• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Хто з громадян зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи?
    2014-02-26 14:41:31

    1.Хто з громадян зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи?

     

    Декларацію про майновий стан і доходи у 2014 році зобов’язані подати  громадяни – платники податку, відповідно до вимог Податкового кодексу України, які протягом 2013 року отримували слідуючі доходи:

         від осіб, які не є податковими агентами (тобто осіб, які не утримували податок);

         від нерезидентів (іноземні доходи);

         від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше);

         від надання майна в оренду фізичним особам;

         від фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності;

         у вигляді спадщини та подарунків;

         сума боргу платника, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням;

         у разі отримання заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році – 137 640 грн.);

         інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати.

    2.Які є способи подачі декларації про майновий стан і доходи?

     

    Податкова декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів за вибором платника податку:

    - особисто платником або уповноваженою на це особою;

    - надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

    - засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

    При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, (граничний термін подання річної декларації для громадян 1 травня звітного року), а при поданні  в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п. 49.5 ст. 49 Податкового кодексу).

     

    3.Яким чином можна подати декларацію про майновий стан і доходи в електроннму вигляді?

     

    В електронній формі платники податків можуть подати податкову декларацію до контролюючих органів засобами електронної пошти через Інформаційний портал Міндоходів.

     

    Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) платнику податків необхідно:

    1. Отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів;

    2. Завантажити з сайта Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення – „Програмний комплекс користувача ЦСК”. Встановити програмне забезпечення на персональному комп’ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача.

    3. Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.

    Детальніше про подання звітності в електронному вигляді можна дізнатися на веб-порталі Міндоходів (http://minrd.gov.ua) або в Акредитованому центрі.

    4.Де можна ознайомитися з інструкцією по заповненню декларації про майновий стан і доходи?

     

    Нова форма декларації про майновий стан і доходи та інструкція по її заповненню затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №793.

     

    Ознайомитись з інструкцією по заповненню декларації можна на суб-сайті Головного управління Міндоходів у місті Києві, перейшовши за посиланням:

    http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/62986.html.

     

    5.Які існують вимоги щодо оформлення податкової декларації про майновий стан і доходи?

     

    Декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4 та семи додатків до декларації, які подаються на одно - та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

     

    Декларація та додатки до неї заповнюються таким чином, щоб забезпечити вільне читання тексту (цифр) та збереження цих записів протягом установленого терміну зберігання звітності (друкованим способом, чорнильними або кульковими ручками синього або чорного кольору). Заповнення олівцем не дозволяється.    

     

    У декларації та додатках до неї не повинно бути підчисток, помарок, виправлень,  дописок і закреслень.

     

    Показники у розділах ІІ – VIII декларації та додатках до неї проставляються у гривнях з копійками.

     

    Достовірність даних декларації та додатків до неї підтверджується власноручним підписом фізичної особи – платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації. 

     

    6.Хто повинен сплатити податок при отриманні у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав?

     

    Особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

     

    Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

     

    Згідно статті 174.4. Податкового кодексу України нотаріус щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

     

    Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

     

    7.Які є обмеження права на нарахування податкової знижки?

     

    Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, і так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті.

     

    Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Кодексу.

     

    Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

     

    Нагадуємо, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

     

    8.Які документи необхідно мати при подачі декларації про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки на навчання?

     

    Якщо декларацію подають батьки:

     Ксерокопія та оригінал договору з навчальним закладом;

    -          Ксерокопії та оригінали квитанцій про сплату за навчання у 2013 році;

    -          ксерокопія та оригінал свідоцтва про народження дитини;

    -          ксерокопія та оригінал ідентифікаційного номеру дитини;

    -          ксерокопія та оригінал ідентифікаційного номеру батьків;

    -          довідка про нараховану заробітну плату, утриманий податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

    -           

    У декларації слід зазначити (підтвердити), що другий з батьків не користується правом на податковий кредит на таке навчання.

     

    Для студентів, які працюють і отримують заробітну плату:

    -          ксерокопія та оригінал договору з навчальним закладом;

    -          ксерокопії та оригінали квитанцій про сплату за навчання у 2013 році;

    -    ксерокопія та оригінал ідентифікаційного номеру

    -          довідка про нараховану заробітну плату, утриманий податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

    -           

    Якщо у договорі не зазначено кількість місяців навчання, то довідку з навчального закладу щодо кількості місяців навчання (тривалість семестрів) у звітному податковому періоді (році).

     

    9.Який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

     

    Відповідно до норм Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

     

    10.Якщо фізична особа здає майно в оренду, чи необхідно подавати декларацію та які терміни сплати податку?

     

    Громадяни, які надають в оренду іншим громадянам нерухомість (квартири, будинки, кімнати тощо), зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету за ставкою 15% або 17% взалежності від суми доходів. Податок сплачується протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

     

    Річна податкова декларація подається до державної податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) громадянина по закінченню звітного календарного року до 1 травня.

     

    Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

     

    11. Міністерство доходів і зборів України запрошує громадськість долучитися до обговорення концепції реформи декларування доходів громадян. Де можна дізнатися більше про концепцію?

     

    До обговорення пропонується не готовий законопроект, а  концептуальні основи та елементи майбутньої системи декларування доходів.

     

    Реформа системи декларування доходів громадян також принципово важлива  з точки зору боротьби   з тіньовою економікою та корупцією.  Будь-які зусилля держави в цьому напрямку в односторонньому порядку не матимуть успіху, якщо не спиратимуться на громадську підтримку і не матимуть двостороннього характеру.

     

    Крім того, нова система декларування доходів надасть необхідні компенсатори для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Отже, дозволить знизити навантаження як на роботодавців, так і на найманих працівників.

     

    Обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян відбувається на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів www.minrd.gov.ua .

     

    Також свої пропозиції Ви можете надіслати на електронну скриньку gromada@minrd.gov.ua.

     

    12.Які існують випадки, в яких декларація про майновий стан і доходи не подається?

     

    Відповідно до пункту 179.2 статті 179 Податкового кодексу України  обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи:

    - від податкових агентів, які згідно з ІV розділом Податкового кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

    - виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених цим розділом;

    - від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу;

    - у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Податкового кодексу;

    - зазначені у пунктах 167.2 - 167.4 статті 167 Податкового кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;

    - зазначені у підпункті "є" пункту 176.1 статті 176 Податкового кодексу від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

     

    ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.