• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податок для заможних людей збільшиться
    2016-07-01 10:49:32

    Хто  у 2016 році буде платити транспортний податок? Хто має пільги з оподаткування нерухомості? Скільки треба сплатити податків власникам елітного майна? На ці та інші питання читачів газети «Днепр вечерний»  відповідав заступник начальника ДПІ у Кіровському  районі  м. Дніпропетровська Євгенія Самсоненко.

    - Минулий рік був рясний на податкові зміни, зокрема наші співгромадяни  вперше платили транспортний податок на розкішні автомобілі. Тоді під оподаткування підпадали деякі бюджетні авто, і  не потрапили дорогі BMW X6 та ряд інших. Чи змінилось щось у 2016 році?
    - Так, спочатку розкішшю рахували нові - не старіші п'яти років  автомобілі з об'ємом двигуна понад 3 тисячі кубічних сантиметрів. Це викликало ряд заперечень експертів авторинку. Зокрема, вони зазначили, що необхідно було враховувати не об'єм двигуна, а вартість транспортного засобу. Тому в 2016 році було змінено підхід до оподаткування автомобілів. Зокрема, тепер податок платять за машини, яким менше п'яти років, вартістю понад 750 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Враховуючи розмір мінімальної зарплати 1378 гривеньн., середньоринкова вартість таких автомобілів повинна складати більше 1 мільйона 33 тисяч 500 гривень.
    - А є перелік таких авто?
    - Цей перелік налічує не один десяток автотранспортних засобів.  Якщо ви відвідаєте сайт Міністерства економічного розвитку, то там  розміщено спеціальний  розділ, відкривши який можна отримати інформацію про середньоринкову  вартість автомобіля шляхом введення даних про нього.
    - Тобто, громадянин має визначити  вартість автомобіля і потім порахувати податок?
    - Ні, власникам таких авто нічого не потрібно  робити самим. Розрахунок суми податку зробить фіскальна служба за місцем реєстрації платника і до 1 липня 2016 року ми розішлемо податкові повідомлення-рішення про внесення транспортного податку із зазначенням суми та відповідних платіжних реквізитів.
    - Раніше для певних категорій  громадян існували пільги, а як зараз?
    - Податок доведеться сплатити всім власникам елітних автомобілів, адже  Податковий кодекс не передбачає ніяких винятків . На сьогодні чітко визначено, що податок сплачують саме з дорогих машин, які може дозволити собі далеко не кожен.
    - І скільки доведеться  заплатити?
    - Ставка цього податку становить 25 тисяч гривень на рік.
    - Якщо транспортний податок сплачуватимуть заможні громадяни, то як із податком на нерухоме майно? Враховуючи останні зміни його платниками стало чимало краян?
    - Зазначу, що цьогоріч запроваджено для власників елітних  квартир і будинків  додатковий податок у сумі 25 тисяч гривень на рік  за кожний об’єкт такого майна, тобто таку суму сплачуватимуть дійсно заможні люди. Це власники квартир загальною площею понад 300 квадратних метрів або будинків понад 500 квадратних метрів.
    І цей новий податок стягуватиметься додатково до податку на нерухомість.
    - А що сплачуватимуть інші?
    - Розмір податку, так як і було, встановлюється місцевою радою і у Рівному  ставки не змінились: 0,5% від розміру мінімальної зарплати ( 6,89 грн.) – для об’єктів житлової нерухомості; 0 % – для об’єктів нежитлової нерухомості в частині господарських (присадибних) будівель, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції;  0,5%  (6,89 грн.)  – для об’єктів нежитлової нерухомості, крім господарських (присадибних) будівель (допоміжних (нежитлових) приміщень).
    - Але ж існували «пільгові» квадрати?
    - Так, пільги для невеликих за площею квартир і будинків залишаються – власники квартир до 60 кв. м,  будинків до 120 кв. м (або будинки і квартири загальною площею 180 кв. м.) не платитимуть податок. Податок платитиметься тільки з площі понад встановлений ліміт.
    Наприклад, якщо людина є власником квартири загальною площею 75 кв. м, то вона буде сплачувати податок лише за 15 кв. м. (75 кв. м – 60 кв. м). Проте, у разі, коли квартира поділена між двома власниками, то пільга в розмірі 60 кв. м. застосовується для кожного з них, отже платити податок не потрібно. А от якщо власник має квартиру площею 320 кв. м., то в рік він повинен заплатити податок, розрахований таким чином: (320 кв. м - 60 кв. м (пільга)) х ставка податку, затверджена місцевою радою за 1 кв. м. (% від мінімальної зарплати) + 25 тис. грн.
    - А коли треба сплатити такий податок?
    - Порядок нарахування та строки сплати податку не змінились. Суму розраховують органи фіскальної служби за місцем реєстрації платника податків і надсилають йому повідомлення-рішення. Але підкреслю, що платити податок у 2016 році  громадяни будуть за 2015 рік (за ставками та з пільгами, які діяли у 2015 році),  за елітні будинки і квартири громадяни почнуть сплачувати тільки в 2017 році — за нерухомість, якою володіли в 2016 році.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.