• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Своєчасна сплата єдиного внеску – це захищені соціальні гарантії для кожного
    2020-05-14 15:13:54

    Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що станом на 01.05.2020 року, заборгованість зі сплати єдиного внеску по Одеській області складає понад 950 млн грн, з яких 800 млн грн припадає на суб’єктів малого бізнесу – фізичних осіб - підприємців.
    Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що заборгованість з єдиного внеску ставить під загрозу своєчасність виплати пенсій та призводить до не зарахування страхового стажу працівникам підприємств при виході на пенсію.
    Чинним законодавством передбачені заходи, що застосовуються контролюючими органами до платників єдиного внеску, які допустили його несвоєчасну сплату.
    Відповідно до ст. 25 Закону України від 08 липня 2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до платників, які не виконали визначені цим законом обов’язки щодо нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, застосовуються заходи впливу та стягнення.
    Так, якщо на кінець календарного місяця платник має недоїмку зі сплати єдиного внеску або борги зі сплати фінансових санкцій та пені, йому надсилається вимога про сплату боргу (недоїмки). Вимога формується на підставі даних інформаційних систем на суму боргу, що перевищує 10 гривень.
    Вимога про сплату боргу (недоїмки) є виконавчим документом. Протягом 10 календарних днів з дня одержання вимоги платник зобов’язаний сплатити зазначені у вимозі суми недоїмки, штрафів та пені.
    У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку.
    Вимога територіального органу державної податкової служби про сплату недоїмки або рішення суду щодо стягнення суми недоїмки виконується державною виконавчою службою в порядку, встановленому законом.
    Відповідно до ст. 26 Закону України від 02 червня 2016 р. № 1404-VІІІ «Про виконавче провадження» одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження накладається арешт на все майно та кошти боржника.
    Нагадуємо, що згідно з чинним порядком нарахування і сплати єдиного внеску щомісячна його обов’язкова сплата деякими категоріями застрахованих осіб, а саме: фізичними особами - підприємцями, які обрали загальну систему оподаткування; фізичними особами - підприємцями, платниками єдиного податку 1-3 груп; особами, які провадять незалежну професійну діяльність; певної категорії членів фермерського господарства не може бути меншою певного мінімального розміру, незважаючи на те, чи здійснюється платником внеску господарська діяльність. У 2020 році мінімальний страховий внесок становить 1039,06 гривень. Його несплата за будь-яких причин призводитиме лише до накопичення боргів. Тому, у разі якщо зазначені категорії платників внеску вирішили завершити підприємницьку діяльність, їм слід оформити припинення суб’єкта господарювання згідно з вимогами чинного законодавства.
    Фахівцями податкової служби області вживаються заходи щодо погашення існуючої заборгованості зі сплати єдиного внеску, основними з яких сьогодні є зустрічі з керівниками підприємств-боржників з питань пошуку шляхів погашення боргів з єдиного внеску, аналіз своєчасності надсилання боржникам вимог щодо сплати недоїмки з єдиного внеску, здійснення моніторингу узгодження, оскарження і передачі узгоджених вимог про сплату боргу до органів державної виконавчої служби, проведення звірок щодо відкритих виконавчих проваджень за переданими вимогами щодо стягнення боргів з єдиного внеску тощо.
    Крім цього, за зверненнями податкової служби, при наявності достатніх підстав, органи державної виконавчої служби звертаються до суду, щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до повного погашення існуючої заборгованості з єдиного внеску.
    За результатами вжитих заходів у рахунок погашення недоїмки з єдиного внеску за чотири місяця цього року від боржників регіону надійшло понад 42 млн гривень.
    В Головному управлінні ДПС в Одеській області наголошують, що тільки сумлінне ставлення платників єдиного внеску до своїх обов’язків перед державою і суспільством щодо своєчасної сплати внеску та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів та стане запорукою своєчасного фінансування пенсій та соціальної допомоги відповідним верствам населення.
    Нагадуємо, що інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг розміщується на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua) за посиланням https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html.
    Крім того, на вебпорталі ДПС працює сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» (https://tax.gov.ua/businesspartner).
    Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема щодо сумлінності у сплаті податків, достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання і повідомить про результати пошуку, щодо відсутності або наявності боргу у платника податків.
    Звертаємо увагу! Оновлення інформації на сайті щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, крім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

    Головне управління ДПС в Одеській області

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.