• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • У Раді пропонують реструктуризувати валютні кредити фізосіб
    2020-12-18 13:45:53

    Депутати від "Слуги народу" розробили проєкт закону про переведення валютних кредитів у гривневі.

    Тринадцять депутатів Верховної Раді від "Слуги народу" пропонують парламенту реструктуризувати валютні кредити фізичних осіб (у тому числі іпотечні). Про це йдеться у законопроєкті №4475, зареєстрованому у Раді 9 грудня.

    Автори документу зазначають у пояснювальній записці, що зараз надання споживчих кредитів в іноземній валюті заборонено законом, проте раніше банки (фактично користуючись недосконалістю законодавства) надавали валютні кредити фізособам, які не мали і не будуть мати доходу в іноземній валюті.

    "Тобто йдеться про очевидні зловживання з боку кредитодавців, що надавали кредити в іноземній валюті громадянам, у яких доходи в іноземній валюті взагалі відсутні", – йдеться у документі.

    У зв'язку з цим депутати вважають, що кредитодавці (банки) намагалися отримати прибуток у недобросовісний спосіб, що суперечить верховенству права та принципам цивільного законодавства.

    На думку авторів законопроєкту, держава та парламент мають відреагувати на такі дії кредитодавців (банків), які "заробляли чималі доходи на наданні кредитів в іноземній валюті громадянам".

    Серед причин необхідності прийняття законопроєкту депутати називають події форс-мажорного характеру, що відбулися в Україні та суттєво вплинули на курс гривні до іноземних валют: Революція Гідності, окупація частини території України, тощо. У результаті таких подій сталася масштабна девальвація, наслідки якої "не можуть бути повністю перекладені кредитодавцями на позичальників".

    Автори законопроєкту пропонують такі законодавчі зміни:

    - провести обов’язкову реструктуризацію валютних кредитів на підставі закону (а не на підставі договору про реструктуризацію). При цьому умови реструктуризації мають визначатися законом (а не договором);

    - перерахувати усі валютні грошові зобов’язання позичальників у гривню за офіційним курсом, встановленим НБУ на день реструктуризації;

    - списати неустойку (штрафи, пеню), а сплачену до проведення реструктуризації неустойку (штрафи, пеню) зарахувати на погашення тіла кредиту та процентів за користування кредитом.

    - процентну ставку за користування валютним кредитом, що застосовувалась до реструктуризації, переглянути на таку, що складає половину розміру українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у відповідній іноземній валюті. А для періодів, коли такого індексу ще не існувало (він вперше почав розраховуватися у 2011 році) – встановити на рівні половини облікової ставки Національного банку;

    - після цього суми процентів, що були сплачені до моменту реструктуризації понад такі розміри (понад нову ставку у валюті), в ході реструктуризації зарахувати на погашення тіла кредиту та не сплачених процентів;

    - наступний крок – проведення реструктуризації з встановленням ставки за користування кредитом у розмірі українського індексу ставок за дванадцятимісячними депозитами фізичних осіб у гривні + 1 процентний пункт. Надалі здійснювати щорічний перегляд ставки в залежності від зміни цього індексу;

    - після реструктуризації кредит має було повернуто протягом 10 років зі сплатою тіла кредиту рівними частками щомісячно. Позичальникам надається право достроково погасити кредит.

    "Запровадження змін, передбачених законопроектом, дозволить захистити права та законні інтереси позичальників, що отримали споживчі кредити в іноземній валюті, від зловживань з боку кредитодавців; сприяти відновленню платоспроможності позичальників, які не змогли своєчасно здійснити платежі за такими споживчими кредитами", – зазначається у пояснювальній записці.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.