• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Дефіциту продовольства в Україні не передбачається
    2015-06-22 08:35:04

    Зокрема, у поточному маркетинговому році зафіксовано найвищу за роки незалежності пропозицію зерна. Виробництво рослинних олій, молока і молокопродуктів, м’яса і м’ясопродуктів залишилися майже на рівні попереднього року, а пропозиція цукру перевищує минулорічну майже в 1,4 раза. Такого висновку дійшли експерти Громадської спілки «Економічний дискусійний клуб», проаналізувавши фактичні та прогнозні баланси попиту і пропозиції основних видів продовольства на українському ринку. Такі висновки вони оприлюднили на черговому засіданні робочої групи, яке відбулося 18 червня за участю представників Мінагрополітики та низки громадських професійних організацій, зокрема, Української зернової асоціації, асоціацій «Укроліяпром», «Укрцукор», «Союз птахівників України», «Союз  кормовиробників України», корпорації «Тваринпром», об'єднання «Укрхлібпром».

    Зерно.
    У поточному маркетинговому періоді, який добігає свого завершення, відзначалося на засіданні робочої групи, загальна пропозиція зерна в Україні була найвищою за роки незалежності – 72,5 млн. тон. При цьому, попит внутрішнього ринку у зерні оцінюється у 27,1 млн. тон, з цієї кількості на продовольчі потреби спрямовуватиметься 6,2 млн. тон.
    При повному забезпеченні внутрішньої потреби та формуванні перехідних запасів на кінець маркетингового року у межах 8,5 млн. тон, експортні можливості України оцінюються у 36,9 млн. тон.
    Фактично ж, за оперативними даними митної статистики, за 11 місяців 2014/2015 маркетингового року (липень-травень) експортовано 32,7 млн. тон зерна та продуктів його переробки, що на 2% більше порівняно з відповідним періодом минулого сезону, зокрема, пшениці – 10,8 млн. тон (на 16% більше), ячменю – 4,5 млн. тонн (у 1,9 раза більше), кукурудзи – 16,9 млн. тон (на 15% менше) .
    На 1 червня 2015 року залишки зерна на підприємствах, які займаються його зберіганням та переробкою, за даними Держстату, становили 10 млн. тон (у 1,5 раза більше ніж торік), зокрема пшениці – майже 4 млн. тонн (у 1,6 раза більше).

    Олії рослинні.
    У вересні-травні 2014/2015 маркетингового року в Україні вироблено 3458 тис. тон олії, зокрема соняшникової – 3279 тис. тон, що на 4% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону. Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 410 тис. тон.
    Основний обсяг виробленої олії – 3211 тис. тон – експортовано. Імпорт рослинних олій за цей період склав 134 тис. тон (переважно ввозилася пальмова олія).
    Очікується, що до завершення сезону (червень-серпень) буде вироблено ще майже 1 млн. тон та експортовано близько 800 тис. тон олії. При цьому, у розрахунку на одну особу споживання рослинних олій у цьому сезоні оцінюється на рівні 13,3 кг на рік.

    Молоко і молокопродукти.
    З початку року в Україні зберігається тенденція до скорочення поголів’я корів та, відповідно, зменшення виробництва молока. За даними Держстату, у січні-травні 2015 року всіма категоріями господарств вироблено 4057 тис. тон молока, що на 4,2% менше, ніж за відповідний період минулого року.
    За 5 місяців ц. р. порівняно з минулорічним періодом обсяги експорту молокопродуктів зменшилися на 32% та склали, у перерахунку на молоко, 151 тис. тон.. Крім того, до вільної економічної зони «Крим» вивезено 88 тис. тон молокопродуктів.
    Імпорт молокопродуктів у січні-травні ц. р. впав у 9 разів – до 28 тис. тон.
    На фоні зменшення вітчизняного виробництва відбулося скорочення (на 13%) фонду споживання молока і молокопродуктів, який за період із січня по травень ц.р. склав 3246 тис. тон.
    Загалом у 2015 році виробництво молока очікується на рівні 11 млн. тон, що на 2% менше проти минулого року. При цьому, споживання молокопродуктів у розрахунку на одну особу у ц. р. очікується на рівні 218,6 кілограма (на 3,9 кг менше, ніж торік).

    М'ясо і м'ясопродукти.
    У січні-травні 2015 року виробництво м'яса у забійній вазі склало 952 тис. тон, що на 3,3% менше, ніж у відповідному періоді минулого року.
    За цей період імпорт м’яса скоротився на 28 % і становив 57 тис. тон. Переважно імпортувалася свинина (30 тис. тон).
    Експорт українських м’ясопродуктів зріс на 33% – до 93 тис. тон. Дві третини українського м’ясного експорту припадає на м'ясо птиці (62 тис. тон). При цьому до ВЕЗ «Крим» було вивезено 28 тис. тон м’ясопродуктів.
    Фонд споживання м'яса населенням забезпечено на рівні 885 тис. тон, або 4,1 кг у розрахунку на одну особу на місяць. Структура споживання м'яса у січні-травні 2015 року була такою: м'ясо птиці – 47%, свинина – 42%, яловичина –11%.
    У цілому у 2015 році виробництво м'яса всіх видів у забійній вазі очікується на рівні 2340 тис. тон. Річний попит населення у м'ясі та м'ясопродуктах оцінюється у межах 2207 тис. тон - з розрахунку 51,5 кг на особу (раціональна норма – 80 кг на особу на рік).

    Цукор.
    У 2014/2015 маркетинговому році загальна пропозиція цукру на ринку сформована за рахунок українського виробництва та становить 2426 тис. тон.
    Попит внутрішнього ринку оцінюється на рівні 1684 тис. тон, експорт – 100 тис. тон. За 9 місяців маркетингового періоду на вітчизняному ринку спожито 1263 тис. тон цукру, експортовано – 79 тис. тон, до ВЕЗ «Крим» вивезено -77 тис. тон.
    Залишки цукру станом на 1 червня ц. р. оцінюються у 1007 тис. тон, тобто на 39 % вищі, ніж торік.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.