни на енергоносії (газ, електроенергію), їхня вартість для побутових споживачів залишатиметься незмінною протягом поточного опалювального сезону, тому вплив цього фактора на інфляційну динаміку буде обмежений.

    Гальмування інфляційних процесів сприятиме і подальше зростання прибутковості депозитів та ОВДП у національній валюті. Важливим поштовхом для останніх стало відкриття вторинного ринку ОВДП Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

    «Підвищення привабливості гривневих заощаджень дозволить знизити попит на іноземну валюту та товари довгострокового використання», — наголосив регулятор.

    Інф. minfin.com.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.