• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Сергій Верланов: питання та відповіді
    2019-11-18 15:59:44

    Сергій Верланов: Мораторій на перевірки фізосіб-підприємців є логічним кроком для підтримки малого бізнесу
    На офіційному сайті голови держави оприлюднено підписаний Президентом Указ «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави». Реалізація положень документу сприятиме економічному зростанню країни.
    Згідно з Указом Кабінет Міністрів до 31 грудня 2019 року має розробити, внести на розгляд Верховної Ради України та забезпечити супроводження законопроектів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців. Зокрема, законопроект про запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб - підприємців (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО.
    Також до кінця поточного року має бути розроблено законопроект щодо пом'якшення відповідальності фізосіб - підприємців за порушення порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.
    Державна податкова служба підтримує зазначені ініціативи. Оскільки вони дозволять мікробізнесу адаптуватися до нових правил роботи з реєстраторами розрахункових операцій, а податківцям - зосередити увагу на ризикових платниках.
    «Ми маємо підтримувати підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, створюючи їм умови для розвитку. Підписаний указ не лише запроваджує мораторій на перевірки спрощенців, але й пом’якшить відповідальність за порушення порядку ведення звітності при застосуванні РРО. Це саме те, про що постійно говорять підприємці», – наголосив Сергій Верланов.

     
    За 10 місяців загальні надходження до бюджетів і фондів зросли на 17,9% порівняно з аналогічним періодом торік, - Сергій Верланов на засіданні профільного парламентського комітету
    Податкова забезпечить надходження до бюджетів усіх рівнів у повному обсязі. Про це Голова ДПС Сергій Верланов повідомив у своїй доповіді щодо організації і результатів роботи Державної податкової служби під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.
    «Податкова служба має практично 1,5 місяці для виконання усіх запланованих показників. Ми маємо ресурси для цього виконання і доведемо здатність нової служби гідно відповідати на всі виклики. План буде виконано, оскільки ми розуміємо, що від цього залежить фінансування всіх соціальних виплат та ефективний початок нового бюджетного року», – наголосив Сергій Верланов.
    Він також підкреслив, що ДПС забезпечує повноту надходжень до бюджету завдяки підвищенню рівня аналітичної роботи і боротьбі із схемами без жодного тиску на бізнес. За 10 місяців поточного року загальні надходження до бюджетів і фондів зросли на 17,9% порівняно з аналогічним періодом торік. Завданням на перспективу кількох місяців є виведення з тіні обігу алкоголю і тютюну.
    Сергій Верланов також поінформував, що сьогодні в Службі велику увагу приділяють розвитку нових сервісів та, зокрема, вдосконаленню роботи Електронного кабінету. На думку очільника ДПС, Кабінет має стати головним каналом спілкування між платниками податків і податковою.
    «Щомісяця Електронним кабінетом користуються 5 млн платників податків. Це і компанії, і приватні підприємці, і громадяни. Така широка аудиторія користувачів змушує нас постійно тримати руку на пульсі, вивчати потреби наших клієнтів, їх попит на послуги та вдосконалюватися відповідно до цих вимог», – розповів керівник податкової служби.
    За словами Сергія Верланова, в податковій вже працюють над зміною інтерфейсу Електронного кабінету та створенням мобільного додатку, який дозволить платникам звітувати та сплачувати всі податки за допомогою смартфону.
    «Податкова в смартфоні» якнайкраще дозволить реалізувати принцип безконтактного спілкування податківців з платниками. А це, у свою чергу, не тільки заощадить час платникам, але й сприятиме зменшенню корупційних проявів безпосередньо в службі.
    Сергій Верланов також наголосив, що ДПС готова до своєчасного запуску програмних реєстраторів розрахункових операцій. На сьогодні вже здійснюється доопрацювання програмного рішення, яке буде безплатним для скачування і обслуговування. З 1 січня 2020 року воно буде представлено платникам податків для тестування. Тестовий режим триватиме до 19 квітня 2020 року – саме з цього часу програмні РРО можна буде використовувати поряд з традиційними касовими апаратами.
    «За цей період платники зможуть ознайомитися з новими правилами, протестувати програмні РРО, зрозуміти їх переваги та визначити для себе якими моделями все ж таки користуватися у своїй діяльності. Хочу наголосити, що ДПС надаватиме своє програмне рішення безкоштовно, як і безкоштовно здійснюватиме його обслуговування та підтримку. Більше того, ми надаватимемо інформаційну допомогу всім бажаючим – навчимо як користуватися РРО, покажемо як це працює, відповімо на всі запитання», – зазначив Сергій Верланов.
    Очільник податкової також підкреслив, що спрощення ведення бізнесу за рахунок розвитку електронних сервісів є пріоритетом в роботі ДПС і в планах податківців зробити процес отримання податкових послуг, звітування та сплати податків максимально простим.

     
    Сергій Верланов: ДПС забезпечує повноту надходжень до бюджету без жодного тиску на бізнес
    ДПС успішно виконує свої функції із наповнення бюджету завдяки новим підходам в адмініструванні та заходам із детінізації економіки. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов в ефірі програми «Великий вечір» телеканалу «NewsOne».
    Так, у січні-жовтні до загального фонду Державного бюджету платниками перераховано 489,9 млрд грн податків та платежів, що на 69,4 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Наприклад, індикатив січня-жовтня з податку на прибуток виконаний на 106,3 %. За цей період сплачено податку на прибуток у розмірі 78,1 млрд грн, що на 2,5 млрд грн більше, ніж за 10 місяців 2018 року.
    «Нові підходи до адміністрування та заходи з детінізації економіки, зокрема, відслідковування ланцюгів постачання, боротьба з конвертаційними центрами, мінімізаторами, «сірим» сегментом економіки фактично дають кумулятивний ефект. Вони сприяють розширенню бази оподаткування, завдяки чому вдається перевиконувати планові показники з надходжень податків, уникаючи переплат та тиску на бізнес», – зазначив Сергій Верланов.
    Створення комфортних умов роботи для сумлінних платників податків – одне з головних завдань нової податкової служби.
    «Ми стали блокувати менше податкових накладних, менше кількісно і менше по сумам. ДПС не допускає блокування накладних підприємств реального сектору економіки. Ми дуже ретельно працюємо по критеріям і суворо ставимося до порушень у цьому питанні, докладаємо максимум зусиль до того, щоб реальний бізнес почував себе краще, вільніше і був більш конкурентним», – наголосив Сергій Верланов.
    Для цього ДПС планує в тому числі посилити боротьбу з ухиленням від оподаткування. За словами голови ДПС, пріоритетом на найближчу перспективу є боротьба з «сірим» ринком алкоголю і тютюну. «Це наша наступна велика боротьба, якій ми присвятимо кінець поточного року та перший квартал наступного. Ми будемо дуже активно працювати у цьому напрямі», – зазначив Сергій Верланов.
    Також, за його словами, ДПС буде підвищувати якість податкового сервісу. Цьому, зокрема, сприятиме реформування податкових органів за моделлю єдиної юридичної особи.
    «Перехід до єдиної юридичної особи по всій Україні дозволить нам оптимізувати функції і управлінську мережу, ми змістимо акценти, усунемо дублювання функцій. Це вивільнить ресурси для покращення сервісного обслуговування та роботи колцентрів», – повідомив Сергій Верланов.

     
    Перерахування коштів за товар чи послугу в безготівковій формі банківським переказом на поточний рахунок продавця без застосування платіжних карток не потребує РРО, - Сергій Верланов
    Державна податкова служба продовжує роз’яснювати положення Закону України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і Закон України № 128 від 20.09.2019 (далі – Закон). Так, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. "Спрацьовує" звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 Закону.
    «Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», - зазначив голова ДПС Сергій Верланов.
    Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення "розрахункової операції" для цілей згадуваного Закону. «Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО по операціях із застосуванням платіжних карток діяли і раніше. Втім, ми розуміємо, що існує багато запитань щодо нюансів і практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій при проведенні таких розрахунків. Тому спільно із Міністерством фінансів будемо їх роз’яснювати», - уточнив Сергій Верланов.
     
    Ми маємо розвивати економіку і систему оподаткування не змінюючи «спрощенку» за її суттю – Сергій Верланов
    Для розвитку вітчизняної економіки та системи оподаткування потрібно посилити контроль за ризиковими операціями та ефективно протидіяти такому негативному явищу, як «сірий» імпорт. Натомість, система спрощеного оподаткування не потребує змін за своєю суттю. Про це повідомив Голова Державної податкової служби України Сергій Верланов в ефірі програми «Складні питання» на «24 каналі».
    Саме на це спрямовані законодавчі зміні щодо застосування РРО, які мають стимулювати бізнес працювати "в білу", детінізувати економіку. Новації у застосуванні РРО перш за все мають забезпечити рівні конкурентні умови на ринку та унеможливити безконтрольний обіг особливо ризикових груп товарів, таких, як підакцизні товари, складна побутова техніка, лікарські засоби тощо.
    «Наша задача – це введення новітніх РРО для всього бізнесу в Україні, вже для існуючих бізнес-моделей. Не бачив жодного опонента цієї ініціативи. У нас на сьогоднішній день вже є 400 тис. касових апаратів, і всі бізнесмени, які ними користуються, у т.ч. і дрібні підприємці, які, наприклад торгують підакцизними товарами, підтримують ці ініціативи», – зазначив Сергій Верланов.
    Очільник ДПС також висловив підтримку ініціативи щодо запровадження мораторію на перевірки фізичних осіб – підприємців усіх категорій, крім «ризикових», на два роки.
    «Ми маємо розвивати нашу систему економіки і оподаткування і йти вперед, звичайно, не змінюючи спрощенку по своїй суті, але й додаючи контроль за периметром державної економіки», – наголосив Сергій Верланов.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.