• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Експерт розповіла, що відбувається на ринку нерухомості і коли чекати знижок
    2020-09-16 09:15:14

    Первинний ринок нерухомості відновив свою активність після коронакризи. У коментарі УНН експерт ринку Вікторія Берещак розповіла, коли варто очікувати вихід великих проектів і чи будуть забудовники пропонувати знижки.

    “Є гарна приказка: вирішувати квартирне питання варто тоді, коли воно виникає. Сидіти на „валізі грошей“ і чекати цінопаду на первинному ринку нерухомості рішення не з кращих, враховуючи, що на даний момент ми спостерігаємо повільне, але впевнене відновлення платоспроможного попиту і купівельної активності на ринку нерухомості, а середньозважена вартість квадратного метра за місяць збільшилася на 5%.

    Воно й зрозуміло: після тривалих карантинних обмежень та весняної плутанини ринок уже більш-менш адаптувався до посткоронавірусної реальності. Сформувався стійкий відкладений попит, який зараз конвертується в операції.

    Забудовники зі стійкою моделлю і фінансовим ресурсом впевнено продовжували будувати навіть в період обвалених на 60-70% продажів, а тепер збирають в скарбничку лояльності укладені угоди”, — вважає Берещак.

    На її думку, зараз відбувається балансування попиту і пропозиції: багато забудовників осмислено не поспішають виводити на ринок великі проекти, фокусуючи свою увагу на будівництві та реалізації розпочатого в портфелі.

    “Платоспроможний попит перерозподіляє свою увагу і все активніше фокусується на ретельному підборі середовища для життя. На перший план в умовах вибору девелопера виходить — темпи будівництва, терміни, репутація, якість проектів, формат новобудови, локація, ціновий діапазон, фінансові інструменти покупки (розстрочка, іпотека)”, — перерахувала пріоритети покупця експерт.

    Вона зазначила і важливість іпотечного кредитування, зокрема поява іпотечних програм під 10% річних, що стимулюють угоди на первинному ринку.

    “Банки фіксують зростання місяць до місяця з кінця травня число заявок по кредитах на житло в межах 60%. Говорити про масову іпотеку не доводиться, поки хоча б кожна четверта угода не буде укладатися за допомогою фінансування банку, 10% річних не будуть фіксованими на весь термін кредиту, а сума першого внеску не опуститься хоча б до 15-20% від вартості квартири (зараз 30-40%)”, — описала Берещак ситуацію з іпотекою.

    Що стосується цін, то, на її думку, за сприятливого розвитку подій, а саме в разі відсутності непередбачених негативних сценаріїв, пов’язаних з другою хвилею карантину, погіршенням економічної ситуації в країні, падінням реальних доходів населення ціни на первинному ринку будуть в коридорі 1-3% в залежності від курсових коливань і загальноринкової ситуації.

    “Найбільші дисконти варто чекати в другій декаді осені-грудні. Цілком очікувано, що вони будуть досягати 20%. Зараз ринок ще працює з відкладеним попитом і прогрітим за період ізоляції покупцем. Але цей ресурс рано чи пізно вичерпається, а поява нової когорти тих, хто може дозволити собі купівлю квартири, безпосередньо залежатиме і від економічної ситуації в країні, і від стабільності на ринку нерухомості, і від умов покупки і цінової політики забудовників”, — зазначила експерт, додавши, що в сегментах комфорт+ і бізнес при грамотному поєднанні локації, концепції, позиціонування і високих темпів будівництва зростання ціни можливий за період осені на 5-7% і вище.

    Антоніна Карташева

    Источник: УНН

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.