• Main Page / Головна
  • Newsline / СТРІЧКА НОВИН
  • Archive / АРХІВ
  • Contacts / Контакти
  • RSS feed
  • This online newspaper has been in publication since September 9, 2005
  • Податкові новини (ДПС у Дніпропетровській області 29.08.2023)
    2023-08-29 09:59:09

    «Конструктивні дивіденди»: наближаються граничні терміни подання звітності та сплати податку з доходів нерезидентів

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    ДПС нагадує про наближення періоду подання звітності та сплати податків з доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів (далі – «конструктивні дивіденди»).
    Перелік операцій, які прирівнюються до дивідендів, наведено у пп. 14.1.49 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).
    Водночас звертаємо увагу на вимогу пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу щодо оподаткування податком на доходи нерезидента виплат, які прирівнюються до дивідендів через невідповідність ціноутворення в таких операціях принципу «витягнутої руки».
    Тобто, у разі недотримання принципу «витягнутої руки» виявлені відхилення прирівнюються до дивідендів з таких операцій:
    - суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), що виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;
    - вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів, що придбаваються у нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г»  пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;
    - сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які реалізуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки».
    З 01.01.2021 зазначені доходи оподатковуються за ставкою 15 %, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, або за формулою, яка визначена пп. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Кодексу.
    Граничний термін сплати податку на доходи нерезидентів («конструктивних дивідендів») за проведені коригування контрольованих операцій 2022 року спливає 30.09.2023 .
    Звертаємо увагу на необхідність декларування таких виплат шляхом подання додатку ПН до декларації з податку на прибуток підприємств за три квартали 2023 року та/або за 2023 рік. Зобов’язання відображаються у декларації з податку на прибуток того звітного періоду, в якому вони сплачені до бюджету. При цьому необхідно враховувати своєчасність сплати податку, зокрема, у випадку порушення терміну сплати необхідно відобразити та сплатити штрафні санкції та пеню.
    Незалежно від факту звільнення від оподаткування, відповідно до міжнародних договорів, об'єкт оподаткування відображається в додатку ПН до декларації з податку на прибуток.
    Механізм застосування відповідних міжнародних угод докладно розкрито в узагальнюючій податковій консультації Міністерства фінансів України від 20.08.2021 № 480 щодо питань оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів.
    Крім того, з узагальненою інформацією щодо «конструктивних дивідендів», зокрема, визначення бази оподаткування, термінів сплати, принципів застосування положень міжнародних договорів можна ознайомитись за посиланням  https://tax.gov.ua/data/files/318974.pdf
    Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

    https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/703146.html


    Загальнонаціональне опитування платників податків щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС

    Шановні платники податків!
    Державна податкова служба України проводить загальнонаціональне опитування платників податків щодо оцінювання рівня корупції та доброчесності в органах ДПС. Просимо відповісти на 14 запропонованих питань.
    Опитування є анонімним, добровільним та не займе багато часу.
    Допоможіть нам ідентифікувати проблемні питання в організації роботи ДПС, а також роботі працівників органів ДПС.
    Результати цього опитування будуть враховані під час підготовки управлінських рішень з питань запобігання корупції, визначення критеріїв доброчесності працівників органів ДПС та допоможе ДПС покращити свою роботу.
    Опитування буде активним до 12 вересня 2023 року за посиланням https://tax.gov.ua/anketa/?3351631912 або за QR-кодом (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/702828.html)
    Заздалегідь вдячні за надану вами допомогу!


    Переваги задекларованої праці для вашого бізнесу

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/702874.html повідомила.
    Маєте власний бізнес? Укладаючи трудові договори з працівниками, ви отримуєте безліч переваг: імідж соціально відповідальної компанії чи підприємця, можливість залучати інвестиції та кращих фахівців, виходити на нові ринки та чесно конкурувати за якістю послуг і ціною.
    Задекларовані працівники задоволені та мотивовані. Вони працюють краще, рідше змінюють роботу, більш ініціативні, ніж незадекларовані працівники.
    Обов’язок забезпечити гідні умови праці – у ваших інтересах. Адже ви уникаєте витрат та збитків через можливі зупинки виробництва, тривалу відсутність працівника на роботі, компенсації на лікування й реабілітацію, а також навчання нових працівників. Враховуйте й непрямі витрати: шкоду для репутації у разі нещасних випадків, зниження мотивації працівників, плинність кадрів.


    Актуально про РРО/ПРРО

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області  звертає увагу, що на субсайті «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області» (https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/702739.html) розміщені посилання, за якими можливо переглянути відео «Актуально про РРО/ПРРО».


    Графік виїзду робочої групи та мобільного ЦОПу з питань надання роз’яснень щодо новацій податкового законодавства

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що за посиланням https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/703172.html розміщено Графік виїзду робочої групи відповідно до вимог наказу ГУ ДПС від 07.08.2023 № 422 «Про вжиття заходів» та мобільного ЦОП з питань надання роз’яснень щодо новацій податкового законодавства, передбачених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема у частині реєстрації РРО і програмних РРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».


    Роз’яснювальна робота під час виїзду мобільного ЦОПу до смт Томаківка з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219

    Відповідно до затвердженого графіку днями здійснено виїзд мобільного ЦОПу Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) до смт Томаківка Томаківської територіальної громади.
    Під час виїзду мобільного ЦОПу працівники Томаківської ДПІ ГУ ДПС завітали до 12 фізичних осіб – підприємців (ФОП) торгівельних точок смт Томаківка.
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці ДПІ ГУ ДПС повідомили суб’єктам господарювання (СГ) про новації Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) та внесені ним зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Акцентували увагу, що з 01.01.2022 усі СГ, крім ФОПів – платників єдиного податку 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровані РРО/ПРРО і норми Закону не передбачають звільнення від використання РРО/ПРРО на період дії воєнного стану. Довели до відома, що з 01 серпня 2023 року та з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції. Зміни передбачають звільнення від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації і проведення азартних ігор. До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОПів – «єдинників», неплатників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, а також ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
    Під час зустрічі спеціалісти податкової надали вичерпні відповіді на запитання щодо застосування РРО/ПРРО та відповідальності за порушення Закону № 265, а також наголосили, що сумлінне виконання податкових зобов’язань платників зараз, як ніколи, надзвичайно важливо.
    Також фахівці Томаківської ДПІ ГУ ДПС повідомили про контакті номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо розрахунку та сплати МПЗ, реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням норм Закону України № 3219 та новацій Закону України № 3219, зокрема, з єдиного податку, ПДФО, ПДВ, податку на прибуток підприємств та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, нововведень Закону України № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до села Зелений Гай

    Мобільним ЦОПом Васильківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) нещодавно відповідно до затвердженого графіку здійснено виїзд до села Зелений Гай Зеленогайського старостинського округу Дубовиківської територіальної громади (ТГ) з метою проведення роз’яснень з актуальних питань законодавства та реалізації податкового сервісу щодо якісного надання адміністративних та інших послуг від ДПС.
    Виїзд  мобільного ЦОПу здійснено за участі фахівців Васильківської ДПІ ГУ ДПС та Павлоградського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення  камеральних  перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    У ході виїзду рганізовано та проведено зустріч із платниками Зеленогайського старостинського округу та робочу зустріч зі старостою старостату.
    Під час зустрічей фахівці ДПІ висвітлили основні зміни, внесені Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219). Акцентували увагу на питанні застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО/ПРРО) та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Звернули увагу присутніх на необхідності оформлення трудових відносин з найманими працівниками, перевагах для роботодавців та працівників від використання задекларованих трудових відносин та про наслідки використання праці неоформлених працівників.
    Присутніх мешканців сіл Зеленогайського старостату ознайомлено з переліком адміністративних послуг, що можна отримати у мобільному ЦОПі, переліком документів, необхідних для їх отримання, а також про режим роботи ЦОПу та контактні номери телефонів, за якими можна отримати відповіді на питання, надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України, зокрема Електронним кабінетом.
    Звернули увагу присутніх на обов’язковість внесення змін до адрес фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків у зв’язку зі змінами назв населених пунктів та вулиць, акцентувавши на порядок та терміни надання відомостей про зміну даних, що вносяться до облікової картки або  повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОК ПП) і мають відмітку у паспорті).
    Під час роботи мобільного ЦОПу відвідувачі отримали вичерпні відповіді на питання, зокрема, щодо: порядку заміни РНОК ПП, порядку його отримання для малолітніх дітей та осіб з обмеженими фізичними можливостями, уточнення даних про земельні ділянки та прав на пільги стосовно сплати податків та порядку їх отримання, сплати земельного податку, орендної плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та сплати загального МПЗ, порядку користування Електронним кабінетом.
    Під час зустрічей також обговорювались питання реєстрації та застосування РРО/ПРРО, відповідальності за недотримання вимог Закону № 265, відповідності облікових даних платників плати за землю та забезпечення проведення звірки даних платників податків.
    Працівниками ДПІ під час виїзду мобільного ЦОПу прийняті заяви за формами № 5ДР, № 10ДР, на проведення звірки з плати за землю, щодо уточнення  реквізитів рахунків для сплати податків; на проведення звірки з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Видано 27 РНОК ПП, вручені платникам податків – фізичним особам 58 ППР за формою МПЗФ.
    У ході проведення заходів присутнім роздані роз’яснювальні матеріали інформаційного характеру, зокрема інформаційний лист ДПС України № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», пам’ятка «8 легких кроків роботи з ПРРО», стосовно нарахування та сплати МПЗ, новацій Закону України № 3219 та застосування РРО/ПРРО.


    Мобільний ЦОП – до Марганецької міської територіальної громади з роз’ясненнями з питань РРО/ПРРО, новацій Закону України № 3219, мінімального податкового зобов’язання

    З метою проведення роз’яснювальної роботи з питань, що пов’язані з порядком нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ), а також висвітлення нововведень Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219), зокрема у частині дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО, проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, змін у застосуванні спеціального режиму оподаткування мобільним ЦОПом Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) днями здійснено виїзд до Марганецької міської територіальної громади (ТГ).
    Виїзд здійснено за участі фахівців Марганецької ДПІ ГУ ДПС та Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС.
    На зустрічі з платниками працівники податкової звернули увагу, що, зокрема для фізичних осіб – платників податків, у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) яких є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Нагадали, хто є платниками МПЗ; який порядок розрахунку МПЗ; терміни його сплати; що потрібно для проведення звірки у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ. Звернули увагу, що за 2022 рік не нараховується та не сплачується загальне МПЗ: за земельні ділянки та земельні частки (паї), що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Наказ № 309) затверджено відповідний Перелік громад, що розташовані в районах проведення бойових дій або які є тимчасово окупованими, куди віднесено Марганецьку міську ТГ з 09.09.2022. Зауважили, що вперше МПЗ визначається контролюючим органом за 2022 рік за податковою адресою фізичної особи за усіма земельними ділянкам незалежно від міст їх розташування у 2023 році.
    Фахівці Марганецької ДПІ ГУ ДПС висвітлили основні новації Закону України № 3219, акцентувавши увагу на питанні застосування РРО/ПРРО та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами) (далі – Закон № 265). Відзначили, що з 01.10.2023 суб’єкти господарювання (СГ) звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчиненні ними при продажу товарів, наданні послуг на: тимчасово окупованих російською федерацією територіях України – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій; територіях активних бойових дій – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях; територіях можливих бойових дій – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях. Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Наказом № 309. Звернули увагу присутніх, що Законом України № 3219 запроваджено зміни у розмірах штрафних (фінансових) санкцій за порушення використання РРО та/або ПРРО на період з 01.08.2023  по 31.07.2025, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України.
    Під час зустрічі спеціалісти ГУ ДПС надали ґрунтовні роз’яснення з питань впровадження РРО (програмний/апаратний) та повідомили, що СГ мають право самостійно обрати вид РРО (програмний або апаратний), засобами якого відповідно до вимог Закону № 265, буде здійснюватись реєстрація розрахункових операцій. Вказали, що з 01.08.2023 використання ПРРО у період відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється (ст. 5 Закону № 265).
    У ході спілкування з присутніми приділено увагу діючим електронним сервісам ДПС України, зокрема надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС України – Електронним кабінетом. Відвідувачів мобільного ЦОПу ознайомлено з безкоштовним програмним рішенням для використання СГ ПРРО, інструкціями щодо встановлення та налаштування ПРРО, заповнення форм, форми ПРРО, роз’яснення для платників, найпоширеніші запитання СГ та відповіді на них, які розміщені на головній сторінці вебпорталу ДПС України https://tax.gov.ua у банері «Програмні РРО»; зі сторінками ДПС України та ГУ ДПС у соціальній мережі Facebook.
    Присутні отримали примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо реєстрації та використання РРО/ПРРО, МПЗ та змін, запроваджених Законом України № 3219.
    Представники Марганецької міської ТГ висловили подяку податківцям за проведену зустріч та бажання спілкуватись та співпрацювати і у подальшому.


    Роз’яснювальна робота з питань РРО/ПРРО, новацій Закону № 3219, МПЗ під час виїзду мобільного ЦОПу до с. Першотравневе

    Мобільний ЦОП Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) нещодавно здійснив виїзд до с. Першотравневе Нікопольського району (Першотравневська сільська рада).
    Виїзд ЦОПу забезпечено за участі фахівців Нікопольської ДПІ ГУ ДПС та Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС, представників Першотравневської сільської ради за сприянням голови Першотравневської сільської територіальної громади (ТГ).
    Під час роботи мобільного ЦОПу фахівці Нікопольської ДПІ ГУ ДПС повідомили присутнім про нововведення Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) та внесені ним зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265). Нагадали, що з 01.01.2022 всі суб’єкти господарювання (СГ), окрім «єдинників» 1 групи, у своїй діяльності зобов’язані використовувати зареєстровану касову техніку і норми Закону не передбачають звільнення від використання РРО/ПРРО на період дії воєнного стану. Довели до відома платників, що з 01.08.2023 та з 01.10.2023 у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції.
    Проінформували, що зміни передбачають звільнення від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації і проведення азартних ігор. До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОПів – «єдинників», неплатників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Податкова служба надає допомогу і консультації щодо застосування та реєстрації РРО та/або ПРРО, а також ДПС України (ДПС) пропонує до застосування безоплатне ПРРО від ДПС, функціонал якого відповідає законодавчим вимогам, а придбання, оновлення та застосування не потребує витрат та спеціальних навичок користувача.
    Фахівці ГУ ДПС нагадали, що мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для фізичних осіб – це мінімальний розмір податку, який має сплатити власник або користувач земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Сплата загального МПЗ здійснюється фізичною особою протягом 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (ППР).
    Впродовж роботи мобільного ЦОПу спеціалісти ГУ ДПС відповідали на запитання відвідувачів, зокрема, щодо: надання пільг по земельному податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) та отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків, врегулювання податкового боргу та обрахування МПЗ власникам земельних ділянок сільськогосподарського призначення.
    Крім того, податківцями надано роз’яснення щодо переваг користування безкоштовними електронними сервісами ДПС, зокрема Електронним кабінетом, перевагами звітування в електронному вигляді, надано консультаційну допомогу громадянам, які потребують отримання безкоштовних КЕП.
    Також фахівці податкової повідомили про контактні номери телефонів, за якими можливо отримати податкові консультації та інформацію щодо отримання адміністративних та інших послуг .
    Присутнім роздані примірники тематичної друкованої продукції ГУ ДПС інформаційно-роз’яснювального характеру щодо розрахунку та сплати МПЗ, реєстрації та використання РРО/ПРРО з урахуванням положень та новацій Закону України № 3219.


    РРО/ПРРО: в місцях торгівлі податківці Дніпропетровщини продовжують інформування платників про новації законодавства (території обслуговування - Криворізький регіон, м. Новомосковська, Придніпровської ДПІ м. Дніпра)

    Робоча група Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нещодавно відвідала ТРЦ «Караван» (м. Дніпро), на Криворіжжі – кафе «Грін» і ПСК «Ринок «Центральний» Довгинцеве» та торгівельні об’єкти м. Новомосковська.
    Мета спілкування з представниками підприємництва – проведення роз'яснювальної роботи з питань реєстрації РРО/ПРРО.
    Підприємцям акцентували увагу на вимогах Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зокрема щодо застосування РРО/ПРРО при здійсненні торгівельної діяльності.
    Податківці нагадали, що ДПС України пропонує до використання безоплатне ПРРО та розповіли алгоритм роботи з таким ПРРО.
    Під час заходу члени робочої групи відповіли на запитання, які цікавили суб'єктів господарювання та розповсюдили власну друковану продукцію з актуальної тематики.


    Юридичні особи сумлінно сплачують до місцевих бюджетів Дніпропетровщини збір за місця для паркування транспортних засобів

    Протягом січня – липня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло майже 19 млн грн збору за місця для паркування транспортних засобів. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 12,6 млн грн, або на 202 відсотка.
    Нагадуємо, що сума збору за місця для паркування транспортних засобів, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується щоквартально протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України для подання податкової декларації.
    Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.


    Податковий календар на 30 серпня 2023 року

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 30 серпня 2023 року, середа, останній день сплати:

    - акцизного податку за липень 2023 року ;
    - єдиного податку платниками єдиного податку третьої групи за ставкою єдиного податку у розмірі 2 відсотків доходу за липень 2023 року;
    - ПДФО:
    ● із загальної суми доходів у вигляді процентів, нарахованих за липень 2023 року на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці;
    ● з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень 2023 року;
    - військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за липень 2023 року;
    - земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян*) за липень 2023 року;
    * Фізичними особами (громадянами) сплачується плата за землю за 2023 рік протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення), яке надсилається платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), до 1 липня поточного року;
    - ПДВ за липень 2023 року;
    - податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки фізичними особами (громадянами), що сплачується за 2022 рік протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке надсилається платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 Кодексу, до 1 липня поточного року;
    рентної плати:
    ● за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини за липень 2023 року;
    ● за користування радіочастотним ресурсом України за липень 2023 року ;
    ● за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за липень 2023 року;
    ● за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за липень 2023 року);
    - транспортного податку за 2023 рік фізичними особами (громадянами), що сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, яке надсилається платнику податку у порядку, визначеному ст. 42 Кодексу, до 1 липня поточного року.


    Чи передбачена відповідальність до СГ за нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО з причини потенційного/аварійного відключення електроенергії у період дії воєнного стану?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що згідно із ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) фіскальний звітний чек (далі – щоденний Z-звіт) – документ встановленої форми, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний фіскальний звітний чек) реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або програмним РРО (далі – ПРРО), що містить дані денного звіту, під час створення якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскальної пам’яті РРО або фіскального сервера контролюючого органу.
    Пунктом 9 ст. 3 Закону № 265 встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.
    Посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також посадові особи уповноважених банків, небанківських фінансових установ та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або отримали відповідні ліцензії Національного банку, за порушення вимог Закону № 265 притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності згідно із законом.
    Адміністративна відповідальність за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначена ст. 155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненням (далі – КУпАП).
    Враховуючи викладене, у випадку нестворення (несвоєчасного створення) щоденних Z-звітів на реєстраторах розрахункових операцій або програмних реєстраторах розрахункових операцій, з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами, зокрема, інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж, тощо.
    Водночас, у разі порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері здійснення розрахункових операцій та неможливості підтвердження, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), посадові особи суб’єктів господарювання та особи, які здійснюють розрахункові операції будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену ст. 155 прим. 1 КУпАП.


    За яким ідентифікатором форми надсилається повідомлення про участь у міжнародній групі компаній?

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
    Відповідно до абзаців другого та третього п.п. 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Податкового кодексу України платники податків, які є учасниками відповідної міжнародної групи компаній та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення).
    Зокрема, Повідомлення подається центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».
    Форма та порядок складання Повідомлення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 839 зі змінами та доповненнями.
    На вебпорталі ДПС (tax.gov.ua) у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів/Реєстр форм податкових документів розміщено електронну форму Повідомлення за ідентифікатором форми J1800102 (https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_deklar.htm).


    Юридичним особам про особливості заповнення податкової декларації з плати за землю

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (далі – Декларація) заповнюється з урахуванням приміток, які містяться у самій формі Декларації, що затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18.02.2022 № 83).
    Звертаємо увагу, що у колонці 11 розділу І Декларації необхідно зазначати площу земельної ділянки у гектарах (з чотирма десятковими знаками, примітка: в 1 гектарі – 10 000 кв. м), якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту, та у колонці 12 розділу І Декларації – в квадратних метрах (з двома десятковими знаками), якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту. Аналогічного заповнення потребують і колонки 13 та 14 розділу ІІ Декларації.
    При цьому по одному кадастровому номеру не допускається заповнення показників площі землі одночасно в колонках 11 та 12 розділу І та колонках 13 та 14 розділу ІІ Декларації.


    До уваги державних унітарних підприємств!

    Головне управління ДПС у Дніпропетровській області інформує.
    Державна податкова служба України у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2023 року № 786 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (далі – Постанова № 786) у листі від 24.08.2023 № 20759/7/99-00-21-02-01-07 (далі – Лист № 20759) повідомила наступне.
    Пунктом 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138, передбачено, що частина чистого прибутку (доходу), що відраховується державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями до державного бюджету за відповідний період, визначається, виходячи з обсягу чистого прибутку (доходу), розрахованого згідно з положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку як підсумок суми чистого фінансового результату (прибутку) та суми капіталу в дооцінках, яка підлягає перенесенню до нерозподіленого прибутку, з урахуванням того, що до такого підсумку також може бути включена частка нерозподіленого прибутку або невикористаних фондів, утворених унаслідок розподілу прибутку в обсязі, визначеному рішенням органу управління за результатами фінансово-господарської діяльності у розмірі 80 відсотків.
    Положеннями Постанови № 786, яка набрала чинності з 01 серпня 2023 року, передбачено тимчасове зменшення з 80 до 35 відсотків базового нормативу відрахування частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету для державних підприємств установ виконання покарань, які залучають засуджених до праці, за результатами фінансово-господарської діяльності у другому півріччі 2023 року та у 2024 році, за умови спрямування ними 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, поточний ремонт, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, технічне переоснащення та розвиток інфраструктури. Крім того, використання 45 відсотків чистого прибутку (доходу) підлягає щорічному державному фінансовому аудиту.
    Згідно з абзацами п’ятим та шостим п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом із фінансовою звітністю у строки, передбачені ст. 49 Кодексу. При цьому для державних унітарних підприємств та їхніх об’єднань, які є платниками частини чистого прибутку (доходу) податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.
    Враховуючи наведене, державні підприємства установи виконання покарань, які залучають засуджених до праці, можуть відраховувати частину чистого прибутку (доходу) у розмірі 35 відсотків, починаючи з підсумків фінансово-господарської діяльності за IІІ квартал 2023 року, за умови спрямування ними за відповідний звітний (податковий) період 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, поточний ремонт, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, технічне переоснащення та розвиток інфраструктури.
    З метою забезпечення декларування частини чистого прибутку (доходу) вищезазначеними платниками (які у другому півріччі 2023 року застосовують норматив відрахування 35 відсотків), рекомендуємо за підсумками трьох кварталів 2023 року при складанні Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, форма якого затверджена наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 № 4 (далі – Розрахунок) за ідентифікатором форми J0108208, окремі рядки розрахунку заповнювати таким чином:
    у рядку 01 та відповідно у рядку 06 зазначається обсяг чистого прибутку (доходу) за три квартали 2023 року;
    у рядку 10 «Норматив відрахування частини чистого прибутку (доходу)/ дивідендів на державну частку (%)» зазначається базовий норматив відрахування 35 відсотків;
    у рядку 11 «Частина чистого прибутку (доходу)/дивіденди на державну частку, що відраховуються до бюджету за звітний податковий період (рядок 06 × рядок 096 × рядок 10/100)» та рядку 13 «Частина чистого прибутку (доходу)/дивіденди на державну частку, що підлягають сплаті (рядок 11 – рядок 12)» показники обчислюються та заповнюються з урахуванням цього базового нормативу;
    у рядку 12 відображається сума частини чистого прибутку (доходу), задекларована у рядку 11 Розрахунку за підсумками півріччя 2023 року (що обчислювалась за нормативом 80 відсотків);
    водночас у рядку 18 блоку «Виправлення, пов’язані зі зміною базового нормативу відрахування9» необхідно зазначити суму збільшення податкового зобов’язання, яка обраховується як різниця між сумою частини чистого прибутку (доходу) за півріччя 2023 року, обрахованою за нормативом 80 відсотків та сумою, обрахованою за нормативом 35 відсотків за такий же звітний (податковий) період.
    Водночас до Розрахунку необхідно подати доповнення та пояснення, складені у довільній формі щодо обрахунку суми частини чистого прибутку (доходу), а також інформацію щодо спрямування такими платниками 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, поточний ремонт, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, технічне переоснащення та розвиток інфраструктури. Про що зазначається у полі «Наявність доповнення» Розрахунку. При цьому відповідно до п. 46.4 ст. 46 Кодексу платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає і таке доповнення в електронній формі.
    Також звертаємо увагу, що у разі недотримання платником умов Постанови № 786 щодо спрямування 45 відсотків чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на капітальний ремонт, поточний ремонт, реконструкцію, модернізацію, придбання необоротних активів, технічне переоснащення та розвиток інфраструктури, для обчислення частини чистого прибутку (доходу), що відраховується до бюджету, застосовується базова ставка у розмірі 80 відсотків.
    Лист № 20759 розміщено на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/78387.html.

    e-finance.com.ua

    Увага!!! При передруку матеріалів з E-FINANCE.COM.UA активне посилання (не закрите в теги noindex або nofollow, а саме відкрите!!!) на портал "Фінансові новини E-FINANCE.COM.UA" обов'язкове.

    WARNING! When reprinting materials from E-FINANCE.COM.UA, it is mandatory to include an active link (not closed in noindex or nofollow tags) to the portal "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" that remains open.

    WARNUNG!!! Beim Nachdruck von Materialien von E-FINANCE.COM.UA ist ein aktiver Link (nicht geschlossen in Noindex- oder Nofollow-Tags, sondern offen!!!) zum Portal „Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA“ obligatorisch.

    OSTRZEZENIE!!! Podczas przedrukowywania materialow z E-FINANCE.COM.UA, aktywny link (nie zamkniety w tagach noindex lub nofollow, ale raczej otwarty!!!) do portalu "Finansovi novony E-FINANCE.COM.UA" jest obowiazkowy.

    Внимание!!! При перепечатке материалов с E-FINANCE.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Финансовые новости E-FINANCE.COM.UA" обязательна.

    E-FINANCE.COM.UA
    E-mail: info@e-finance.com.ua

    © E-FINANCE.COM.UA. Усі права захищені. При використанні інформації в електронному вигляді активне посилання на e-finance.com.ua є обов'язковим. Думки авторів можуть збігатися з позицією редакції. За зміст реклами відповідальність несе рекламодавець. Права на інформацію належать e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Alle Rechte vorbehalten.
    Bei der Nutzung von Informationen in elektronischer Form ist ein aktiver Hyperlink zu e-finance.com.ua erforderlich. Die Meinungen der Autoren stimmen möglicherweise nicht mit der redaktionellen Haltung überein. Für den Inhalt der Anzeigen ist der Werbetreibende verantwortlich. Die Informationsrechte liegen bei e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. All rights reserved.
    When utilizing information in electronic format, an active hyperlink to e-finance.com.ua is required. The opinions of the authors may not align with the editorial stance. The advertiser is responsible for the content of advertisements. Information rights belong to e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Podczas korzystania z informacji w formacie elektronicznym wymagane jest aktywne hiperłącze do e-finance.com.ua. Opinie autorów mogą nie pokrywać się ze stanowiskiem redakcji. Za treść ogłoszeń odpowiada reklamodawca. Prawa informacyjne należą do e-finance.com.ua.

    © E-FINANCE.COM.UA. Все права защищены.
    При использовании информации в электронном формате активная гиперссылка на e-finance.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. Рекламодатель несет ответственность за содержание рекламных объявлений. Права на информацию принадлежат e-finance.com.ua.