• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • ПОДАННЯ ЗВІТНОСТІ ПЛАТНИКАМИ ПОДАТКІВ У 2015 РОЦІ
    2015-06-22 12:04:44

    Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.

    Законом України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі – Закон №71) внесені зміни, зокрема, і до порядку звітування платників податків.

    Положення Закону №71 набрали чинності з 01.01.2015 (пункт 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону №71).

    Порядок подання податкової звітності до контролюючих органів регламентується статтею 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс).

    Згідно з пунктом 49.1 статті 49 Кодексу податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

    З урахуванням, змін, внесених Законом №71, платник податків зобов’язаний за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (пункт 49.2 статті 49 Кодексу).

    Платники податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою нуль відсотків відповідно до пункту 154.6 статті 154 Кодексу, подають контролюючим органам декларації (розрахунки) з податку на прибуток підприємств за спрощеною формою у порядку, встановленому Кодексом.

    Крім того, платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації (пункт 46.2 статті 46 Кодексу).

    Пунктом 46.2 статті 46 Кодексу також визначено, що платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацію річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

    Платники податку на прибуток, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 мільйонів гривень щоквартально надають до контролюючого органу декларацію на прибуток (пункт 57.1 статті 57 Кодексу).

    Податковим (звітним) періодом для усіх інших платників податку на прибуток є календарний рік (пункт 137.4 статті 137 Кодексу).

    Крім того, якщо платник податку, за підсумками першого кварталу отримує прибуток, а за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, то він має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний рік. Тобто, у такому випадку Кодексом не передбачено права платника податку подавати декларацію з податку на прибуток за І квартал.

    У складі річної податкової декларації з податку на прибуток платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступний 12-ти місячний період.

    Згідно з пунктом 57.1 статті 57 Кодексу податкова декларація з податку на прибуток, у тому числі розрахунок авансових внесків, за базовий звітний період рік подаються до 1 червня року, наступного за звітним роком (починаючи з податкової декларації за 2015 рік).

    Законом №71 доповнено статтю 49 Кодексу пунктом 49.21, відповідно до якого платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації не залежно від того, чи проводили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

    Пунктом 49.3 статті 49 Кодексу визначено, що податкова декларація подається платником за його вибором, якщо інше не передбачено Кодексом, в один із таких способів:

    - особисто платником податків  або уповноваженою на це особою;

    - надсилається поштою з повідомленням  про вручення та з описом  вкладення;

    - засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

    Звертаємо увагу, що Законом №71 внесені зміни щодо надання звітності з податку на додану вартість, а саме:

    «Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі до контролюючого органу всіма платниками цього податку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством» (пункт 49.4 статті 49 Кодексу).

    У такий же спосіб, тобто в електронній формі, подають податкові декларації платники податків, що належать до великих та середніх платників.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.