• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Про декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році та електронні сервіси ДФС України
    2016-05-26 11:53:33

    Днями, Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області було проведено черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році та електронні сервіси ДФС України.
    На питання громадян відповідала начальник управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.
    До вашої уваги деякі із питань, що цікавили платників.
     
    Питання 1. Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, в які терміни мені необхідно заплатити нараховані у декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік податок на доходи фізичних осіб та військовий збір?

    Відповідь. Податковим кодексом України визначено, що суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначених у поданій декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік, громадяни зобов’язані самостійно сплатити до 1 серпня поточного року, тобто 29 липня 2016 року.
     
    Питання 2. Яким чином я можу використати своє право на отримання податкової знижки за 2015 рік?

    Відповідь. Для цього необхідно подати до контролюючого органу за місцем Вашого проживання податкову декларацію про майновий стан і доходи та відповідні документи, які підтверджують понесені Вами витрати.
    Звертаємо Вашу увагу, що таку декларацію про отримані у 2015 році доходи необхідно подавати за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Форма декларації з додатками до неї розміщена на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua) у розділі «Електронні форми документів» (підрозділ «Податок на доходи фізичних осіб»).
    Використати право на отримання податкової знижки за 2015 рік Ви можете тільки протягом 2016 року, тобто з 1 січня по 31 грудня включно.
    Якщо Ви до кінця 2016 року не скористаєтесь правом на нарахування податкової знижки за 2015 рік, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

    Питання 3. Скажіть, будь-ласка, який термін повернення податку на доходи фізичних осіб, якщо я використала своє право на податкову знижку?

    Відповідь. Порядок повернення з бюджету надмірно сплаченого ПДФО визначений пунктом 179.8 статті 179 Податкового кодексу України.
    Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, що зазначений у податковій декларації (у разі його наявності) або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену у декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

    Питання 4. Я маю у власності земельну ділянку і здійснюю продаж власної сільськогосподарської продукції. Чи повинен я декларувати доходи, отримані від цього?

    Відповідь. Доходи, що отримують аграрії від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, розмір яких не перевищує 2 гектари, не декларуються і податок на доходи фізичних осіб не сплачується.
    Якщо ж розмір земельних ділянок перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
    Отже, якщо під час продажу сільськогосподарської продукції у Вас виникають доходи, які підлягають оподаткуванню відповідно до чинного законодавства, необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи за звітний рік з терміном подання – до 1 травня року, який слідує за звітним. Так, граничний термін подання декларації за 2015 рік минув 4 травня 2016 року.
    Також звертаю Вашу увагу, що порядок та особливості оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції викладені у підпункті 165.1.24 статті 165 Податкового кодексу України.

    Питання 5. Я працюючий пенсіонер. Чи повинен я сплачувати податок на доходи фізичних осіб з моєї пенсії?

    Відповідь. Це залежить, по-перше, від розміру пенсії, яку Ви отримуєте, по-друге, від Вашого статусу. При цьому факт того, що Ви працюєте, не впливає на оподаткування податком на доходи фізичних осіб саме пенсії.
    На теперішній час, якщо місячний розмір пенсії перевищує три розміри місячної мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2016 року, то сума, що перевищує цей розмір оподатковується за ставкою 15%.
    На 1 січня поточного року місячна мінімальна заробітна плата складає 1378 гривень. Отже, якщо Ваша пенсія (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) за місяць перевищує 4134 гривні, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%.
    Якщо Ви учасник бойових дій у період Другої світової війни, інвалід війни або особа, на яку поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», то Ваша пенсія не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

    Питання 6. Скажіть будь-ласка, чи можливо мені дізнатися про свої доходи за поточний та минулі роки, не звертаючись до податкової інспекції за місцем обліку?

    Відповідь. Так, це можливо здійснити за допомогою електронного сервісу Державної фіскальної служби України «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді».
    Цей сервіс, а також інструктивні матеріали щодо його роботи, розміщені на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України (sfs.gov.ua) у розділі «Фізичним особам».
    Зазначена електронна послуга працює з вересня минулого року і добре зарекомендувала себе серед користувачів.
    Для отримання відомостей Вам необхідно сформувати в електронному вигляді Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді. Звертаємо увагу, що такий запит платник може здійснити виключно для отримання інформації про себе.
    Формування запиту відбувається за допомогою «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності/запитів до «Єдиного вікна подання електронної звітності», яке розміщене на головній сторінці офіційному веб-порталі ДФС України та є загальнодоступним для використання (електронний сервіс «Електронна звітність»).
    Запит має підписуватися електронним цифровим підписом з одночасним застосовуванням посиленого сертифікату. Такий електронний цифровий підпис Ви можете отримати безкоштовно у пунктах реєстрації користувачів акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС у місті Дніпропетровську за адресами: пр. ім. Газети «Правда», буд.95а та вул. Героїв Сталінграду, буд.25, а також у місті Кривий Ріг за адресою пр. Дзержинського, буд.42.
    Запит надсилатися до ДФС на єдину електронну адресу подання звітності.
    Після обробки запиту на Вашу електронну адресу направляється файл – відповідь, який містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.
    Відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються за останні три роки (поквартально), відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.
    Таким чином, на сьогодні Ви можете отримати інформацію про доходи, отримані Вами у 1– 4 кварталах 2013, 2014 та 2015 років.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.