• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Румунія взялася за спрощення розробки газових родовищ у Чорному морі
    2022-04-18 09:45:09

    Румунія вносить зміни до свого законодавства, щоб спробувати полегшити розробку родовищ природного газу Чорного моря, які потрапляють до її економічної зони, пише Euractiv, інформує УНН.

    Деталі

    Як зазначається, румунська правляча коаліція погодилася внести зміни до чинного законодавства, зробивши його сприятливішим для інвесторів і дозволивши допомогти розблокувати розробку газових родовищ у Чорному морі.

    Коаліція узгодила поправки до закону, ухваленого в 2018 році, які були пораховані інвесторами вкрай несприятливими для нових проектів з буріння у глибоководних зонах Чорного моря. Закон встановлював обмеження на експорт, цінові обмеження та жорсткий фіскальний режим.

    У результаті розробка родовища зупинилася, а один із великих інвесторів – американська група ExxonMobil – ухвалив рішення про вихід з одного з найбільших проектів у Чорному морі – Neptun Deep, запаси якого оцінюються у 42-84 млрд кубометрів природного газу.

    Румунська газова компанія Romgaz запропонувала викупити 50% акцій ExxonMobil у проекті, де інша половина належить OMV Petrom, найбільшому виробнику нафти та газу в Румунії.

    Лідери партій, які входять до правлячої коаліції, тепер кажуть, що новий закон може бути ухвалений за кілька тижнів, якраз до початку видобутку на дрібнішому родовищі — Black Sea Oil & Gas, контрольованому приватною інвестиційною компанією Carlyle Group, де можна видобувати близько одного мільярда кубометрів газу на рік.

    У новому законопроекті йдеться, що фіскальний режим та податки для будь-якого глибоководного проекту (як морського, так і наземного) будуть незмінними протягом усього терміну дії концесійної угоди. Додатковий дохід від продажу газу за вищими цінами, як і раніше, буде оподатковуватися, але нижня межа була майже подвоєна, а інвестиції в розвідку та видобуток можуть бути зменшені.

    У новому законопроекті також йдеться, що видобутий газ може вільно продаватися відповідно до місцевого законодавства та законодавства ЄС, тоді як чинне регулювання вимагає, щоб половина продукції продавалася на внутрішньому ринку.

    Проте є один виняток, оскільки уряд може вирішити, під час енергетичної кризи чи перебоїв із постачанням газу, віддати пріоритет продажу такого газу на внутрішньому ринку, пише видання.

    Доповнення

    Європейська комісія на початку березня представила план, як зробити Європу незалежною від російського викопного палива "задовго до 2030" року на тлі вторгнення рф в Україну. ЄК запропонувала Європі скоротити імпорт російського газу на дві третини цього року та розробляє плани поетапної відмови до 2027 року.

    У травні Єврокомісія має запропонувати план Repower EU щодо того, як блок може відмовитися від російського викопного палива.

    Європейський Союз раніше залежав від газу з росії приблизно на 40%.

    Юлія Шрамко

    Джерело: УНН

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.