• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 11.08.2023)
    2023-08-11 10:32:07

    Понад 7 млрд грн ПДВ надійшло до держаного бюджету від платників Дніпропетровщини

    З початку 2023 року до державного бюджету від платників Дніпропетровської області надійшло понад 7 млрд грн ПДВ. У порівнянні з 2022 роком надходження збільшились на понад 1 млрд грн, або на 16,7 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Очільниця податкової служби Дніпропетровщини нагадала, що Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) автоматично відновив права та обов'язки платника ПДВ при переході платника із спрощеної системи з особливостями оподаткування на загальну систему оподаткування. Зокрема, для тих суб’єктів господарювання, у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено, Законом № 3219 визначені правила оподаткування під час та після такого переходу й відновлення реєстрації платником ПДВ. Платникам необхідно враховувати ці особливості.
    Дякуємо платникам за підтримку економічного країни!


    Єдиний податок: надходження до місцевих бюджетів Дніпропетровщини з початку 2023 року склали понад 2,7 млрд гривень

    Протягом січня – липня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 2,7 млрд грн єдиного податку. Порівняно з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на 556 млн грн, або на 25,4 відсотків.
    Звертаємо увагу, що після припинення дії спрощеної системи з особливостями оподаткування, у 2023 році граничний обсяг доходу для подальшого перебування на єдиному податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків для таких платників єдиного податку визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування (п.п. 9 прим.1.4.3 підпункту 9 прим.1.4 пункту 9 прим.1 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України).


    Чергове засідання тимчасової робочої групи Громадської ради: на порядку денному – актуальне

    Нещодавно відбулося друге засідання тимчасової робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС). Від ГУ ДПС у заході прийняли участь очільниця податкової служби області Федаш Наталя, заступник начальника ГУ ДПС Валерій Леонов та начальник управління інформаційної взаємодії Манушак Осипова.
    У форматі конструктивного діалогу обговорювалися питання удосконалення чинного законодавства у частині сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору від здачі фізичними особами в оренду нерухомого майна, а також розширення охоплення об’єктів оподаткування. Мета – виявлення додаткових резервів збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.
    Податківці акцентували увагу на основних новаціях Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 3219). Окремо зупинилися на питаннях реєстрації РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням положень Закону України № 3219.
    Співпраця податкової служби області з Громадською радою при ГУ ДПС зміцнюється та розвивається. Цього разу до обговорення нагальних питань приєднався і представник Дніпровської міської ради.
    Адже шлях до вирішення нагальних питань – об’єднання зусиль та урахування думки кожної із сторін.


    До уваги платників! Графік виїзду мобільного ЦОП з питань МПЗ, РРО на серпень 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/697207.html платники мають можливість ознайомитись з графіком виїздів мобільного Центру обслуговування платників з питань МПЗ, РРО на серпень 2023 року.


    Звіт щодо доходів фізичних осіб за новою формою подається за звітні періоди, починаючи з ІІІ кварталу 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Державна податкова служба України з метою організації роботи щодо подання платниками податків за III квартал 2023 року звітності зазначає, що наказом Міністерства фінансів України від 02.03.2023 № 113 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 20.04.2023 за № 650/39706 (далі – Наказ № 113) та набрав чинності з 05.05.2023, внесені зміни до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, зокрема до Додатку № 4ДФ та Довідника ознак доходів фізичних осіб.
    Водночас зазначаємо, що відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності. До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
    Враховуючи зазначене, платники податків подають до контролюючого органу Розрахунок та додатки до нього за новою формою відповідно до Наказу № 113 за звітні періоди починаючи з III кварталу 2023 року.


    Інформація для суб’єктів господарювання, які застосовують ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/opis-ari-fiskalnogo-servera/opis-ari--kontrolyuyuchogo-organu/ розміщено Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу версія 14.06.2023.
    Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу (Єдине вікно подання електронної звітності) –  https://tax.gov.ua/data/files/310881.docx
    Історія оновлень – https://tax.gov.ua/data/files/310879.docx
    Приклади –  https://tax.gov.ua/data/files/263246.zip
    Схеми xsd –  https://tax.gov.ua/data/files/263447.zip


    Отримання відповідей на запитання щодо реєстрації та застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома, що Контакт-центр ДПС на постійній основі надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань реєстрації та застосування РРО/ПРРО.
    Звернутись до Контакт-центру ДПС для отримання інформаційної підтримки з питань реєстрації, застосування РРО/ПРРО фізичні та юридичні особи мають можливість на вибір:
    - за телефоном 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), громадяни, які перебувають за межами України за номером: +380 44 454 16 13 (в меню IVR потрібно обрати напрям «3»);
    - електронною поштою на електронну адресу idd@tax.gov.ua (в полі тема потрібно зазначити «6005»);
    - чатом через Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) (zir.tax.gov.ua).
    Скориставшись ЗІР, фізичні та юридичні особи можуть самостійно здійснити пошук відповіді на своє запитання у категорії 109 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань».
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України 
    https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/otrimannya-vidpovidey


    До уваги платників податків!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.
    Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон), який передбачає з 01 серпня 2023 року часткове зняття обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок.
    Це стосується документальних позапланових перевірок, які проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.1 (у частині документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано інформацію, що свідчить про порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, із джерелом їх походження з України та/або з питань оподаткування нерезидентів, які здійснюють свою діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції, організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес), платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги), 78.1.2 (у частині контролю за трансфертним ціноутворенням), 78.1.5, 78.1.7, 78.1.8, 78.1.9, 78.1.12, 78.1.14 – 78.1.16, 78.1.21 та 78.1.22 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України, та/або документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.
    Разом з цим, змінено вимоги щодо формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок. Так, тимчасово на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені платники податків:
    сфери виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
    сфери організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
    надавачі фінансових, платіжних послуг.
    Для цього сформовано оновлений план-графік який 08.08.2023 оприлюднено на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади.
    Документальні планові перевірки платників податків  можуть розпочинатися не раніше ніж через 30 календарних днів, наступних за датою оприлюднення оновленого плану-графіка, за умови надіслання (вручення) таким платникам (їх представникам) не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення перевірки у порядку, статтею 42 Кодексу, копії наказу про проведення документальної планової перевірки та письмового повідомлення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.
    Також поновлюються на невикористаний строк перевірки, які були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022, крім тих, для яких встановлено мораторій.
    Крім того, документальні та фактичні перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечних умов для проведення перевірки, а саме безпечного:
    - доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування таких платників податків;
    - доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також до фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах визначених законом;
    - проведення інвентаризації основних засобів, товарно – матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно – матеріальних цінностей, готівки.


    Щодо сплати авансових внесків з єдиного податку платниками єдиного податку першої та другої груп

    Головне  управління ДПС у Дніпропетровській області у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219),  повідомляє таке.
    Згідно з Законом № 3219 особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс), застосовуються з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 1 серпня 2023 року.
    Таким чином, з 1 серпня 2023 року платники єдиного податку першої та другої груп втрачають право не сплачувати єдиний податок, яке було надано відповідно до п.п. 9.1 п. 9  підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу.
    Відповідно до Закону №3219 для платників єдиного податку, які скористались правом не сплачувати єдиний податок відповідно до п.п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, нараховані контролюючим органом суми авансових внесків з єдиного податку, суми штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) в неповному обсязі авансових внесків з єдиного податку в порядку та у строки, визначені Кодексом, підлягають скасуванню (анулюванню) за відповідні періоди з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року.
    Разом з тим, підрозділ 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу доповнено новим п.11, згідно з яким для платників єдиного податку першої та другої груп, податкова адреса яких знаходиться на територіях  бойових дій  або на тимчасово окупованих «Російською Федерацією» територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, Законом № 3219 з 1 серпня 2023 року установлено право не сплачувати єдиний податок з період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.
    Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих «Російською Федерацією» (далі – Перелік) визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно Переліку.
     Для платників єдиного податку, які скористались правом не сплачувати єдиний податок відповідно до  п. 11  підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, контролюючий орган не проводить визначене п.295.2 ст. 295 Кодексу нарахування авансових внесків з єдиного податку.
    Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку платниками єдиного податку, які скористались правом не сплачувати єдиний податок відповідно до  п.11  підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, нараховуються за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.
    При цьому штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) в неповному обсязі авансових внесків з єдиного податку в порядку та у строки, визначені Кодексом, до  платників єдиного податку, які скористались правом не сплачувати єдиний податок відповідно до  п. 11  підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, не застосовуються.
    Норми  п. 11  підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж територія бойових дій або тимчасово  окупована «Російською Федерацією»  територія України.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.