• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Судьба права собственности украинцев на их недвижимость в Крыму
    2014-05-20 19:12:32

    Минуло майже два місяці з моменту прийняття Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб'єктів Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя». Також минув місяць з дня реакції Верховної Ради України у відповідь на приєднання Кримського півострова до Росії - прийнятий Закон «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

     

    Незважаючи на спробу правового врегулювання процесу від'єднання Кримського півострова з боку держав, актуальною на сьогоднішній день до цих пір залишається тема права власності на нерухоме майно розташоване на окупованій території, котре належить українським громадянам. Виникають питання – що робити, коли законодавство України вже не діє, а нове ще не відрегульоване, і як власники можуть розпоряджатися своїм майном.

     

    Юрист компанії Goldblum and Partners Дмитро Набугорнов наводить пояснення поняття «право власності», згідно з чинним законодавством, а також дає ряд порад для громадян, які мають власність на окупованій території.

     

    Законодавством України, а саме ст. 316 Цивільного кодексу України визначено поняття права власності, згідно з яким право власності - це право людини на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону і з власної волі, незалежно від волі інших осіб.

     

    Згідно ст. 182 ЦКУ право власності на нерухоме майно підлягає обов'язковій державній реєстрації. У громадян виникає право власності на нерухомість тільки після такої реєстрації. Відповідно, для підтвердження легітимності прав на нерухоме майно необхідно мати документ (свідоцтво) або бути внесеним до Державного реєстру, а ще краще – і те, і інше.

     

    До 1 січня 2013 року реєстрація таких прав здійснювалася органами бюро технічної інвентаризації. Пізніше в Україні запрацював Державний реєстр прав на нерухоме майно, підвідомчий центральному органу виконавчої влади України - Державній реєстраційній службі. Будь-які дії стосовно нерухомого майна громадян відображаються в даному реєстрі. Реєстр містить чітко сформульований обмежений порядок доступу до нього, тому знижуються ризики для власників майна щодо незаконних шахрайський дій третіх осіб.

     

    У зв'язку з рішенням про від'єднання Кримського півострова і прийняттям Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ від 21 березня 2014 Державна реєстраційна служба склала свої повноваження на території Криму. Таким чином, доступ до даного реєстру для нотаріусів та власників на зазначеній території закритий.

     

    У Росії питання права власності регламентує Федеральний закон Російської Федерації «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ними». Відповідно до даного Закону право власності також підлягає реєстрації в Державному реєстрі. Такий реєстр повинен був з'явитися на окупованій території в травні, але в подальшому його поява була перенесена на червень.

     

    Незважаючи на те, що ст. 12 Федерального конституційного закону Російської Федерації №6-ФКЗ стверджує збереження майнових прав громадян, а саме «на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя діють документи, в тому числі підтверджують громадянський стан, освіту, право власності, право користування,…», на думку юриста Goldblum and Partners, всім громадянам, у яких залишилося нерухоме майно на окупованій території, необхідно привести в порядок всі документи, котрі підтверджують легітимність їх прав власності.

     

    Таким чином, необхідно зареєструвати право власності у Державному реєстрі прав на нерухоме майно. З наведених раніше пояснень випливає, що така реєстрація можлива тільки на материковій частині України.

     

    Для здійснення такої реєстрації можна скористатися наступними варіантами:

     

    1. Реєстрація прав власності за заявою власника. Дана процедура буде відбуватися в самому реєстрі, містить в собі достатньо нюансів і займає тривалий час.

     

    2. Підписання нотаріальної угоди, знову ж таки на материковій частині. Одним з варіантів буде оформлення договору оренди на майно, як приклад можливо з одним із родичів. Одна зі сторін угоди повинна бути зареєстрована саме в області нотаріального оформлення договору. Процедура займає не більше одного дня, а дані таким чином будуть внесені в реєстр. Договір можна потім розірвати, але дані про власність залишаться в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

     

    Враховуючи викладене, Дмитро Набугорнов рекомендує оформити документи, котрі підтверджують право власності шляхом реєстрації в українському реєстрі, що можливо зробити тільки на материковій частині України та згідно чинного законодавства України. А також важливо – не поспішати власникам здійснювати будь-які угоди щодо переходу прав власності на їх майно в Криму та почекати декілька місяців до появи і вступу в силу російського законодавства на території Кримського півострова.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.