• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Платникам ПДВ щодо алгоритму обрахунку показника ∑Перевищ в СЕА ПДВ
    2018-01-17 13:47:28

    Головне управління ДФС у Дніпропетровській області доводить до відома платників ПДВ, що функціонування Системи електронного адміністрування ПДВ (далі СЕА ПДВ) регламентовано ст.200¹ Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

    Відповідно до п.200¹.3 ст.200¹ ПКУ складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – ПН/РК) (далі – реєстраційна сума) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) є показник ∑Перевищ – загальна сума перевищення податкових зобов’язань (далі – ПЗ), зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН.

    Зазаначений показник визначається як різниця між:

    • сумами ПЗ за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст.192 ПКУ, задекларованими платником у податкових деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них,

    • та сумами податку, зазначеними платником ПДВ в ПН, що складені за такими операціями (в тому числі ПН, які видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та РК до них, зареєстрованих у ЄРПН.

    Отже причинами виникнення показника ∑Перевищ є:

    1. не реєстрація в ЄРПН ПН/РК;

    2. порушення вимог ст.187, п.192.1 ст.192 ПКУ при визначенні ПЗ з ПДВ;

    3. помилки платників при включенні до декларації з ПДВ РК на зменшення ПЗ з ПДВ, зареєстрованих із запізненням (включення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки) (підлягає виявленню і коригуванню згідно запитів за формою – Таблиця 1).

    Форма запиту на виправлення помилок щодо обрахунку показника ∑Перевищ

    Таблиця 1

    ЄДРПОУ

    НАЗВА

    Період

    ∑Перевищ

    СУМА

    Сума податку, зазначена у рядках декларації за звітний періоду (1.1Б+1.2Б+4.2Б+6Б+7Б+8Б) та кол.6

    (1.1Б+1.2Б+4.2Б+6Б+7Б+8Б) уточнюючих розрахунків до відповідного періоду

    Суми ПДВ за даними ПН/РК складених у відповідному звітному періоді та зареєстрованими в ЄРПН

    Примітка (вказати конкретні ПН з датою виписки, номером, які не враховано при обрахунку показника «перевищ»)

    Шляхи виправлення помилки


    ΣПеревищ «Override209» – є сумою перевищення ПЗ, зазначених платником податку, який згідно зі ст.209 ПКУ до 01.01.2017 застосовував спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, у поданих податкових деклараціях з позначкою «0121»/«0122»/«0123»/«130» за період з липня 2015 року по грудень 2016 року з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких ПН, в другій частині порядкового номера яких зазначений код «2» або «3», які були складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 по 15.01.2017.

    Слід зазначити, що законом України від 21.12.2016 №1797-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» ст.200¹ ПКУ доповнено п.200¹.9 такого змісту:

    «Якщо у платника податку загальна сума ПЗ, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ), а сума, визначена пунктом 200¹.3 статті 200¹ ПКУ (∑Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником ПН або РК до такої ПН за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати ПН або РК в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати ПЗ за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи ПЗ, які були сплачені платником податку, та ПЗ, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ПопРах незалежно від значення показника ∑Накл, визначеного відповідно до п.200¹.3 цієї статті.

    Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим цього пункту, тільки ПН за звітні періоди, в яких виникло перевищення ПЗ, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником ПН та РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ)».

    У зв’язку з цим ДФС України доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ в частині обрахунку показника ∑Перевищ, який обраховується за кожний звітний період окремо.


     

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.