• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Фізичні особи декларують свої доходи за 2015 рік по-новому
    2015-12-22 09:10:00

    Західно-Донбаська ОДПІ Головного управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що фізичні особи – платники податків декларують свої доходи, отримані у 2015 році, за новою формою декларації про майновий стан і доходи (далі – нова декларації).

    Нова форма декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859 (зареєстрований Міністерством юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743) і вводиться в дію з 1 січня 2016 року.

    Для спрощення та зменшення часу для заповнення декларації обсяг нової декларації зменшено з 2-х аркушів до 1-го, а кількість додатків – з 7-ми до 4-х.

    Додатки заповнюються лише при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу, а саме:

    - при отриманні доходів  від двох та більше податкових  агентів заповнюється додаток  Ф1;

    - при операціях з інвестиційними  активами заповнюється додаток  Ф2;

    - при отриманні іноземних доходів заповнюється додаток Ф3;

    - при отриманні доходів  самозайнятими особами заповнюється  додаток Ф4.

    У новій формі декларації відображається інформація щодо отриманих доходів, відомості щодо утриманого (сплаченого) податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військового збору та визначені податкові зобов’язання за операціями з нерухомим/рухомим майном, спадщини (дарування) та надання майна у лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).

    Крім того, відомості про власну нерухомість та/або нерухомість, яка надається в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) зазначається у розділі VII нової декларації, а відомості про власне рухоме майно та/або рухоме майно, яка надається в оренду (суборенду) зазначається у розділі VIІІ нової декларації.

    Звертаємо увагу, що у графі «Категорії об’єктів» нерухомого/рухомого майна у розділах VII та VIІІ нової декларації тепер зазначаються не назви об’єктів, а номер, що відповідає категорії об’єкта.

    Так, наприклад, для нерухомого майна земельні ділянки зазначаються у декларації з категорією «1»; житлові будинки з категорією «2»; квартири – «3»; садовий (дачний) будинок – «4»; гараж – «5»; водойми – «6»; інше нерухоме   майно – «7».

    Сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права та податкову знижку, розраховується лише у розділі III нової декларації без заповнення додатка. При цьому не зазначаються реквізити документів, які підтверджують понесені витрати, а вказуються лише категорії понесених витрат (вказуєтьсмя позначка «Х» на відповідних категоріях «1», «2», «3», «4», «5», «6», «7», «8») та загальна сума фактично здійснених протягом звітного податкового року витрат (рядки 13 та 14 декларації).

    Акцентуємо увагу, що норма підпункту 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) щодо права на податкову знижку за витратами, понесеними для компенсації вартості платних послуг з лікування (категорія витрат за номером «4»), відповідно до пункту 1 розділу XIX Прикінцевих положень Кодексу набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, в якому набере чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.

    На сьогодні такий закон не прийнято, а, отже, платники податків не мають право на отримання знижки згідно з підпунктом 166.3.4 пункту 166.3 статті 166 Кодексу. Відповідно, за 2015 рік категорія витрат за номером «4» розділу III нової декларації платниками податків не заповнюється.

    Слід зазначити, що з 01.01.2016 платник податку має право на повернення ПДФО при від’ємній різниці за результатами перерахунку податку відповідно до підпункту «є» пункту 176.1 статті 176 Кодексу. Додаток Ф1 до нової форми декларації доповнено рядком, в якому відображається сума ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами такого перерахунку.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.