• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • У Європі стрімко зростають ціни на купівлю та оренду житла
    2022-01-18 16:30:48

    За 12 років квартири у сусідніх європейських країнах зросли у ціні майже на 40%, а орендна плата – на 16%. І це не межа – зростання цінників продовжується. Одна з головних причин – наплив мігрантів зі східної Європи та пострадянської Азії.

    Про це повідомляє РБК-Україна Realty з посиланням на дані Євростату.

    Гра на підвищення
    Орендна плата та ціни на житло в країнах ЄС минулого року неухильно зростали, повідомляє джерело. Зокрема, у 3 кварталы 2021-го вони збільшилися на 1,2% (оренда) та 9,2% (продаж) порівняно з аналогічним періодом 2020 року. Це, як уже писав РБК-Україна Realty – найвищий показник на останніх 14 років.

    Цікаво, що протягом минулих 12 років (з 2010 року) ціни на оренду та продаж житла в європейських країнах загалом зростали, але дуже нерівномірно.

    Так, орендарі постійно підвищували ставки, тоді як продаж сильно вагався: ціни то просідали, то злітали знову. Відкати були зафіксовані в 2011-2013 роках, потім настала стабілізація, і з 2015 року житло в Європі почало поступово дорожчати – причому набагато швидше, ніж орендні ставки.

    Лідери та аутсайдери
    Загалом з 2010 року ціни на житло в Естонії, Угорщині, Люксембурзі, Латвії та Австрії зросли більш ніж у два рази.

    При порівнянні середніх показників 2021 з 2010 роком ціни на житло зросли більше, ніж орендна плата в 18 країнах ЄС. При цьому вартість квартир та будинків піднялася у 23 країнах ЄС та знизилася – у 4-х.

    Лідерами зі зростання вартості житла виявилися:

    Естонія (141%);
    Угорщина (+118%);
    Люксембург (+117%);
    Латвія (106%);
    Австрії (104%).

    Зниження вартості житлової нерухомості спостерігалося у:

    Греції (-28%);
    Італії (-12%):
    Кіпрі (-6%);
    Іспанії (-0,5%).

    З орендною платою картина була іншою. При порівнянні показників 2021 з 2010 роком – ціни зросли в 25 країнах ЄС і знизилися в 2-х. Найвище зростання було в Естонії (+162%), Литві (+111%) та Ірландії (+68%). Зниження зафіксовано у Греції (-25%) та на Кіпрі (-3%).

    Далі – дорожче
    За прогнозами аналітиків, європейська тенденція цього року збережеться. Нестабільність у країнах колишнього СРСР (Україна, Росія, Казахстан) збільшує наплив мігрантів зі Східної Європи та пострадянської Азії, багато хто з них прибуде з наміром отримати дозвіл на проживання і залишитися ЄС назавжди, а значить – підігріють і без того напружений попит на нерухомість."Тільки дорожчатиме": у Європі стрімко зростають ціни на купівлю та оренду житлаЗа такої ситуації зростання цін на європейські квадратні метри за поточний рік може становити від 5 до безпрецедентних 10%, вважають спостерігачі.

    Що купують європейці
    За попередніми оцінками, попит збережеться як на квартири в старих районах європейських міст (це традиційно престижно і дорого, для заможних покупців), так і на заміські котеджі (їх нині уподобав середній клас).

    Найбільшою популярністю продовжать користуватися відносно недорогі новобудови в містечках-сателітах великих мегаполісів.

    На відміну від українських проектів, здебільшого вкладення в новобудови в Європі захищені законом і застраховані, часто компанії зводять об'єкти за свої кошти, а продавати квартири вони отримують право лише після здачі в експлуатацію.

    Варто врахувати, що європейські новобудови в класах "комфорт плюс" або "бізнес" пропонуються новоселам у форматі "під ключ": з косметичним ремонтом, традиційним дизайнерським рішенням та базовим набором меблів та побутової техніки."Тільки дорожчатиме": у Європі стрімко зростають ціни на купівлю та оренду житлаУ Греції ціни на оренду та продаж житла пішли в мінус (Афіни) (gettyimages)

    Зрештою, європейці дуже не люблять жити в "кам'яних джунглях", більшість нових кварталів зберігають затишок та життєвий простір: їхня висотність від 5 до 9 поверхів.

    Іпотека – двигун ринку
    Але найголовніше – у Європі досить просто оформити недорогу іпотеку для придбання квартири в новобудові. Умови її в рази цікавіші, ніж в Україні: від 2,9% (у середньому у Франції) до 4,3% (у Іспанії). Нагадаємо, середньозважена ставка за іпотекою на новобудови в нашій країні у жовтні минулого року становила, за даними НБУ, 14,9%. На ситуацію не змогла вплинути навіть президентська програма "Іпотека під 7%", оскільки нею охоплено трохи більше тисячі позичальників по всій країні за рік, тоді як купівлю житла, як і раніше, потребують мільйони українців.

    Раніше ми розповідали, що Google купує новий "кольоровий" офіс за 1 млрд. доларів.

    СВІТЛАНА ГОЛЛАНДС

    Инф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.