• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 18.08.2023)
    2023-08-18 10:41:03

    Міжнародний автоматичний обмін інформацією за стандартами CRS та CbCR стає реальністю

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Завершено розробку програмного забезпечення для здійснення міжнародного автоматичного обміну інформацією за Загальним стандартом звітності (CRS) та стандартом Country–by–Country Reporting (CbCR).  Зʼявляється технічна спроможність розпочати перші обміни інформацією (з урахуванням норм Податкового кодексу України) з податковими органами кожної юрисдикції, яка бере участь у CRS та CbCR на щорічній основі. А це – понад 100 іноземних податкових адміністрацій.
    Автоматичний обмін податковою інформацією між Україною та іншими країнами світу за відповідними стандартами звітності  сприятиме підвищенню рівня ефективності податкового контролю та протидії ухиленню від сплати податків.
    Ініціатива реалізована завдяки плідній співпраці ДПС з Міністерством фінансів України та проєктом EU4PFM.
    Впровадження CRS та CbCR також є важливим досягненням для України як країни-кандидата на вступ до ЄС щодо гармонізації національного законодавства із законодавством ЄС.
    Інформація розміщена на вебпортал ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/700068.html


    Оновлено версію програмного забезпечення ПРРО від ДПС

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що ДПС України на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/700220.html повідомила.
    Державна податкова служба України повідомляє про оновлення версії програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS.
    У оновленій версії:
    додано можливість використання КЕП у форматі .pfx;
    - удосконалено механізм повернення з ПРРО, що використовується, чеків, які були сформовані іншим ПРРО, що належить/належав одному суб'єкту господарювання;
    - виключено обмеження щодо перегляду чеків у модулі «Історія операцій», сума яких перевищує 1 млн грн;
    - удосконалено функціонал щодо перевірки стабільності інтернет-з’єднання та з’єднання з Фіскальним сервером контролюючого органу при виході ПРРО з режиму офлайн.
    Проєкт EU4PFM допомагає впроваджувати реформу ПРРО в Україні, надаючи експертну та фінансову підтримку щодо розробки і вдосконалення
    ІТ-рішень для ПРРО.


    Податкова служба Дніпропетровщини – до платників та органів державної влади Криворізького району з роз’ясненнями новацій законодавства

    У рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії стосовно новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 3219), нещодавно податківцями Дніпропетровщини проведено низку робочих зустрічей з представниками асоціації «Союз Бізнесу Кривого Рогу» та бізнес-спільноти, а також посадовцями виконавчого комітету Криворізької міської ради.
    Заходи відбулись на локаціях м. Кривого Рогу, зокрема, у Центрі надання адміністративних послуг «Віза» та Центрі підтримки підприємців Дія.Бізнес, за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Леонова Валерія, а також керівників структурних підрозділів ГУ ДПС.
    Спілкувалися з нагальних питань щодо відновлення довоєнного стану системи оподаткування, впроваджених Законом України № 3219.
    Леонов Валерій зазначив, що надання всебічної інформаційної підтримки платникам – у фокусі інтересів ГУ ДПС. Зокрема, роз’яснення новацій стосовно застосування РРО/ПРРО, обов’язковості використання касової техніки усіма суб’єктами господарювання, крім «єдинників» першої групи, які здійснюють розрахункові операції, а також питань легалізації заробітної плати, погашення податкового боргу, електронної взаємодії.
    На завершення заходів сторони підкреслили важливість проведених зустрічей та акцентували на розширенні комунікацій для подальшої співпраці.


    Засідання Громадської ради: новації Закону України № 3219, застосування РРО/ПРРО та першочергові питання

    Діалог фахівців податкової служби Дніпропетровщини з членами Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (Громадська рада) триває. Днями відбулося чергове засідання Громадської ради одночасно в онлайн та офлайн форматах за участі очільниці податкової служби області Федаш Наталі, заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) Леонова Валерія та спеціалістів ГУ ДПС.
    Очільниця ГУ ДПС акцентувала увагу присутніх на важливості обговорюваних питань та висловила впевненість, що прийняті сьогодні рішення сприятимуть позитивним результатам.
    Податківці ознайомили членів Громадської ради з основними новаціями Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон України № 3219).
    Окремо розглянуті питання щодо застосування РРО/програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» з урахуванням норм Закону України № 3219.
    Обговорювалися нагальні питання стосовно нарахування пені при самостійному виправленні платниками податків помилок у податковій звітності.
    Присутніх ознайомили з підсумками роботи тимчасової робочої групи Громадської ради з формування (створення) моделі співпраці між усіма учасниками, від яких залежить інформування та збір податків від здачі в оренду нерухомості, для забезпечення максимального охоплення об’єктів оподаткування
    Спілкування проходило у діловій та конструктивній атмосфері.


    Понад 357,8 млн грн єдиного податку – внесок сільськогосподарських товаровиробників Дніпропетровщини до місцевих бюджетів

    У січні – липні  2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від сільськогосподарських товаровиробників надійшло понад 357,8 млн грн єдиного податку. У порівнянні з відповідним періодом 2022 року надходження збільшились на понад 231 млн грн, або на 182 відсотки. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.
    Очільниця податкової служби Дніпропетровщини висловила вдячність платникам за своєчасно виконані податкові обов’язки.
    Керівник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нагадала, що мінімальне податкове зобов'язання (далі ‒ МПЗ) – це мінімальна величина податкового зобов'язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно Податкового кодексу України. МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік. МПЗ бере участь у визначенні зобов’язань з єдиного податку, сплата якого залежить від системи оподаткування та групи єдиного податку, на якій перебуває платник. При цьому платник єдиного податку четвертої групи враховує МПЗ при визначенні єдиного податку, який сплачує на відповідні рахунки місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок с/г призначення.


    Видобування нафти: понад 28,5 млн грн рентної плати спрямували до держбюджету платники Дніпропетровщини

    З початку 2023 року до державного бюджету від платників Дніпропетровщини за видобування нафти надійшло понад 28,5 млн грн рентної плати. Сума надходжень збільшилась у порівнянні з 2022 роком на понад 3,6 млн грн, або на 14,7 відсотків.
    Нагадуємо, що 30.08.2023 – останні день сплати, зокрема рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за липень 2023 року.


    Податковий календар на 21 серпня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 21 серпня 2023 року, понеділок, останній день подання

    - декларації акцизного податку за липень 2023 року
    - податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні за липень 2023 року (фізичними особами –підприємцями та юридичними особами, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України;
    - податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) за липень 2023 року у разі не подання податкової декларації на 2023 рік;
    - податкової декларації з податку на додану вартість за липень 2023 року;
    - податкової декларації з рентної плати за липень 2023 року з розрахунком:
    ● рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
    ● рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
    ● рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
    ● рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;


    останній день сплати

    екологічного податку за ІІ квартал 2023 року;
    - єдиного податку за ІІ квартал 2023 року платниками – юридичними та фізичними особами, віднесеними до третьої групи;
    - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботодавцями за найманих працівників за липень 2023 року, крім гірничих підприємств;
    - збір за місця для паркування транспортних засобів за IІ квартал 2023 року;
    - податку на прибуток підприємства за півріччя 2023 року;
    - податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції за IІ квартал 2023 року;
    - частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за півріччя 2023 року;
    - рентної плати:
    ● за користування надрами для видобування корисних копалин без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводної сировини за ІI квартал 2023 року;
    ● за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, за ІI квартал 2023 року;
    ● за спеціальне використання води за ІI квартал 2023 року;
    ● за спеціальне використання лісових ресурсів за ІI квартал 2023 року;
    - туристичного збору за ІІ квартал 2023 року.


    Розрахунок загального МПЗ за податковий (звітний) рік є невід’ємним додатком до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що починаючи з 2023 року передбачено подання додатку з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.
    Так, до форми податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи внесено зміни, та виокремлено окремий додаток – Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік.
    Важливо! Додаток з Розрахунком є невід’ємним додатком як до загальної податкової декларації, так і до кожної звітної податкової декларації.
    Звертаємо також увагу, що оскільки додаток з Розрахунком є невід’ємним додатком до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (як до загальної, так і до звітної) подання декларацій без такого додатку не передбачається.
    При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку четвертої групи зобов’язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.
    Для платників єдиного податку четвертої групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку.
    Також зауважимо, у разі переходу у 2023 році платника податку на єдиний податок четвертої групи із загальної або спрощеної системи оподаткування (єдиний податок третьої групи) додаток з Розрахунком, у якому обчислюється сума МПЗ, подається до податкової декларації з податку на прибуток або податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) або податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні. Проте до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи також подається додаток з Розрахунком, але показники у ньому не заповнюються.


    Закон України № 3219: про погашення податкового боргу, що виник до 24.02.2022

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктом 69.40, відповідно до якого встановлено, що тимчасово, з 01 серпня 2023 року контролюючі органи не здійснюють передбачені статтями 59 – 60, 87 – 101 Кодексу заходи з погашення податкового боргу, що виник до 24 лютого 2022 року:
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку тимчасової окупації є тимчасово окуповані російською федерацією території України, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку бойових дій є території, на яких ведуться активні бойові дії, – до останнього числа місяця, в якому було завершено бойові дії на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку можливих бойових дій є території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була припинена можливість бойових дій на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу, територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;
    - щодо платників податків – фізичних осіб (у тому числі осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація або бойові дії, або припинена можливість бойових дій на відповідних територіях.
    Отже, до платників податків, податковою адресою/місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, контролюючі органи тимчасово (до настання вищезазначених подій) не застосовують заходи зі стягнення (погашення) податкового боргу, що виник до 24.02.2022.


    Закон України № 3219: про відновлення відповідальності за порушення вимог щодо застосування РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) відновлюється відповідальність за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
    Так, застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01.08.2023 відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.
    З 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.
    Зазначене вище звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.


    Платникам єдиного внеску про застосування штрафних санкцій і пені

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни, зокрема до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).
    Так, з урахуванням змін, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону № 2464, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.


    Закон України № 3219: зміни для платників акцизного податку

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема щодо справляння акцизного податку.
    Так, припиняється дія норм щодо зупинки перебігу строків, визначених Податковим кодексом України, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, які були передбачені пунктом 102.9 статті 102 та підпунктом 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ до 01 серпня 2023 року. Для платників, які мають можливість своєчасно виконувати свій податковий обов'язок стосовно сплати суми акцизного податку, з урахуванням поновлення з 01 серпня 2023 року перебігу строків визначених податковим законодавством, відновлюється перебіг строків погашення податкових векселів з акцизного податку, термін сплати яких настав у період дії воєнного стану на території України, шляхом сплати акцизного податку або документального підтвердження, в тому числі з врахуванням зареєстрованих акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних у передбачених випадках (для авіаційних бензинів або палива для реактивних двигунів);
    - з 01 серпня 2023 року скасовується тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів у зв’язку із завершенням з 1 липня 2023 року дії карантину, який було запроваджено з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (COVID-19) (пункт 293 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ виключено). З урахуванням цього відповідно відновлено загальний порядок  оподаткування спирту етилового, що використовується при виробництві дезінфекційних засобів, акцизним податком за ставкою 0 гривень за умови цільового використання спирту та погашення податкових векселів;
    - з 01 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України мають враховуватись вимоги підпункту 69.21 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ стосовно наявності безпечних умов для проведення фактичних перевірок, зокрема у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;
    - з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1  статті 50 ПКУ, та пені. Відповідно не підлягають заповненню графи 5, 6 та 7 Додатку 8 до Декларації акцизного податку «Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах» щодо нарахування штрафів 3 %, 5% та  пені відповідно. Зазначене застосується до податкової звітності, яка подається з 01 серпня 2023 року і до припинення або скасування воєнного стану.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.