• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Нове в застосуванні штрафних санкцій
    2017-03-23 13:32:20

    У зв’язку із внесенням Законом України від 21.12.2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» змін до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), застосування штрафних санкцій за порушення вимог п. 39.4 ст. 39 ПКУ (за неподання звіту (уточнюючого звіту) про контрольовані операції (далі - КО) та/або документації з трансфертного ціноутворення (далі - ТЦ)) здійснюється по-новому.
    Ознаки таких порушень і розмір штрафних санкцій, які можуть накладатися, передбачено пунктами 120.3 та 120.4 ст. 120 ПКУ.
    Розміри штрафів.
    З 01.01.2017 року штрафні санкції визначаються в розмірах згідно з прожитковим мінімумом для працездатної особи, встановленим законом на 1 січня податкового (звітного) року.
    Пунктом 11 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що штрафні (фінансові) санкції за наслідками перевірок застосовуються у розмірах, встановлених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування зазначених штрафних (фінансових) санкцій.
    Таким чином, у разі встановлення та фіксації після 01.01.2017 року контролюючими органами фактів порушення платниками податків вимог п. 39.4 ст. 39 ПКУ щодо подання звітності для податкового контролю за ТЦ (звіт про КО та документація з ТЦ) для розрахунку штрафних санкцій використовується прожитковий мінімум для працездатної особи щодо податкової звітності: за 2013 р. – 1147 грн.; за 2014 та 2015 р.р. – 1218 грн.; за 2016 р. – 1378 грн.
    Змінами, внесеними Законом № 1797 до п. 120.3 ст. 120 ПКУ, існуюча норма про те, що сплата фінансових санкцій (штрафів) не звільняє від обов’язку подання звіту про КО та/або документації з ТЦ, підкріплена відповідальністю у вигляді накладення штрафу.
    Наявність такого порушення наразі тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожен календарний день неподання звіту про КО (уточнюючого звіту) та/або документації з ТЦ.
    Таким чином, у разі встановлення та фіксації контролюючим органом фактів неподання звіту про КО та/або документації з ТЦ і застосування до таких платників штрафу (штрафів) згідно із п. 120.3 ст. 120 ПКУ у разі спливу 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати такого штрафу (штрафів) (тобто з 41 дня), контролюючим органом застосовуються штрафні санкції, передбачені абзацом сьомим п. 120.3 ст. 120 ПКУ.
    Із урахуванням позиції Вищого адміністративного суду щодо застосування штрафних санкцій, викладеної в листі № 2198/11/13-22, зазначені штрафні санкції застосовуються після 01.01.2017 року у встановленому порядку (у тому числі в разі застосування до 01.01.2017 року до платника податків штрафу (штрафів) згідно з пп. 120.3 ст. 120 ПКУ за 2013 — 2015 звітні роки.
    Відповідно до додатка 11 до наказу Міністерства фінансів України від 28.12.2015 року № 1204 «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків» (форма повідомлення-рішення «ПС») сума штрафних (фінансових) санкцій (штрафу), визначена у цьому податковому повідомленні-рішенні, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання цього податкового повідомлення-рішення (у разі проведення адміністративного або судового оскарження — протягом 10 календарних днів, що настають за днем узгодження).
    День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов’язання платника податків. При зверненні платника до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (пункти 56.17.5 та 56.18 ст. 56 ПКУ).
    Враховуючи зазначене, якщо платник податків (після застосування до нього штрафних санкцій, передбачених абзацами першим — четвертим п. 120.3 ст. 120 ПКУ) продовжує не виконувати свій обов’язок із подання звіту про КО або документації з ТЦ, контролюючий орган повинен застосувати штрафні санкції, визначені абзацами шостим та сьомим п. 120.3 ст. 120 цього Кодексу, що розраховуються за кожний календарний день неподання звітності, розпочинаючи з 41 календарного дня після дня:
    отримання податкового повідомлення-рішення платником — у разі якщо платник податків сплатив штраф за неподання податкової звітності (невключення всіх операцій до звіту);
    закінчення процедури адміністративного оскарження або набрання судовим рішенням законної сили (на користь контролюючого органу) — в разі якщо платник податків оскаржував податкове повідомлення-рішення за штрафною санкцією щодо неподання податкової звітності (невключення всіх операцій до поданого звіту).
    У разі подання платником податків звіту/документації тільки після застосування штрафних санкцій, встановлених абзацом шостим і сьомим п. 120.3 ст. 120 ПКУ, наявність порушення буде визначатися виходячи з норм п. 120.4 ст. 120 ПКУ. Період, який буде охоплено штрафними санкціями, передбаченими п. 120.4 цієї статті, буде визначатися від граничної дати застосування штрафу за неподання звіту/документації до дати подання платником податку звіту про КО.
    Слід звернути увагу на те, що норми ПКУ не містять обмежень щодо подальшого застосування штрафних санкцій відповідно до абзаців шостого та сьомого п. 120.3 ст. 120 ПКУ в разі триваючого невиконання платником обов’язку з подання звіту про КО та/або документації з ТЦ після застосування фінансових санкцій (штрафів) згідно з абзацами другим — четвертим п. 120.3 ст. 120 ПКУ.
    Законом № 1797 статтю 120 ПКУ доповнено пунктом 120.4, яким встановлено окрему відповідальність платників податків.
    При цьому необхідно звернути увагу, що склад правопорушень, визначених пунктами 120.3 та п. 120.4 ст. 120 ПКУ, не передбачає одночасне застосування вказаних норм.
    Так, штрафні санкції, встановлені пунктом 120.4 ст. 120 ПКУ, застосовуються у разі якщо платником податків подано звіт про КО та/або документацію з ТЦ з порушенням визначених п. 39.4 ст. 39 ПКУ термінів та/або подано уточнюючий звіт про КО, в якому додатково задекларовано КО, інформацію про які не було відображено в раніше поданому звіті про КО. При цьому можливість такого подання обмежена терміном до початку документальної перевірки.
    У разі якщо до початку документальної перевірки платником не було подано звіт про КО та/або документацію з ТЦ або уточнюючий звіт з інформацією про раніше не задекларовані КО, контролюючим органом застосовуються штрафи, встановлені абзацами другим — четвертим п. 120.3 ст. 120 ПКУ.
    ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.