• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • «УКБС: ПАРЛАМЕНТАРЯМ ТРЕБА ОПІКУВАТИСЯ ІНТЕРЕСАМИ ДЕРЖАВИ, А НЕ ОКРЕМИХ БОРЖНИКІВ»
    2015-07-13 12:26:10

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вітає визнання Парламентом своєї помилки щодо прийняття Закону про реструктуризацію валютних кредитів № 1558-1. На стадії розгляду закону у І та ІІ читанні УКБС звертав увагу Парламенту, що це «закон в інтересах беззаконня», який не тільки порушує вимоги Конституції та міжнародні зобов’язання України, а й співмірний з диверсією проти економіки України, оскільки веде до руйнації національної фінансової системи.

    УКБС сподівається, що Парламент займе державницьку позицію, врахує експертну  думку 15 професійних об’єднань учасників фінансового ринку та скасує Закон № 1558-1, який суперечить Конституції та діючому законодавству України й несе руйнівні наслідки для економіки України.

    Під час розгляду цього Закону у Верховній Раді УКБС закликав парламентарів відхилити антиконституційний, деструктивний і популістський закон № 1558-1, який проголошує експропріацію власності кредиторів та забороняє їм захищати свої права у будь-який законний спосіб, у т.ч. шляхом звернення до суду. Закон повністю нівелює принцип верховенства права в Україні та передбачає застосування Конституції України в частині, що не суперечить цьому закону.

    Ще у травні п.р. УКБС звертав увагу Парламенту, що закон № 1558-1 за своїми наслідками співмірний з економічною диверсією. Адже в умовах зовнішньої воєнної агресії підриває економіку України зсередини, створюючи загрозу знищення національної банківської системи, поглиблення економічної кризи в країні, мільярдних витрат Держбюджету на виплату відшкодувань вкладникам збанкрутілих банків, стрімкого падіння курсу гривні та подальшого зубожіння населення.

    Нехтування професійних аргументів ринку засвідчило, що депутати опікуються не пріоритетами Держави, а захистом корпоративних і партійних інтересів. А також захищають інтереси вузького кола найбільших валютних позичальників, які перебувають у стінах самого Парламенту й активно просувають даний закон, маніпулюючи громадською думкою.

    Експерти УКБС зазначають, що це вже призвело до визнання проблемними декількох банків з найбільшими портфелями валютних кредитів. За попередньою оцінкою ФГВФО сумарні виплати відшкодування вкладникам тільки банків «Дельта» та «Надра» складають 20,5 млрд. грн. Враховуючи, що за останні півтора року до категорії неплатоспроможних віднесено 52 банки, введення в дію закону № 1558-1 призведе до банкрутства ще кількох десятків банків зі значним портфелем валютних кредитів та додаткових десятків мільярдів витрат держави для розрахунку з вкладниками. А це означає черговий тиск на гривню, курс якої досить  чутливий до подібних популістських рішень. Зокрема, ухвалення закону № 1558-1 у ІІІ читанні лише за тиждень спричинило падіння офіційного курсу гривні на 4,6% та продемонструвало відсутність довіри населення до непрогнозованих дій влади.

    «В Україні відбувається різке падіння обсягів кредитування, що в цілому свідчить про скорочення ділової активності та падіння доходів населення. Так, на кінець травня 2015 р. гривневі споживчі кредити населення скоротилися у річному вимірі (порівняно з травнем 2014) на 22,2 %, а гривневі іпотечні – впали за це й же період на 35,4 %, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Разом з тим, скорочення частки і обсягів валютного кредитування фізосіб (яке заборонено постановою НБУ № 319 від 11.10.2008) свідчить про здійснення банками програм реструктуризації, що створило умови для виконання позичальниками своїх зобов‘язань. Так, станом на кінець травня п.р. (за останніми даними НБУ) кредити фізосіб у доларах США (споживчі та іпотечні) скоротилися у річному вимірі (порівняно з травнем 2014) майже на 40% (або на 25 млрд. грн.)».

    Чи усвідомлюють народні депутати, які голосували за ухвалення вказаного антиконституційного закону, що вийшли за межі своїх повноважень, визначених законом. А також порушили складену присягу на вірність Україні, зокрема, зобов’язання додержуватися Конституції і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників та усіма своїми діями дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу? Чи усвідомлюють вони свою відповідальність за негативні для Держави наслідки прийняття даної законодавчої ініціативи, яка веде до поглиблення економічної кризи та дестабілізації України, знищення її інвестиційної привабливості та повної відмови міжнародних донорів від допомоги Україні?

    УКБС сподівається, що Закон № 1558-1 не буде введений, а народні обранці нарешті подбають про захист інтересів Держави та простих громадян України, які через різку девальвацію гривні, зростання вартості товарів, послуг, тарифів опинилися за межею виживання.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.