• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Проблеми захисту прав вкладників повинні бути вирішені в законодавчому полі
    2016-11-14 15:59:33

    УСПП та його чисельні партнери з асоціацій та об’єднань бізнесу  закликають до фахового і публічного розгляду ситуації щодо банківської сфери в парламенті.  Йдеться про потребу звітування керівництва Національного банку в ВРУ  за участі  президента України, прем’єр-міністра, народних депутатів, представників громадських організацій. На цьому наголосили учасники XIV з’їзду УСПП.  
    Криза банківського сектору в Україні, що затягнулася, провокує нездорові сценарії.  Вкладники збанкрутілих фінансових установ готові відстоювати свої права на вулиці, а окремі політичні сили – активно використовувати цю ситуацію.  Бізнес переконаний: популізм та інструменти «вулиці» не вирішують жодних питань,  навпаки – можуть призвести до ускладнень в соціально-економічній сфері.
    В той же час в банківському секторі об’єктивно накопилася критична маса проблем: упав рівень  капіталізації, є обмеження доступу до ресурсів на зовнішньому ринку. Поглибилася недовіра з боку населення,  немає відповіді на питання щодо непрозорості надання рефінансування комерційним банкам та їхньої недостатньої ліквідності.
    Відбувається перерозподіл заощаджень населення з середніх та малих приватних банків на користь іноземних та державних. За експертними оцінками, рівень прострочення кредитів клієнтам стало перевищує 25%, при цьому в системно важливих державних банках частка негативно класифікованих активів перевищує 40%. 
    Оскільки виведення банків з ринку не зупиняється, це позбавляє бізнес можливості адекватно  планувати та розвивати діяльність  в Україні, відлякує інвесторів. При цьому підприємства реального сектору економіки вже втратили на рахунках у фінустановах, визнаних неплатоспроможними, до чверті усіх коштів.
    «Недостатня координованість дій між НБУ, урядом та парламентом щодо врегулювання економічної ситуації призвела до таких тенденцій», – підкреслює президент УСПП Анатолій Кінах.
    Хоча ситуація потроху міняється –  нарешті даний старт роботі Ради національного регулятора, яка має виконати важливу роль у розв’язанні кризової ситуації банківського сектору; триває зниження ключової ставки (наразі на рівні 14%) – це відбувається дуже повільно.
    УСПП, Антикризова рада громадських організацій звернулася до керівництва держави, голів парламентських фракцій та депутатських груп з пропозицією щодо організації та проведення звіту голови НБУ в Раді відповідно до вимог Конституції та законодавства України.
    При цьому громадськість, бізнес хоче почути про стратегію Нацбанку щодо захисту прав вкладників, нарощування обсягів кредитування підприємництва та розвитку банківської сфери загалом.
    Ключовим питанням залишається  повернення довіри до банків з боку населення та внутрішніх і закордонних інвесторів.
    «Пропонований звіт – це деполітизована оцінка того, що насправді відбувається, плюс спільний пошук шляхів подолання негативів – ефективних та виключно в законодавчому полі»,  – наголосив А.Кінах.
    Нагадаємо, на початку листопада вкладники збанкрутілого банку «Михайлівський» пікетували ВРУ та Кабмін. Пізніше Президент вніс до Верховної Ради законопроект щодо захисту ошуканих вкладників банків.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.