• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Реестр малозащищенных заемщиков поможет населению сохранить кредитное жилье
    2014-06-17 14:09:40

    Створення Реєстру малозахищених позичальників, які обслуговують іпотечні кредити, дозволить державі разом з банківською системою підтримати соціально незахищених громадян, платоспроможність яких погіршилась внаслідок різкої девальвації гривні, і убезпечитись від шахрайств. Така пропозиція Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» озвучена керівництву Нацбанку.

    На переконання УКБС, Реєстр дозволить виокремити категорію соціально незахищеного населення, яке обслуговує житлові кредити (валютні або гривневі) і дійсно потребує пом’якшення умов кредитування з огляду на кризу. А також відмежувати від пільг заможних позичальників, які брали кредити на купівлю VIP-житла або житла для комерційних цілей (здачі в оренду чи перепродажу), та боржників, які не платили й при стабільному курсі.

    Такий підхід, коли підтримка надаватиметься позичальнику незалежно від валюти кредитування, а залежно від рівня його матеріального забезпечення і соціальної захищеності, є більш зваженим та справедливим порівняно з популістськими ініціативами підтримки лише «валютних» позичальників шляхом  примусу банків конвертувати їх кредити у гривневі за курсом і ставкою, значно нижчими від ринкових (законопроекти № 4895 та № 4895-1).

    Покладання на банки всіх збитків від різкої девальвації гривні та недбалої фінансової поведінки боржників за валютними кредитами (які і при стабільному курсі свідомо відмовлялись від пропозицій з їх переведення у гривневі) матиме вкрай негативні наслідки не лише для банківської системи, а й для всієї Держави.

    Це підтвердили вже не тільки НБУ, Мінфін, МВФ, Світовий банк, а й Головне науково-експертне управління ВРУ. За його висновком, перерахунок існуючого обсягу іпотечних кредитів фізосіб у понад $4 млрд. за визначеним у законопроекті № 4895 курсом призведе до значних збитків банків та додаткового навантаження на їх капітал. Як наслідок, кількість проблемних банків може швидко збільшитись, у т.ч. й серед державних, докапіталізація яких означатиме додаткове незаплановане навантаження на Держбюджет і зменшення фінансування соціальних  програм.

    Тому викликає занепокоєння, що відверто популістські законопроекти №4895, № 4895-1, незважаючи на ризики соціально-економічної дестабілізації, наполегливо проштовхуються і пропонуються на розгляд Парламенту вже на поточному тижні. 

    В УКБС зауважують, що в поточних умовах важливо знайти компроміс для людей, які взяли кредити під купівлю житла і сьогодні з об’єктивних причин не можуть їх належно обслуговувати. Незалежно від того, в якій валюті були отримані ці кредити – в іноземній чи національній, сумлінний позичальник має бути впевнений, що банк не зацікавлений у його виселенні з єдиного житла.

    Наразі банківська система розробляє оптимальні шляхи вирішення проблем неплатоспроможних позичальників та лояльні для клієнтів програми реструктуризації кредитів. Зокрема, лише за підсумками реалізації банківських програм з переведення валютної заборгованості у гривневу, кількість іпотечних кредитних договорів, укладених з фізособами, за останні п’ять років скоротилася більш ніж в 2 рази – з 200,9 тис. од. до 87,1 тис. од., а загальний обсяг заборгованості за такими кредитами зменшився з 9,9 млрд. дол. до 4,1 млрд. дол. (за даними НБУ).

    «Для реальної підтримки населення, доцільно сформувати Реєстр малозахищених позичальників, які зможуть розраховувати на допомогу з боку держави і банків у разі погіршення платоспроможності, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер». – Це може бути компенсація різниць відсоткових ставок, встановлення кредитних канікул для позичальників, які, наприклад, отримали кредит на придбання єдиного житла економ-класу або мають на утриманні двох і більше неповнолітніх дітей, батьки-одинаки та ін.».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.