• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Визначено порядок взяття нерезидентів на податковий облік
    2021-05-12 08:51:17

    Головне управління ДПС у м. Києві нагадує, що з 19 березня 2021 року набрали чинності зміни, якими приведено у відповідність до вимог Податкового кодексу України Порядок обліку платників податків і зборів. 
    Відповідні зміни внесено наказом Міністерства фінансів України від
    08 лютого 2021 року № 62 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Наказ № 62), який набув чинності з 19 березня 2021 року, крім окремих абзаців, які набирають чинності з 01 січня 2022 року.
    Так, розд. III Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня
    2011 року № 1588 (далі – Порядок № 1588) доповнено п. 3.4, згідно з яким нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або придбавають нерухоме майно, або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України, зобов’язані стати на облік у контролюючих органах: 
    1) взяття на облік здійснюється при настанні першої із подій, визначеної в абзаці першому п. 3.4 розд. III Порядку № 1588, не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від нерезидента документів, визначених п. 4.4 розд. IV Порядку № 1588, які він зобов’язаний подати: 
    у десятиденний строк після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу – до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу;
    до придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні – до контролюючого органу за місцезнаходженням нерухомого майна;
    до відкриття рахунку в Україні – до контролюючого органу за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок;
    2) у порядку, встановленому розд. V Порядку № 1588, стає на облік та/або реєструється платником податку на прибуток юридична особа, утворена за законодавством іншої країни (іноземна компанія), у випадках, визначених нормами ПКУ:
    пп. 133.2.2  п. 133.2 ст. 133 розд. III ПКУ;
    пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 розд. III ПКУ;
    пп. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 розд. III ПКУ.
    Нерезидент, який не став на облік у визначені у п. 3.4 розд. III Порядку № 1588 строки, не звільняється від постановки на облік та має подати документи для взяття на облік згідно з пп. 1 та/або 2 п. 3.4 розд. III Порядку № 1588. 
    Взяття на облік відокремлених підрозділів нерезидента, у тому числі постійних представництв, не звільняє нерезидента від обов’язку постановки на облік у контролюючому органі.
    Також, в новій редакції викладено форму заяви нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) (форму № 1-ОПН) та додаток до неї – «Відомості про відокремлені підрозділи на території України».   
    Звертаємо увагу, що нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, та на дату набрання чинності Наказу № 62 не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані до 19 травня 2021 року подати для постановки їх на облік документи, визначені п. 4.2, 4.4 розд. IV Порядку № 1588.
    Також до Порядку № 1588 внесено інші зміни, зокрема:
    визначено дату отримання документів контролюючими органами (відомостей, заяв, запитів та інших документів) залежно від форми подання – в електронному чи паперовому вигляді;
    визначено, що взяття на облік юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться у Єдиному державному реєстрі, як платників податків і зборів у контролюючих органах підтверджується відомостями, оприлюдненими на порталі електронних сервісів відповідно до Закону;
    оновлено підстави для внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця чи незалежної професійної діяльності фізичної особи.
    З повним текстом Наказу № 62 можна ознайомитися за посиланням: https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/75341.html

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.