• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • ДПІ у Центральному районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведено «гарячу лінію»
    2018-04-05 08:44:01

    Фахівцями ДПІ у Центральному районі м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведена чергова «гаряча лінія», тема якої стала: «Декларування -2018».
    На запитання платників податків під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала заступник начальник відділу адміністрування податків та зборів з фізичних осіб та єдиного внеску території обслуговування ДПІ – Сердюкова Інна Миколаївна
    Пропонуємо до уваги відповіді на актуальні питання.
     
    В який термін потрібно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, зокрема підприємцю?
    Для окремих категорій фізичних осіб визначено різні граничні строки подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи, зокрема:
    -  для фізичних осіб-підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018;
    -   для фізичних осіб-підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
    Для громадян, які зобов’язані згідно з Податковим кодексом України подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня 2018 року; для громадян, які мають право на податкову знижку – до 31.12.2018;  для фізичних осіб платників податку-резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
    Крім того, необхідно звернути увагу на те, що фізичні особи-підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) в річній податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.
     
     Я би хотів отримати інформацію щодо подання декларації, насамперед хотілось би дізнатись, що особливого у цьогорічній деклараційній кампанії?
    Кампанія декларування – 2018 має свої відмінності від попередніх років.
    Так, з 01 січня 2018 року застосовується нова форма декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року №556, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 липня 2017 року за №821/30689.
    У новій формі податкової декларації враховані зміни законодавства, зокрема, щодо реалізації права громадянина на сплату сум податкового зобов’язання, нарахованого на суму боргу, прощеного за іпотечним кредитом, протягом трьох років починаючи з року, в якому задекларовано суму такого податкового зобов’язання.
     
     Чи змінився порядок сплати єдиного внеску у 2018 роцідля фізичних осб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування?
    Для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; членів фермерського господарства встановлено нові строки сплати єдиного внеску.
    Відтепер зазначені особи зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок.
     Які ставки податку на доходи фізичних осіб застосовуються до доходів, отриманих у 2017 році?
    Ставки податку на доходи фізичних осіб наступні:
    - 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; інших доходів, отриманих не від податкових агентів; для пасивних доходів (наприклад, проценти на поточний або депозитний вклад);
    - 9 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток;
    - 5 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств, доходів від продажу нерухомого та рухомого майна, спадщина від не від осіб першого та другого ступеня споріднення, тощо;
    - 0 відсотків бази оподаткування - спадщина від осіб першого та другого ступеня споріднення.
    Ставка військового збору становить 1,5 відсотків від об'єкта оподаткування збором за доходами, які підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Разом з тим, звільнено від оподаткування військовим збором доходи, що не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою.
    Поряд з цим, статтею 165 Податкового кодексу України встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподаткованого доходу, та відповідно, не оподатковуються. Наприклад, це доходи, отримані у вигляді сум соціальної допомоги, бюджетних стипендій, допомоги на поховання, сум аліментів, сум цільової благодійної допомоги та нецільової благодійної допомоги (яка не перевищувала протягом 2017 року 2240 грн.).
      Чи обов’язково для подання декларації громадянину особисто відвідувати податкову інспекцію?
    Ні, не  обов’язково.
    Оскільки декларація про майновий стан і доходи за вибором платника податків може подаватися в один із таких способів:
    1) особисто або уповноваженою на це особою (яка зобов'язана пред’явити довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку на представництво інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків фізичної особи та її копію, а також оригінал і копію документа, що посвідчує особу такого представника);
    2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
    3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
    Звертаю увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.