• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Продавцям доведеться знизити «апетит», щоб продати квартиру: куди прямує ринок нерухомості
    2021-12-21 16:00:03

    Наразі реальна ціна продажу квартир на вторинному ринку в середньому на 10-12% нижча, аніж вартість, заявлена продавцями. Відповідно, щоб продати квартиру, власникові доведеться або ж суттєво знижувати свій "апетит", або ж чекати на кращі часи, коли доходи громадян відчутно зростуть.

    Про це повідомляє РБК-Україна Realty з посиланням на спільне дослідження Асоціації фахівців з нерухомості України та ГІП «Увекон».

    Ажіотажу немає
    На вторинному ринку житла України впродовж 2021 року не було жодних ознак ажіотажу або ж обмеженої пропозиції, які б могли вплинути на зростання вартості квартир. До того ж, ринок зараз живе за умовами покупців, кількість яких за останні кілька місяців скоротилася більш, як на 20%. Тому у найближчі 3-4 місяці переважна більшість продавців будуть змушені зменшити вартість виставлених на продаж осель.

    У жовтні-листопаді найбільше зростання цін на квартири зафіксовано в Києві: вартість зросла в середньому на 13%. На кінець листопада середня вартість кв.м житла на вторинному ринку Києва перевищила позначку 2100 доларів.

    В інших містах-мільйонниках ціни зростали не так стрімко. У Дніпрі ціни на вторинне житло за жовтень-листопад зросли на 4%, у Львові – на 5%, в Одесі – на 2%, у Харкові – на 4,7%. Темпи зростання цін на вторинному ринку житла в інших обласних центрах не перевищили 5%, а в деяких містах були практично нульовими (Кропивницький – 0,1%, Чернівці – 0,2%).

    Високе зростання зафіксоване лише у Києві, що може свідчити про локальний і тимчасовий характер цієї тенденції.

    Інвестиційний потенціал квартир знижується
    На думку Володимира Шалаєва, генерального директора ГК "Увекон", темпи зростання цін на вторинне житло в усіх регіонах України, окрім Києва, були нижчими від прибутку від альтернативних джерел інвестицій, таких як купівля облігацій внутрішньої державної позики та розмір відсотків за банківськими депозитами.

    "Наразі у населення та бізнесу з’явилася альтернатива для інвестицій, дохід від яких яких покриватиме ризики. Крім того, ліквідність інвестицій в облігації та депозити є вищою за вкладання коштів у квартири. Тому кількість охочих купувати нерухомість, як інвестицію в наявних економічних умовах стає дедалі менше", — наголосив експерт.Продавцям доведеться знизити "апетит", щоб продати квартиру: куди прямує ринок нерухомості

    В той же час, охочих продати свої квартири на піку цін стає все більше.

    Майбутня цінова динаміка на ринку нерухомості буде залежати від економічної та політичної ситуації в Україні. Отже, зважаючи на існуючі ризики, можна прогнозувати стабілізацію цін.

    Продавці завищують ціни, а покупці відмовляються від угод
    У свою чергу Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості України, зазначив, що зростання цін виставлених на продаж квартир не є достатньо обґрунтованим.

    Він нагадав, що від січня до вересень 2021 року реальна вартість житла на вторинному ринку найбільших міст зросла в середньому на 15-17% і досягла максимальних позначок, що відповідають платоспроможному попиту.

    "Наразі ціна продажу квартир на вторинному ринку в середньому на 10-12% нижча, аніж вартість, заявлена продавцями. Відповідно, щоб продати квартиру, власникові доведеться або ж суттєво знижувати свій "апетит", або ж чекати на кращі часи, коли доходи громадян суттєво зростуть", — вважає експерт.

    Збільшення вартості вторинного житла пояснюється "підтягуванням" цін до вартості квартир на первинному ринку. Проте однією з причин зростання кв.м на первинному ринку є збільшення собівартості будівництва.

    Експерт не виключив, що завищена вартість квартир стала наслідком не досить коректної роботи модуля оцінки нерухомості Фонду держмайна України, інформація до якого надходить від оцінювачів, публічних джерел та нотаріусів.

    "На відміну від первинного ринку, фактор собівартості квартири взагалі не є критерієм оцінювання реальної вартості житла. Тому "підтягування" цін до первинного ринку завжди має спиратися на реальний попит. В той же час некоректна оцінка об’єкта, виставленого на продаж, може вводити в оману, як продавців, так і покупців", — підкреслив він.

    На його погляд, у найближчі 3-4 місяці переважна більшість продавців будуть змушені зменшити вартість виставлених на продаж осель.

    Попит на вторинному ринку суттєво обмежений. Відповідно покупці шукатимуть квартири, зважаючи не лише на технічні характеристики, а більшою мірою на їхню вартість. Купуватимуть або житло за "підйомною" ціною, або ж будуть змушені відкласти придбання на невизначений термін.

    "Зменшена кількість потенційних покупців, обмежені фінансові можливості громадян, недостатньо активна іпотека у найближчі місяці можуть зрівняти заявлені продавцями ціни до цін реальних угод", — підсумував очільник АФНУ.

    Раніше ми розповідали, що ціни на оренду та продаж квартир у Києві "вперлися у стелю", а також що чекає на ринок нерухомості у 2022 році: колапс чи зростання.

    ЛЕСЯ ПАНЧЕНКО

    Инф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.