• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Останні макроекономічні події в Україні
    2023-08-05 09:09:59
    НБУ: для покриття дефіциту бюджету в 2024 році Україні знадобиться мінімум 37 мл
    НБУ: для покриття дефіциту бюджету в 2024 році Україні знадобиться мінімум 37 мл

    НБУ: для покриття дефіциту бюджету в 2024 році Україні знадобиться мінімум 37 млрд дол. США. Цього року країна отримала від міжнародних партнерів майже 27 млрд дол. США, перевищивши продаж валюти НБУ для збалансування валютного ринку. Цей постійний приплив іноземної допомоги сприяв рекордно високому міжнародному резерву в 39 мільярдів доларів США на кінець червня, що дозволило уряду покрити значний бюджетний дефіцит, не покладаючись на фінансування викидів. Регулятор прогнозує, що міжнародна допомога цього року сягне 42 млрд доларів.

    НБУ: Нацбанк переглянув прогноз ВВП на 2023 рік, прогнозуючи зростання на 2,9% замість попередніх 2%. Покращення прогнозу пояснюється зростанням внутрішнього попиту, стабільним функціонуванням енергетичної системи та макрофінансовою стабільністю. Фактичні результати за 1 квартал виявилися кращими, ніж очікувалося, і пожвавлення економіки продовжилося у 2 кварталі. У майбутньому очікується подальше прискорення економічного зростання, особливо після середини 2024 року, враховуючи зниження ризиків для безпеки. Прогноз передбачає зростання реального ВВП на 3,5% у 2024 році (раніше 4,3%) і 6,8% у 2025 році (раніше 6,4%). Очікується, що відновлення експорту, споживчого попиту та збільшення інвестицій на етапі реконструкції країни разом із м’якою фіскальною політикою відіграватимуть значну роль у стимулюванні економіки.

    НБУ: НБУ суттєво покращив прогноз інфляції на цей рік, переглянувши її з 14,8% до 10,6%. Уповільнення зростання цін пояснюється зниженням світової інфляції та жорсткими монетарними умовами в країні. Свою роль зіграє і незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг. Очікується, що тенденція до зниження інфляції продовжуватиметься, оскільки ризики безпеки зменшаться, що дозволить покращити шляхи логістики, збільшити виробництво та збільшити врожайність. Відновлення припливу інвестицій та зниження світових цін на енергоносії сприятимуть уповільненню інфляції. НБУ прогнозує зниження інфляції до 8,5% у 2024 році та 6% у 2025 році.
    Мінфін: 25 липня Мінфін провів аукціони з розміщення ОВДП, залучивши загалом 14,75 млрд грн (переважно під 19,75% на 3 роки).

    НБУ: НБУ вперше з червня 2022 року знизив процентну ставку, знизивши її з 25% до 22% на засіданні 27 липня. На таке рішення вплинуло стрімке уповільнення інфляції та стабільний валютний ринок. Зменшення має на меті зберегти привабливість гривневих заощаджень і підтримати стабільність обмінного курсу, одночасно сприяючи відновленню економіки. Споживча інфляція знизилася з понад 26% на початку року до 12,8% у червні, перевищивши очікування НБУ, що пояснюється факторами пропозиції та впливом заходів монетарної політики НБУ. Правління НБУ також знизило ставки за депозитними сертифікатами овернайт до 18% і за кредитами рефінансування до 24%. Прогноз передбачає поступове зниження процентної ставки до 18% у 1 кварталі 2024 року, але невизначеність може вплинути на майбутні рішення.

    ICU: Інвестиційна компанія ICU оновила прогноз для України на 2023 рік, прогнозуючи зростання ВВП понад 5%, уповільнення інфляції до 10,5% і послаблення монетарної політики. Очікується, що економіка країни перевищить очікування за підтримки безперервної міжнародної фінансової допомоги. Зростання ВВП зумовлене позитивними очікуваннями та збільшеними бізнес-планами виробництва, причому споживання домашніх господарств відіграє значну роль. Інфляція також стрімко сповільнюється, очікується, що вона досягне 10,5-11,5% до кінця року та залишиться в межах 10-13% у 2024 році. НБУ, ймовірно, почне пом’якшувати монетарну політику в липні, знизивши облікову ставку до 20 % до кінця року. Незважаючи на ризик дефіциту зовнішньої торгівлі, його компенсують міжнародні кредити та гранти. Резерви НБУ зросли до історичного максимуму завдяки міжнародній допомозі та, за прогнозами, продовжуватимуть зростати. Хоча НБУ розглядає можливість запровадження більшої гнучкості у формуванні обмінного курсу, очікується, що офіційний обмінний курс залишиться на рівні 36,6 грн/$ принаймні до кінця 2023 року. прогнозується, що до кінця року коефіцієнт наблизиться до 90% з контрольованим тиском на ліквідність державних фінансів у наступні роки.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.