• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Коли підвищуватимуть пенсії у 2022: календарний план
    2022-02-26 12:00:49

    Цьогоріч паралельно з березневою індексацією урядом заплановано інші заходи для підвищення виплат українським пенсіонерам упродовж 2022 року.

    Затверджена урядом постанова Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році поширюється перш за все на осіб похилого віку, осіб з інвалідністю та багатодітні сім’ї.

    Березень 2022 — індексація та доплати. Підвищення пенсій здійснюватиметься шляхом наступних заходів з боку уряду:
    1. підвищенням на 14% показника середньої заробітної плати, яка враховується для обчислення страхових пенсій.
    Оскільки страхові пенсії, призначені протягом трьох останніх років, не підлягають індексації, то з 1 березня 2022 року особам з такими пенсіями встановлюється щомісячна доплата у розмірі 135 грн;

    2. на 14% буде збільшено основні розміри військових пенсій (без підвищень та надбавок, які змінюються зі зростанням прожиткового мінімуму). Підвищення отримають 524,1 тисячі осіб із середнім розміром підвищення 700 грн;

    3. щомісячні компенсаційні виплати до пенсії літнім людям:
    570 грн — для осіб віком старше 80 років (було 500 грн);
    456 грн — для осіб віком 75 — 80 років (було 400 грн);

    4. підвищенням мінімальних пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС та по втраті годувальника з-поміж них: окремим категоріям осіб буде встановлено доплату до пенсії. Зокрема доплату буде встановлено до мінімальної пенсійної виплати (пенсія з урахуванням інших надбавок і підвищень) особам з інвалідністю І групи та пенсіонерам віком від 60 до 65 років з повним страховим стажем (30 та 35 років для жінок та чоловіків відповідно) з 2200 грн до 2300 грн.
    Якщо після всіх підвищень розмір пенсії для пенсіонерів, що не працюють, не досягатиме 2100 грн виплачуватиметься доплата до зазначеного розміру.

    5. Державна соціальна допомога особам з інвалідністю та особам, які не мають права на пенсію, також буде підвищена до 2100 грн;

    6. на 400 грн збільшується допомога на кожну дитину, яка виховується у багатодітній сім’ї — з 1700 грн до 2100 грн;

    В уряді відзначають, що раніше прийнятими рішеннями було встановлено мінімальну пенсійну виплату:
    2600 грн — для осіб віком від 80 років зі страховим стажем 25 років та 20 років для чоловіків та жінок відповідно;
    2500 грн — для осіб віком від 75 до 80 років зі страховим стажем 25 років та 20 років для чоловіків та жінок відповідно.

    Квітень 2022 — перерахунок для пенсіонерів, що працюють. З квітня буде проведено перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють. Підвищені пенсії будуть виплачені у червні з урахуванням змін у порядку подання звітності про сплату єдиного внеску.

    Для тих працюючих пенсіонерів, розмір пенсійної виплати яких дорівнює прожитковому мінімуму, перерахунки будуть проведені водночас з підвищенням прожиткового мінімуму, а саме:
    з липня — підвищення з 1934 грн до 2027 грн;
    з грудня — підвищення до 2093 грн.

    Жовтень 2022:
    компенсаційні виплати. З жовтня цього року до програми підвищення доходу осіб поважного віку, ініційованої Президентом України, будуть включені пенсіонери віком від 70 років, які отримуватимуть виплату у розмірі 300 грн. У цілому програма поширюватиметься на 4 млн пенсіонерів літнього віку (70+ років).
    мінімальні пенсії. Одночасно з жовтня 2022 року буде встановлено мінімальні пенсійні виплати на рівні:
    - 3000 грн — для осіб віком від 70 років з повним страховим стажем 35 років та 30 років для чоловіків та жінок відповідно;
    - у пропорційно меншому розмірі від 3000 грн — для осіб віком від 70 років з меншим страховим стажем.
    Наприклад, жінці віком 70 років, яка має 28 років страхового стажу, мінімальна пенсійна виплата складе 2800 грн (2800 грн = 3000 грн*28 років/30 років)
    Грудень 2022. З грудня 2022 року для пенсіонерів, які не працюють, та яким у березні 2022 року буде встановлено мінімальну пенсійну виплату у розмірі 2300 грн за умови повного страхового стажу (35 років та 30 років для чоловіків та жінок відповідно) мінімальну пенсію буде збільшено до 2500 гривень.

    Инф. finance.ua

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.