• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Експерти GIZ представили рекомендації щодо покращення окремих робочих процесів ДФС
    2019-05-02 15:20:40

    Рекомендації щодо покращення окремих робочих процесів Державної фіскальної служби України представили експерти німецького фонду міжнародного співробітництва GIZ під час робочого семінару в ДФС.
    З травня по грудень минулого року німецькі експерти за домовленістю між керівництвом ДФС та GIZ проводили пілотний проект «Проведення аналізу окремих робочих процесів Державної фіскальної служби України на базі Головного управління ДФС у м. Києві» (BPR). Метою такого дослідження було підвищення ефективності та оптимізація виконання завдань у досліджуваних сферах.
    «Наше завдання з міжнародними партнерами – відпрацювати еволюційний процес трансформації ДФС у сучасну ефективну податкову адміністрацію, яка зорієнтована на надання якісних сервісів, розуміє можливі ризики, ставить акцент на менеджмент, розбудову взаємодії з платниками через он-лайн сервіси тощо. Сьогодні ми можемо обговорити результати місій, почути їх застереження та висловити свої думки та позиції з приводу робочих процесів фіскальної служби», – зазначив директор Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва ДФС Анатолій Александров.
    Під час проекту експерти проаналізували всі процеси, які стосуються ПДВ, контрольованих операцій, трансфертного ціноутворення, податку на прибуток та податку на доходи фізичних осіб, а також обслуговування платників. Досліджувалися головним чином розподіл завдань, організаційна структура та організація процесів, а також інструменти виконання завдань.
    За результатами проведеного аналізу експерти GIZ рекомендували збільшити кількість автоматизованих операцій, що виконуються органами ДФС, зокрема, запровадити повністю автоматичне опрацювання податкових декларацій під час камеральної перевірки та нарахування штрафних санкцій, покращити організаційну структуру, модифікувати електронний кабінет. Пропонується також запровадити комплексну систему ризик-менеджементу, яка передбачатиме акцентування уваги перш за все на випадках, які мають найбільше ризиків, натомість витрачати менше ресурсів для відпрацювання невисоких ризиків.
    Важливим, на думку німецьких експертів, для української податкової системи є необхідність впровадження єдиного рахунку для платників та запровадження модифікованого права підпису. Так, завдяки єдиному рахунку та автоматичному розподілу коштів по видам податків і платник, і державний орган отримує економію часу та спрощення зарахування переплат з одного податку на погашення боргу або сплату з іншого. У свою чергу представники ДФС відзначили, що над цим питання також активно працюють. Наразі на розгляді знаходяться два законопроекти, які передбачають впровадження такого рахунку. Однак, на думку фахівців ДФС, для успішного його впровадження необхідно детально розглянути всі питання, пов’язані з автоматизацією зарахування та перерахування коштів, можливістю їх повернення платникам у разу необхідності. І в цьому випадку досвід німецьких колег стане в нагоді.
    Представники GIZ звернули увагу, що деякі з розроблених рекомендацій потребують  законодавчих змін, однак це дозволить наблизити українську податкову систему до європейських стандартів.
    «Вивчення провідного європейського досвіду та можливостей практичного застосування найкращих світових методик в оподаткуванні сприятиме підвищенню кадрового потенціалу, посиленню інституційної спроможності служби, що є особливо важливими в умовах впровадження реформ у фіскальному відомстві», – наголосив Анатолій Александров.
    Під час семінару учасники обговорили питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб, податком на прибуток, а також розглянули процеси взяття на облік платників податків, проведення виїзних перевірок, розгляд скарг, стягнення/виконання податкового рішення тощо.
    Учасники мали змогу не лише поділитися досвідом з цих питань, але й спільно обговорити шляхи покращення існуючих процесів у податковій сфері України з урахуванням європейського досвіду для використання отриманої інформації під час реформ у податковій сфері. 
    Довідково:
    GIZ – Німецький фон міжнародного співробітництва, аналогічний таким організаціям як USAID (Агенція США з міжнародного розвитку), SIDA (Шведська агенція міжнародного розвитку та співробітництва), Adetef (Агенція технічної допомоги Франції). Головою наглядової ради GIZ є Держсекретар Міністерства економіки ФРН. Фонд активно працює в більше, ніж 90 країнах світу. Співпраця ДФС з GIZ триває з грудня 2012 року.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.