• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Інтернет-cемінар начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Кампанія декларування в розпалі»
    2015-04-22 08:20:56

    1. Мені 20 років, я отримав у спадок квартиру від дядька, чи повинен я проплачувати податок якщо я дитина-сирота?

    По досягненню повноліття, тобто 18 років, особа, яка мала статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування, такий статус втрачає. Тож, якщо дитина-сирота успадкувала майно від члена родини другого ступеня споріднення, але їй виповнилося 18 років, то вартість об’єкта спадщини підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.

    2. Які відомості, я як працедавець повинен відобразити у довідці про доходи для подання моїм працівником декларації про майновий стан і доходи громадян?

    Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

    В довідці від працедавця (працедавців) обов'язково мають відображатися наступні показники:

    - сума нарахованої заробітної  плати;

    - сума утриманого із нарахованої  заробітної плати єдиного соціального  внеску;

    - сума податкової соціальної пільги, на яку впродовж року було зменшено заробітну плату для визначення бази оподаткування;

    - сума податку на доходи фізичних  осіб, утримана з нарахованої  заробітної плати.

    3. Які громадяни мають право на одержання податкової знижки за користування іпотечним житловим кредитуванням?

    Громадяни, які зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи  за наслідками 2014 року, подають таку  декларацію до 1 травня 2015 року. При цьому, при реалізації платниками податку права на податкову знижку строк подання декларації до 31 грудня 2015 року (при відсутності обов’язку подання такої декларації).

    До податкової інспекції можуть завітати громадяни, які мають на меті повернути собі у вигляді податкової знижки частину коштів, пов’язаних із певними видами витрат.

    При сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.

    Таке право виникає у разі якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою у паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

    Право на включення до податкової знижки суми надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років.

    4. Зібралася в подорож за кордон, а в турагенстві говорять, що мені потрібно подати декларацію про майновий стан і доходи до територіального органу ДФС, це так?

    Громадяни – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до органу ДФС за місцем свого проживання декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. Така довідка надається резидентом до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур. В разі здійснення тур подорожі такі декларації подавати не потрібно.

    5. Як правильно визначити суму ПДФО для повернення у зв’язку з поданням декларації на отримання податкової знижки?

    Сума податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку, визначається за формулою: ПЗ=П-((Б-В)•С),

    Де ПЗ – сума податку на доходи фізичних осіб, розрахована за результатами проведення перерахунку (рядок 12 додатка 8 до податкової декларації про майновий стан і доходи) у зв’язку з поданням декларації на отримання податкової знижки;

    Б – база оподаткування податком на доходи фізичних осіб (рядок 10 додатка 8 до податкової декларації про майновий стан і доходи), яка визначається шляхом зменшення річної  суми отриманої заробітної плати на суму єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податкової соціальної пільги (ПСП) Б=ЗП-ЄСВ-ПСП;

    С – ставка податку на доходи фізичних осіб відповідно до п. 167ю1 Податкового кодексу України;

    П – річна сума податку на доходи фізичних осіб, утримана з одержаних фізичною особою доходів у вигляді заробітної плати (П=С•Б);

    В – сума витрат платника податку – резидента (рядок 11 додатка 8 до податкової декларації про майновий стан і доходи), дозволених до включення до податкової знижки (рядок 09, але не більше рядка 10);

    ЗП – дохід у вигляді нарахованої (отриманої) заробітної плати.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.