• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Ціни на автогаз ростуть після заборони ввозити в Україну пальне невизначеного походження
    2023-05-30 09:40:25

    Після того як вступила в дію заборона ввозити в Україну пальне невизначеного походження. Разом з цим, ціни на бензин та дизпаливо припинили падіння в гурті та на АЗС. Ринок очікує результатів засідання ОПЕК 4 червня, котрі визначать ціни на нафту.

    Засновник групи компаній "Прайм" Дмитро Льоушкін говорить, що зараз учасники українського паливного ринку очікують результатів засідання країн-членів ОПЕК, за результатами якого можуть бути переглянуті квоти на видобуток нафти, що може спричинити здорожчання сировини.

    "Якщо буде скорочення видобутку, це дуже істотно збільшить ціни на нафту до 85-86 доларів за барель.  В Україні це може підвищити ціну на дизпаливо на 7-8 грн/л. Якщо це підвищення цін співпаде з поверненням старих ставок ПДВ, то ситуація на 1 липня буде взагалі сумна, оскільки пальне здорожчає ще більше. Тож зараз ми всі чекаємо на те чим закінчиться засідання ОПЕК 4 червня", - говорить Льоушкін.

    Бізнесмен зазначає, що на минулому тижні(22 травня - 28 травня) ціни на бензин та дизпаливо в цілому припинили знижуватися, лише окремі оператори АЗС  робили невеликі кроки в бік зниження. Бізнесмен очікує, що подальших знижень цін на пальне не буде.

    "Ринок досяг дна і більше знижуватися нема куди. Єдині хто зараз може знизити ціну це мережа "Авіас", котра досі залишається в дорогому сегменті. Але цілком ймовірно, що вони не робитимуть жодних кроків в цьому напрямку і просто почекають підвищення цін після того, як зростуть податки", - говорить Льоушкін.

    Бізнесмен каже, що споживання пального зараз знаходиться на доволі високому рівні, головним чином завдяки попиту з боку автоперевізників. Також в літній сезон активізувався попит з боку легкових автомобілів.

    Ціни на бензин та дизпаливо на оптовому ринку теж стабілізувались як і на роздрібному. Затримки на прикордонних переходах майже не впливають на обсяги поставок палива в країну оскільки пальне активно постачають через Дунайські порти.

    "В серпні, коли Дунай обміліє можуть бути скорочення поставок пального за цим напрямком. Разом з тим на нас чекає пік споживання через жнива. Але якщо трейдери нормально підготуються та накопичать необхідний обсяг пального ще в липні, то ми майже не відчуємо ці сезонні фактори", - каже Льоушкін.

    При цьому він зауважує, що ціни на автогаз йдуть вгору в опті через те що почала діяти урядова заборона на ввіз пального невизначеного походження. Тому поставки автогазу з Польщі та Литви скоротились. Натомість активізувались поставки газу з південних напрямків.

    "Газ, котрий надходить до нас з півдня, має всі необхідні документи, але він є дорожчим на 6 тис. грн/тонна, тож ми очікуємо зростання газу на АЗС на 3 грн/л", - каже Льоушкін.

    Аналітик профільного видання "НафтоРинок" Олександр Сіренко розповідає, що на минулому тижні ціни на пальне в гурті змінювалися досить стримано: від зростання в першій половині тижня, до зменшення ціни наприкінці. Однак загально ситуація сприймалася доволі стабільно і ціни залишалися в окремих випадках без руху.

    Станом на 26 травня, середня ціна дизпального автонормами зросла на 0,2% (+0,07 грн/л) щодо 19 травня, до 33,77 грн/л (895 доларів/тонна без податків). При цьому спотова ціна 26 травня на дизпальне у Європі зменшилась щодо 19 травня на 9-13 доларів/тонна за північно-західними базисами відвантаження, та на 10 доларів/тонна – по Середземномор’ю, до 685-720 доларів/тонна і 679-690 доларів/тонна відповідно.

    "За неповний місяць травня частка імпорту ДП автомобільним транспортом становить 38,4%. За результатами другої декади місяця зафіксовано зменшення середньої ціни імпорту ресурсу на кордоні до розмитнення до  819 доларів/тонна проти 835 доларів/тонна у першій. Однак на початку  третьої декади травня позначено підвищення імпортної вартості ДП автонормами, яка в середньому наразі сягає 834 доларів/тонна. Зокрема, середній показник за неповний місяць становить 828 доларів/тонна при максимальному показнику  854 доларів/тонна на початку травня", - каже Сіренко.

    За його словами, пропозиції дизпалива на внутрішньому ринку розпочинаються від 30,80-30,90 грн/л на умовах передплати із подальшим відвантаженням в межах декількох днів на півдні країни.  А пропозиції ресурсу без необхідності очікування розпочинались від 31,30-31,50 грн/л з підвищенням до 31,70-31,80 грн/л.

    Пропозиції автомобільних партій ресурсу з-за кордону на умовах переливу або доставкою до прикордонних базисів, були встановлені переважно від 31,50 грн/л ($826/т без податків).

    Середня ціна  дизпалива в Одеській області 26 травня становила 31,93 грн/л проти 31,96 грн/л 19 травня. За південно-західним напрямком ціни на дизпаливо утримуються від 31,80-32,20 грн/л, а на Заході розпочинались від 32,40-32,80 грн/л, проте переважна більшість  трейдерів утримує пропозиції ближче до 33,00-33,50 грн/л. Середня ціна ДП за прикордонними областями знаходиться в межах 32,60-33,94 грн/л.

    У п’ятницю 26 травня середня роздрібна націнка на ДП продовжила зменшення, позначив скорочення протягом тижня на 0,50 грн/л, до 9,64 грн/л.

    За словами Сіренка, з 20 травня, обсяги перетину партій скрапленого газу польським кордоном відновилися до рівня 1-1,3 тис. т на добу, проти 0,8-0,9 тис. т в другу декаду.

    "За оцінкою імпортерів протягом 1-24 травня надійшло до 61 тис. т скрапленого газу, що відповідає динаміці поставок у квітні. Вартість залізничних партій на кордоні України на початку третьої декади травня лишалася на рівні 675 доларів/т (від 31000 грн/т після розмитнення), і автопартій – 615 доларів/тонна (від 28700 грн/т після розмитнення)", - каже експерт.

    Він зазначає, що  після введення обов’язкової сертифікації поставок в Україну, литовські продавці підвищують ціни пропозицій до 520 євро/тонна-530євро/тонна на ресурс з нафтопереробних заводів в Мажейкяї та Каунасі.

    "Попри сталі обсяги наповнення ринку трейдери намагаються "розіграти" на користь  збільшення цін минулу ситуацію з заторами на кордоні та очікуване зростання вартості закупки імпортного газу. Після зростання вартості газу українського виробництва на 2-3% до діапазону 34421-36350 грн/тонна, почали активніше коригувати цінники продавці імпортного газу", - говорить Сіренко.

    За словами експерта, за тиждень середня ціна пропозиції на умовах самовивозу в країні зросла на 767 грн/тонна, до 35305 грн/тонна. У Волинській та Львівській областях діапазон цін газу на умовах самовивозу збільшився до 32500-34000 грн/тонна, проти 32000-33400 грн/тонна станом на 19 травня.

    На Заході, середня ціна разом з сусідніми областями за тиждень збільшилася на 568 грн/тонна до 33 985 грн/тонна на умовах самовивозу. На Півдні газ подорожчав до 33500-35300 грн/тонна, проти до 32700-34500 грн/тонна станом на 19 травня. В Київській області середня ціна зросла на 710 грн/тонна до 36127 грн/тонна.

    Сіренко розповідає, що на роздрібному ринку бензину та дизельного пального наприкінці минулого тижня ціни змінювали лише два оператори АЗС. Рівенський оператор Олас знизив вартість  дизпального на 0,4 грн/л та державна U.GO зробила дешевше на 0,2 грн/л бензин А-92 та ДП.

    А ось ціни на автогаз почали зростати. Так, на 20 коп./л зросла ціна на більшості станцій Avantage7, до 20,15 грн/л ($850/т без податків), а на KLO – на 45 коп./л до 21,94 грн/л. Водночас на АЗС ОККО в Києві та Київській області ціну спочатку підвищили на 50 коп./л, а потім зменшили на 20 коп./л, до 22,29 грн/л. На 10-30 коп./л в більшості регіонів збільшили вартість оператори "БРСМ-Нафта" та Motto, до середніх 20,98 грн/л податків) та 21,35 грн/л, відповідно. Також на більшості АЗС Amic Energy ціна зросла на 20 коп./л.

    Так, середня ціна на LPG на АЗС зросла на 4 коп./л, до 21,72 грн/л, а співвідношення вартості літру газу до середньої ціни А-95 зараз становить – 48,7%.

    Степан Крьока

    Інф. delo.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.