• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Інфляція та курс долара штовхають ціни на квартири у Києві. Як змінилась вартість
    2022-07-26 09:15:52

    Ринок житлової нерухомості не може довго стояти на паузі. Особливо у столиці, де поступово відновлюються бізнес-процеси та буденне життя. У результаті – повертається цікавість до придбання квартир.

    Які квартири користуються найбільшим попитом у столиці та що відбувається з цінами розповідає РБК-Україна Realty з посиланням на аналітику порталу address.ua.

    Зростання валютного курсу та зниження цін
    Ринок продажу нерухомості в Києві поступово відновлюється. З’являється попит з боку покупців, при цьому на формування цін впливає ряд факторів. Основні – інфляція та зростання курсу долара в обмінниках, який з початку війни зріс більш ніж на 30% – з 28 грн до 36,8 грн. Разом з тим, з початку року ціни на вторинному ринку виросли майже на 8%.

    Оскільки первинний ринок наразі більш вразливий до ситуації та менш гнучкий, більшість покупців спрямовують увагу на вторинні пропозиції.

    На ціноутворення вторинного житла зараз впливають два різноспрямовані тренди.

    Перший – статистичне завищення цін через те, що дешеві квартири знімаються з публікації. Це підвищує середню ціну в оголошеннях.
    Другий – поступове зниження цін, пов'язане з відновленням активності на ринку. З боку продавців з’являється розуміння про ціну, за якою квартиру можна продати в умовах воєнного часу.
    Якщо говорити про силу згаданих трендів, то в червні медіані ціни оголошень в доларах були вищими за січневі показники, але чутливо знизилися у порівняні з травнем 2022 року. Таким чином ринок ще не відіграв штучне завищення цін. З урахуванням зростання курсу долара і відновлення попиту, що триває, можна очікувати подальшого зниження цін на квартири в найближчі місяці.Інфляція та курс долара штовхають ціни на квартири у Києві. Як змінилась вартість

    За скільки реально придбати квартиру
    Так, у червні 2022 року медіанна ціна (в доларовому еквіваленті) на столичному ринку нерухомості зменшилась майже на 3%, в порівнянні з травнем, до 1503 дол/кв.м.

    1-кімнатні квартири здешевшали на 5,6% – до 1712 дол/кв.м.
    2-кімнатні квартири впали в ціні на 1,7% – до 1500 дол/кв.м.
    Ціна 3-х кімнатних квартир залишилась майже не змінною – 1300 дол/кв.м.

    Попит також збільшився. Аналізуючи дані, ми бачимо, що найвищим попитом користувалися:

    квартири в ціновому діапазоні до 30 тисяч доларів – 37%;
    житло в діапазоні від 30 тисяч до 50 тисяч доларів – 28%;
    помешкання від 50 тисяч до 70 тисяч доларів – 24%;
    квартирами, дорожчими 70 тисяч доларів цікавились всього 11% потенційних покупців.

    Які квартири хочуть купувати
    Попит на 2-кімнатні квартири у червні 2022 р. був найвищим в порівнянні з іншими категоріями житла і склав 46%. 1-кімнатними квартирами цікавились 37% користувачів порталу. 3-кімнатними квартирами – 16,5% користувачів, які шукають нерухомість для покупки.

    Найбільший попит був зосереджений в категорії від 35 кв.м до 50 кв.м. Частка таких запитів становить по 41% від загальної кількості. Квартирами до 35 кв.м цікавляться 37% претендентів. Відсоток запитів на квартири площею від 50 кв.м до 80 кв.м склав 18%.

    Що до географії цін – у більш активних районах (наразі це Печерський, Дніпровський та Солом'янський) ціни помітно знизилися – на 8-13%. Відносно стабільними чи з незначним зниженням порівняно з попереднім місяцем були Голосіївський, Дарницький, Оболонський, Подільський, Святошинський та Шевченківський райони. А ось у Деснянському районі, який і до війни не мав високого попиту, ціни продовжили збільшуватися.

    Вторинка – "рятівне коло" для покупців
    "Активність на вторинному ринку житлової нерухомості Києва починає потроху відновлюватись. Незважаючи на війну, потреба людей у квартирах залишається високою, а ринок "вторинки" дозволяє сподіватися на суттєвий дисконт для реального покупця.

    Додатковим стимулом для вторинного ринку найближчими місяцями стане невизначеність первинного ринку нерухомості – будь-які заяви девелоперів про відновлення робіт та продажу сприймаються з високим ступенем недовіри. Це, швидше за все, приверне значну частку покупців на вторинний ринок", –розмірковує Роман Герасимчук, директор City Development Solutions.

    Експерт відзначає, що найбільший попит у червні 2022 року мали невеликі двокімнатні квартири в нижньому ціновому сегменті – очевидний вибір для внутрішньо переміщених осіб, яким необхідно в умовах обмеженого бюджету розмістити сім'ю з дітьми чи батьками похилого віку.

    Раніше ми розповідали, що треба знати при купівлі квартири під час війни – пошагова інструкція від юриста.

    ЛЕСЯ ПАНЧЕНКО

    Інф. rbc.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.