• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Особливості складання ПН/РК, що складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції
    2021-04-22 15:37:10

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на особливості складання податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних (далі – ПН/РК), які складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції відповідно до кодів УКТ ЗЕД, перерахованих в п.п. «г» п. 193.1 ст. 193 розділу V Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які з 01.03.2021 підлягають оподаткуванню за ставкою 14 % (далі – окремі сільськогосподарські товари).
    Так, 12.03.2021 набрав чинності  Наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ № 131) (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.03.2021 за № 310/35932).
    Норми Наказу № 131 застосовуються до податкових періодів, починаючи       з 01 числа місяця, в якому опубліковано цей наказ. (п. 4 Наказу № 131).
    Наказом № 131, зокрема, викладено в нових редакціях форми ПН та РК, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв’язку із запровадженням з 01 березня 2021 року згідно із Законом України від 17 грудня 2020 року № 1113-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» ставки ПДВ у розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.
    Загальні норми щодо застосування ставки податку в розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів викладені в листі ДПС від 01.03.2021 № 5257/7/99-00-21-03-02-07.
    З урахуванням змін, внесених Наказом № 131 до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267), ПН за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:
    ► операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20 %, 7 % та/або 0 %), або ж в окремій ПН;
    ► у графі 8 розділу «Б» (таблична частина) ПН, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується код ставки «14»;
    ► у графі 3.1 розділу «Б» (таблична частина) ПН, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00, 1212 91;
    ► у розділі «А» ПН обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VIII розділу «А», сума ПДВ вказується в рядку V розділу «А». Загальна сума ПДВ, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7 %, вказується в рядку II розділу «А», в рядку І розділу «А» зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.
    Оскільки оподаткуванню за ставкою 14 % підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 (відбулася перша подія), ПН із застосуванням ставки ПДВ 14 % не може бути складена раніше вказаної дати.
    У разі часткової оплати за товар і подальшого постачання всієї партії товару (оплаченої та неоплаченої частин) слід узяти до уваги наступне.
    Якщо до 01.03.2021 платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20 %, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021, то на дату поставки повної партії товару платник ПДВ повинен скласти другу ПН з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така ПН складається із застосуванням ставки ПДВ 14 %.
    Застосування перерахованих вище особливостей складання ПН за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів забезпечено ДПС для складання ПН в електронному вигляді, у тому числі і в електронному кабінеті платника податків.
    Відповідно до п. 192.1 ст. 192 розділу V ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарі в/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК, складеного в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.   Коригування ставки ПДВ шляхом складання РК не здійснюється.
    Отже, у разі якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ПДВ         (з 20 % на 14 %) і суми ПДВ на дату настання другої події за операцією не здійснюється.
    Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 % застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій, за якими подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою ПДВ, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).
    При здійсненні коригування слід враховувати наступне.
    1. Якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021, починаючи з 01.03.2021 відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20 %.
    2. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена ПН, у РК, що була складена за операцією з постачання таких товарів, зазначається ставка ПДВ, вказана у податковій накладній, що коригується (20 %).
    3. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на дату постачання таких товарів/попередньої оплати за такі товари, складається з урахуванням таких особливостей:
    3.1. якщо першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021, відбувається перегляд ціни у бік збільшення:
    ► на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складається розрахунок коригування, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому вказуються нова (перерахована) ціна одиниці товару та кількість товару, перерахована з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (сума компенсації залишається незмінною, оскільки сума отриманого авансу не змінюється) із застосуванням ставки податку 20 %;
    ► на цю ж дату складається друга податкова накладна з огляду на суму доплати/перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій ПН вказуються нова (перерахована) ціна та відповідна кількість товарів, розрахована з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Така ПН складається із застосуванням ставки податку 14 %.
    Особливості складання та приклади складання ПН/РК, що складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції відповідно до кодів УКТ ЗЕД, перерахованих в п.п. «г» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ, викладено у листі ДПС України листом від 22.03.2021 № 6946/7/99-00-21-03-02-07.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.