• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Неподписания закона о депозитах задержит наполнения госбюджета
    2014-07-25 07:57:22

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» зауважує про необхідність якнайшвидшого підписання Президентом України Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу», що був прийнятий Верховною Радою ще 4 липня 2014 р. як першочерговий для збалансування Держбюджету. Відсутність остаточного тексту Закону, новації якого повинні діяти вже з 1 серпня п.р., ускладнює їх практичну реалізацію та своєчасне налаштування програмного забезпечення податкових агентів для відрахувань до бюджету.

    УКБС зазначає, що ухвалені Парламентом зміни до Податкового кодексу України передбачають обов’язок банків, починаючи з 1 серпня 2014 р. утримувати і сплачувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб на нараховані відсотки за депозитами за єдиною ставкою 15% для всіх вкладів.

    Однак, належне виконання банками - податковими агентами вимог Закону та швидке поповнення Держбюджету надходженнями від вказаного податку, потребує, щонайменше, завчасного доопрацювання програмного забезпечення (ПЗ) фінустанов.
    Це практично неможливо здійснити за тиждень до початку дії нововведення та ще й за відсутності офіційно оприлюдненого тексту закону. За таких умов розробники ПЗ на сьогодні не можуть навіть оцінити обсяг необхідних робіт і додаткових витрат.

    Експерти УКБС ще на стадії розробки та прийняття закону зазначали, що для якісного удосконалення ПЗ банків потрібен щонайменше місяць. Адже необхідно операційно розділити нарахування відсотків за депозитами та картками, на яких є залишки, зафіксувати дані на 01.08.2014. Технічно це дуже складна схема. Ще складнішою є схема обліку процентів на депозити, які достроково знімаються, або на валютні депозити, при нарахуванні відсотків за якими потрібно враховувати курс конвертації тощо.

    Тому зволікання з уведенням Закону в дію та подальша адаптація програмного забезпечення банків до нових законодавчих вимог в екстреному режимі спричинить помилки при проведенні операцій та складанні звітів.

    Крім того, ускладнює систему оподаткування доходів фізичних осіб та створює законодавчі колізії. Адже з 1 липня 2014 р. почали діяти норми «антикризового» Закону № 1166-VII від 25.03.2014 щодо оподаткування пасивних доходів фізосіб у вигляді процентів на банківські вклади (депозити) за прогресивною шкалою 15-20-25%. За цим Законом, банки не здійснюють утримання та перерахування податку із суми доходу у формі процентів, а податок сплачується фізособою самостійно за результатами подання річної податкової декларації.

    Натомість прийнятий Закон про оподаткування доходів від капіталу, який очікує на підпис Президента, звільняє фізосіб, яким у період з 1 липня 2014 року до набрання чинності цим Законом було нараховано процентні доходи, від обов’язку  декларування та сплати податку з таких доходів. І таким чином, врегульовує існуючу колізію.

    «Складна економіко-політична ситуація в Україні вимагає швидких рішень керівництва країни, особливо в питаннях, пов’язаних зі збільшенням доходів Держбюджету, дефіцит якого складає 14,5 млрд. грн., - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Тому необхідне якнайшвидше підписання й оприлюднення Закону про оподаткування доходів від капіталу, реалізація якого, за попередніми оцінками Мінфіну, надасть можливість отримати у 2014 році додаткові надходження до зведеного бюджету України у сумі близько 4,6 млрд. грн., а також залучити до бюджету 2015 року близько 10,2 млрд. грн.».

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.