• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Щодо рентної плати за користування надрами та радіочастотним ресурсом України
    2017-02-09 08:40:43

    Звертаємо увагу, що з прийняттям Закону України від 20.12.2016 року № 1791-УШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» (далі - Закон 1791) та Закону України від 21.12.2016 року № 1797-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» (далі - Закон 1797), з 01.01.2017 року набрали чинності зміни в частині справляння рентної плати, зокрема:
    - розширено коло платників рентної плати за користування надрами, а саме: доповнено п.252.1.6. - платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб'єкти господарювання, які виконують роботи, для проведення яких необхідно отримання погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (п.108 Закону 1797).
    - віднесення до складу витрат платника витрат, пов'язаних з операціями передпродажної підготовки, у тому числі пакування, фасування (бутелювання) (п.108 Закону 1797).
    - зменшено ставки рентної плати за видобування нафти з 45 до 29 % від вартості товарної продукції для глибин до 5000 метрів та з 21 до 14 % для глибин понад 5000 м. (п. 17 розділ І Закону 1791);
    - збільшено ставки рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин майже на 11 відс.
    - збільшено ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України у середньому на 12 відсотків (п. 19 розділ І Закону 1791) (крім стільникового радіозв’язку - по даному виду радіозв’язку залишено ставку 23085,25, але введені понижувальні та підвищувальні коефіцієнти в залежності від діапазону радіочастот відповідно до п. 19 розділ І Закону 1791);
    - встановлено ставку рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України для стільникового радіозв'язку у діапазоні радіочастот 2300 - 2400 МГц та 2500 - 2690 МГц у розмірі 3000,00 грн. за 1 МГц (п. 19 розділ І Закону 1791);
    - платники рентної плати сплачують рентну плату починаючи з дати видачі дозволу на експлуатацію радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.
    В частині рентної плати за спеціальне використання води - збільшені ставки на 10,4 відс. (так по м. Києву ставка за спеціальне використання поверхневих вод на північ від м. Києва становить 49,8 грн., на південь - 47,37 грн. за 100 куб метрів; ставка за спеціальне використання підземних вод - 74,4 грн. за 100 куб. метрів). Крім цього, звертаємо увагу, що пунктом 110 розділу І Закону 1797 внесено зміни до п. 255.1 ст.255 Податкового кодексу України (а саме: з 01.01.2018 року платниками рентної плати за спеціальне використання води є: первинні водокористувачі; суб'єкти господарювання, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
    В частині рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів - пункт 257.5 статті 257 Податкового кодексу України доповнено абзацом другим такого змісту: «Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми рентної плати, зазначеної в спеціальних дозволах, виданих у відповідному календарному році, крім сум рентної плати, сплачених відповідно до підпунктів "а" і "б" підпункту 256.11.6 пункту 256.11 статті 256 цього Кодексу». Ставки рентної плати у 2017 році збільшено на 10,4 відс.
    Крім того, Міністерством фінансів України наказом від 07.11.2016 року № 927 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з рентної плати» (далі - Наказ) затверджено у новій редакції форму Податкової декларації з рентної плати.
    Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 28 листопада 2016 року за №1539/29669, який набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
    Порядок подання зазначеної декларації визначено ст. 257 Податкового кодексу України.
    Звертаємо увагу, що за новою формою платники рентної плати за користування надрами при видобування вуглеводневої сировини та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України вперше звітують за січень 2017 року, інші платники рентної плати звітують за новою формою починаючі з І кв. 2017 року.
    ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.